wat past goed bij rauwe boerenkool

Hoe kun je boerenkool lekker rauw eten? Wat past er goed bij?

Net als allerlei andere etenswaren kun je boerenkoel rauw eten. Maar ook bij steak tartaar en carpaccio is het algemeen bekend dat teveel rauw niet goed voor je is. Boerenkool is echter geen vlees en bederfd een stuk minder snel. Maakt dat het dan mogelijk om rauw te eten?

Rauwe boerenkool kun je zeker eten. Niet alleen wort er tegenwoordig in vrijwel elke hiippe smoothietent boerenkool toegevoegd aan een vers fruitdrankje, er zijn tientallen recepten te vinden met rauwe boerenkool als ingrediënt, zoals:

  • Salade met boerenkool, quinoa en avocado

Meng boerenkool en quinoa (het meest voedzame van deze salade) met rode paprika, komkommer, rode ui, feta en avodado en voeg een dressing naar wens toe. Het maken van deze salade duurt ongeveer veertig minuten en bevat veel ingrediënten die de meeste mensen vaak wel lusten.

  • Salade met appel en feta

Snijd de boerenkool fijn en masseer het met zout om de blaadjes wat zachter te maken, en meng het daarna met wat appelciderazijn. Deze salade is een stuk eenvoudiger en sneller te maken dan de vorige salade met quinoa en avocado. Naast de appel en feta un je ook nog wat extra ingrediënten toevoegen, zoals pijnboompitten of cherrytomaatjes.

  • Boerenkoolchips

Niet per se rauw, dus eigenlijk een beetje valsspelen, maar boerenkoolchips om zelf te maken is ontzettend gezond en makkelijk om te maken. Een echte aanrader dus. Spreid de boerenkoolblaadjes op een bakplaat, voeg wat olijfolie, peper en zout toe en stop ze in een hetenluchtoven (200 graden) voor ongeveer 8 minuten in de oven. Eventueel kun je ook nog wat sojasaus of sesamolie toevoegen, whatever you prefer.

Maarrr…

Niet iedereen is het erover eens dat rauwe boerenkool niet schadelijk is. Zo blijkt dat boerenkool lastig te verteren is, met als gevolg een opgeblazen gevoel en buikpijn, het een oorzaak kan zijn van nierstenen en vertraagt rauwe boerenkool je stofwisseling.

Personnel