Pijn in je linker of rechterzij: oorzaken en wat te doen

Pijn in je linker of rechterzij: oorzaken en wat te doen

Wellicht ken je het gevoel van pijn in je zij wel. Er is ook niet één oorzaak te noemen van pijn in de zij, dus het kan goed zijn dat je het op een bepaalde manier wel ervaren hebt. Een stekende of zeurende pijn in de linker of rechterzij hebben we allemaal wel eens ervaren vanwege een onschuldige oorzaak zoals een verkeerde beweging of intensief sporten. Vaak heeft dit te maken met een gebrekkige warming-up. Het kan echter ook zo zijn dat je pijn in je zij hebt zonder dat er een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor is. Dan kan er helaas meer aan de hand zijn. Wat de oorzaken van pijn in je linker of rechterzij nog meer kunnen zijn vertellen we je in dit artikel, maar vooral ook wat je er aan kunt doen!

Pijn in je zij en je milt

Die steek die je soms in je zij voelt tijdens het sporten wordt nogal eens toegewezen aan de mild. Maar dat is lang niet altijd het geval. De milt is nog een relatief onbekend orgaan van ons lichaam, maar best een belangrijke. De milt is onderdeel van het lymfesysteem in je lichaam en speelt een belangrijke rol bij het goed laten functioneren van je bloedsomloop en immuunsysteem. Het orgaan heeft een zuiverende functie binnen de bloedsomloop en zorgt er daarnaast voor dat ijzer kan worden opgeslagen in je lichaam. Door die zuiverende functie is de milt belangrijk voor het immuunsysteem, omdat de milt er voor zorgt dat er allerlei afvalstoffen uit het lichaam gehaald worden.

Je kunt op meerdere manieren pijn in je zij krijgen door problemen met je milt. De pijn die je dan voelt is een doffe, maar scherpe pijn in je linkerzij vlak onder je ribben. Wat nog steeds een mogelijkheid is dat je milt protesteert door inspanning zoals sport. De oplossing is dan simpel, want je hoeft alleen maar rust te nemen en te stoppen met de vorm van inspanning waar het om gaat. Helaas kan het ook om ergere zaken gaan die met je milt te maken hebben. Zo kan er sprake zijn van een vergrote milt of zelfs van een gescheurde milt. Een vergrote mild heeft altijd een achterliggende oorzaak; vaak eentje waar de bloedtoevoer een belangrijke rol speelt. Een gescheurde mild is een stuk acuter. Dit moet meteen behandeld worden omdat er dan bloed in het lichaam lekt. Vaak wordt een gescheurde mild veroorzaakt door een heftige valpartij of een auto ongeluk. Maar een troost: zonder mild kun je goed verder leven.

Pijn in je zij en je galblaas

Pijn in je zij kan ook ontstaan door problemen met je galblaas. De naam zegt het eigenlijk al: dit orgaan heeft als belangrijkste functie dat het gal opslaat. Gal is belangrijk voor je lichaam omdat het een belangrijke functie heeft bij de spijsvertering in verband met het verbranden van vetten en het afbreken van afvalstoffen. De pijn in je zij door problemen met je galblaas hebben eigenlijk altijd te maken met galstenen. Die galstenen kunnen ontstaan doordat er sprake is van een verdikking van het gal. Heb je last van galstenen, dan zal je een scherpe en stekende pijn voelen in je rechterzij. Helaas is hierbij het nadeel dat wanneer je de pijn voelt het al te laat is: er zit dan al een galsteen in de verbinding tussen je galblaas en je darmen.

Wacht je te lang met het verhelpen van de klachten dan is er een kans op een ontsteking. Die galblaasontsteking kan dan weer als gevolg hebben dat je ook nog een alvleesklierontsteking krijgt doordat de verbinding tussen de galblaas en de darmen voor een deel door de alvleesklier loopt. Dergelijke ontstekingen vragen om direct contact met de huisarts of eerste hulp post. Niet omdat het direct levensgevaarlijk is, maar het kan wel erg vervelend en pijnlijk zijn wanneer je hier te lang mee wacht.

Pijn in je zij en je nieren

Ten slotte is er nog een derde orgaan dat kan zorgen voor pijn in de linker of rechterzij: de nieren. De nieren zijn zeer belangrijk voor ons lichaam. Zij zorgen er namelijk voor dat de afvalstoffen die dagelijks in je lichaam terecht komen ook daadwerkelijk afgevoerd worden. We hebben twee nieren, en dat is niet zomaar. Als één van de twee namelijk minder goed werkt heeft dat wel degelijk invloed op je lichaam. Een groot deel van de afvalstoffen die in je lichaam terecht komen zal dan achterblijven om vervolgens steeds verder op te stapelen. Dit net zo lang tot dat er op andere plekken in je lichaam allerlei problemen ontstaan.

Dat maakt het tegelijkertijd een hele lastige situatie om op te merken. Want dit proces kan namelijk erg langzaam gaan. Een nieraandoening kan hierdoor jarenlang onopgemerkt blijven omdat de persoon er pas na een paar jaar last van krijgt. Een indicator kan zijn dat je vocht begint vast te houden. Dit is namelijk ook iets dat de nieren af moeten voeren. Als deze niet meer goed functioneren zal je daarom meer vocht gaan vasthouden. Maar je zal ook pijn in je zij gaan voelen. Dat kan in je linkerzij zijn, maar ook in je rechterzij. Doordat je twee nieren hebt zitten de nieren aan beide kanten van je lichaam, vlak onder de ribben.

Oplossingen voor pijn in je linker of rechterzij

Verreweg het grootste deel van de pijn die je voelt in je zij is vaak onschuldig. Het gaat dan vaak om een algemene, weinig specifieke pijn die vaak veroorzaakt wordt door inspanning. Maar wanneer er geen sprake is van inspanning of het feit dat je een verkeerde of nieuwe beweging hebt uitgevoerd moet je wel gaan opletten. Ga in dat geval zo snel mogelijk naar je huisarts of eerste hulp post om verder onderzoek te doen naar de klachten. In eerste instantie om zo snel mogelijk van de pijn af te komen, maar ook zeker om verder problemen te voorkomen. Te lang wachten kan namelijk echt serieuze gezondheidsklachten opleveren op de langere termijn.

Vaak is pijn in je linker of rechterzij dus onschuldig, maar houd wel in de gaten wanneer en waardoor je deze pijn hebt!