Gehemelte verbrand: wat te doen

Iedereen kent het fenomeen van een verbrand gehemelte. Zeker de mensen die, net als wijzelf, dol zijn op lekker eten. Te snel die eerste hap van een pizza, meteen een hele bitterbal in je mond stoppen of gretig een kaassouffle aanvallen. Allemaal niet erg handig, maar toch gebeurt het elke keer weer. Met als gevolg een verbrand gehemelte. Je kunt een paar dingen doen aan een verbrand gehemelte en vooral ook aan de pijn die hierbij komt kijken. Lees gauw verder!

Melk drinken

Dit is een prima stap om als eerste te doen, het liefst zo snel mogelijk. Rennend naar de koelkast dus! Melk drinken zorgt niet zozeer voor minder pijn aan je gehemelte, maar het zorgt wel voor een beschermend laagje op de verbrande huid. Yoghurt werkt trouwens ook prima voor degenen die geen melk in huis hebben. Hierna kun je hopelijk verder eten zonder je nog erger te verbranden. Je laat natuurlijk niet je lekkere eten staan.

 

Koelen

Wat wél helpt tegen de pijn aan je gehemelte is door je gehemelte te koelen. Het makkelijkst doe je dit door op een ijsblokje te sabbelen. Maar misschien heb je ook wel een waterijsje in huis of kun je ijskoud water drinken. Het verzacht de pijn helaas slechts tijdelijk, maar het is wel heerlijk om te doen.

 

Tabletten tegen keelpijn

Je kent ze wel: tabletten die helpen tegen keelpijn. Grote kans dat je ze wel in huis hebt liggen. Dat is mooi, want sommige van die tabletten zou je ook kunnen innemen bij een verbrand gehemelte. Een deel van dit soort keeltabletten verdoofd je mond namelijk lichtelijk. Dit zou best eens kunnen helpen.

 

Erge verbranding 

Is het minder onschuldig dan een klein beetje een verbrand gehemelte? Heb je je hele mond en misschien zelfs wel je slokdarm ernstig verbrand? Dan is het toch goed om naar de dokter te gaan. De dokter kan namelijk een verdovende gel voorschrijven.

 

Zachte voeding en afwachten

Is het niet zo ernstig dat je naar de dokter moet? Dan is het vooral een kwestie van wachten tot je mond herstelt. Je kunt het zo min mogelijk pijn laten doen door voornamelijk zachte voeding tot je te nemen. Bij een lichte verbranding zal het hooguit een paar dagen gevoelig zijn, dus maak je niet al te ongerust.

 

Je mond herstelt razendsnel

Je mond herstelt sneller dan welke andere plek op je lichaam dan ook. Allemaal dankzij een relatief klein eiwitmolecuul in ons speeksel: Histatine. Je mag je speeksel dus wel dankbaar zijn! Het was al lang bekend dat speeksel een grote rol speelt voor de wondgenezing in de mond, maar welk stofje dat precies deed was nog niet bekend. Speeksel is nogal een complexe vloeistof namelijk. Om hier nog veel dieper op in te gaan lijkt ons geen goed idee, dan lees je dit artikel niet uit. Maar je mag Histatine dus wel op je blote knietjes danken. Zonder dit eiwitmolecuul zou het eten van die heerlijke kaassouffle pas écht een uitdaging zijn!

Add comment