Gehemelte verbrand: wat te doen

Iedereen kent het fenomeen van een verbrand gehemelte. Zeker de mensen die, net als wijzelf, dol zijn op lekker eten. Te snel die eerste hap van een pizza, meteen een hele bitterbal in je mond stoppen of gretig een kaassouffle aanvallen. Allemaal niet erg handig, maar toch gebeurt het elke keer weer. Met als gevolg een extreem pijnlijk en verbrand gehemelte. Gelukkig kun je een paar dingen doen aan een verbrand gehemelte en vooral ook aan de pijn die hierbij komt kijken. Lees gauw verder en geniet van die bitterbal! 

Melk drinken

Dit is een prima stap om als eerste te doen, het liefst zo snel mogelijk. Rennend naar de koelkast dus! Melk drinken zorgt niet zozeer voor minder pijn aan je gehemelte, maar het zorgt wel voor een beschermend laagje op de verbrande huid. Yoghurt of vla werkt trouwens ook prima voor degenen die geen melk in huis hebben. Vooral wanneer het net uit de koelkast komt is het koele effect ook rustgevend voor de verbranding. Hierna kun je hopelijk verder eten zonder je nog erger te verbranden. Je laat natuurlijk niet je lekkere eten staan.

Koelen

Wat wél helpt tegen de pijn aan je gehemelte is door je gehemelte te koelen. Het makkelijkst doe je dit door op een ijsblokje te sabbelen. Maar misschien heb je ook wel een waterijsje in huis of kun je ijskoud water drinken. Het verzacht de pijn helaas slechts tijdelijk, maar het is wel een goede optie. Voor een medische reden waterijsjes eten, vindt niemand erg.

Tabletten tegen keelpijn

Je kent ze wel: tabletten die helpen tegen keelpijn. Vaak een vrije ‘scherpe’ smaak en ze helpen je bij keelpijn of verkoudheid. Grote kans dat je ze wel in huis hebt liggen. Dat is mooi, want sommige van die tabletten zou je ook kunnen innemen bij een verbrand gehemelte. Een deel van dit soort keeltabletten verdoofd je mond namelijk lichtelijk. Dit zou best eens kunnen helpen.

De volgende dagen

En als bovenstaand je niet echt verder helpt, let dan de dagen nadat je je verbrand hebt op wat je eet, en vermijd warme maaltijden of krokante of harde dingen, zoals hard stokbrood of chips. Eet bijvoorbeeld in plaats van een warme cup-a-soup een gazpacho. Wanneer de pijn in je mond niet zo ernstig is dat je naar de dokter moet, is het vooral een kwestie van afwachten. Je kunt het zo min mogelijk pijn laten doen door voornamelijk zachte voeding tot je te nemen. Bij een lichte verbranding zal het hooguit een paar dagen gevoelig zijn, dus maak je niet al te ongerust.

Is er een dokter in de zaal?

Als het wat minder onschuldig is dan een klein beetje een verbrand gehemelte, dan is er meer werk aan de winkel. Als je mond nou zo heftig verbrand is dat je de pijn echt niet meer trekt, moet je zeker contact opnemen met een arts om zeker te weten dat je geen ernstige brandwonden of littekens overhoudt aan je hapje bitterbal. De dokter kan namelijk een verdovende gel voorschrijven, waardoor je niks meer voelt van je gehemelte.

En het allerbelangrijkst: wacht even met heet eten eten. Vergeet vooral niet te blazen en te checken of je etenswaar al afgekoeld is, en kijk uit met die portie bitterballen.

Je mond herstelt razendsnel

Je mond herstelt sneller dan welke andere plek op je lichaam dan ook. Allemaal dankzij een relatief klein eiwitmolecuul in ons speeksel: Histatine. Je mag je speeksel dus wel dankbaar zijn! Het was al lang bekend dat speeksel een grote rol speelt voor de wondgenezing in de mond, maar welk stofje dat precies deed was nog niet bekend. Speeksel is nogal een complexe vloeistof namelijk. Om hier nog veel dieper op in te gaan lijkt ons geen goed idee, dan lees je dit artikel niet uit. Maar je mag Histatine dus wel op je blote knietjes danken. Zonder dit eiwitmolecuul zou het eten van die heerlijke kaassouffle pas écht een uitdaging zijn!

 

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus als je echt pijn aan je gehemelte wil voorkomen, let dan extra goed op met heet eten. Je ouders hebben het je vroeger nog zo geleerd: eerst blazen voordat je eet! Met een beetje geduld hoeft je gehemelte helemaal geen pijn te lijden.

Personnel