Kleur ontlasting: Licht, groen of zwart. Betekenis

Toegeven: het is eigenlijk een onderwerp waar vrouwen niet over praten. Vrouwen poederen enkel hun neus op toiletten, toch? In dit artikel wel. Ik vertel je wanneer je ontlasting afwijkt van de normale kleur en wat dit betekent. Hoe je ook went of keert, naar de wc gaan doen we allemaal. Heb je ineens een groene of zwarte kleur in de wc-pot liggen? Dat kan gevaarlijk zijn, maar hoeft niet. Het kan zelfs heel veel weggeven over je gezondheid! Je leest hier wat het betekent. En waarschuwing: niet lezen tijdens het eten!

Het is helemaal niet erg om na een bezoekje aan het toilet even achterom te kijken zodat je kunt kijken hoe ‘het’ erbij ligt: het kan je juist veel vertellen over hoe je gezondheid erbij staat. Stoelgang is iets ontzettend persoonlijks en verschilt per persoon. De één rent drie keer per dag naar de wc voor een grote boodschap, terwijl de ander dat maar eens in de drie dagen doet. Wat overigens niet zo gezond is, maar daarover later meer.

Er wordt natuurlijk niet heel veel over poep gepraat, terwijl het een ontzettend gezonde activiteit is. Veel mensen denken dat je een goede stoelgang hebt wanneer je heel vaak op één dag naar de wc rent, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Zolang jij je goed voelt bij je ritme, is het volgens doctoren prima. Je moet volgens Gregory Throkelson van de Universiteit van Pittsburg alleen naar de wc gaan als je aandrang voelt om te poepen, omdat je anders gaat persen en duwen terwijl er niets is. Dit is gevaarlijk en kan zelfs leiden tot het ontstaan van aambeien.

Kleur ontlasting

Goed, het kan voorkomen dat je de wc-bezoekje anders is dan normaal: ineens heeft je ontlasting een aparte kleur. Wat bepaalde kleuren betekenen, of het gevaarlijk is en wanneer je een dokter in moet schakelen, dat vertel ik je in dit artikel.

Bruin

Bruine ontlasting is natuurlijk de meest ‘normale’ kleur en hier hoef je je totaal geen zorgen over de maken. Het is de gezondste kleur die je kunt hebben. De bruine kleur ontstaat doordat je lever gal afgeeft. De combinatie van de lichtbruine tot donkerbruine kleur is een combinatie van dode rode bloedcellen en afval van de darmbacteriën. Doordat gal in je darmen een groene of gele kleur heeft (misschien ken je dat wel van momenten dat je tijdens een griep gal overgeeft), en bacteriën mengen met deze geel/groene kleur krijgt het een bruine kleur. Die bacteriën zijn ook nog nuttig voor het opnemen van belangrijke voedingsstoffen uit voedsel.

Groen

Bij groene ontlasting kan het zijn dat je eten te snel door je darmen is gegaan, waardoor je lichaam niet alle voedingsstoffen op heeft kunnen nemen en deze vervolgens eindigen in de wc-pot. Het kan ook komen wanneer je veel groen voedsel eet: dan blijven er wat kleurstoffen zitten in je ontlasting. Een groene kleur kan ook optreden na een verandering van je voedingspatroon, of een medische oorzaak hebben.

Een groene kleur kan ook voorkomen nadat je veel alcohol of koffie hebt geconsumeerd, deze werken namelijk laxerend en zorgen ervoor dat je minder voedingsstoffen opneemt. Groene ontlasting kan ook een gevolg zijn van het innemen van bepaalde medicijnen, zoals antibiotica. Maar… kan ook resulteren naar aanleiding van een ziekte, zoals kanker. Houdt groene diarree meer dan drie dagen aan, bezoek dan een dokter om zeker te zijn van je gezondheid.

Geel

Je ontlasting heeft vaak een gele kleur wanneer er sprake is van overtollig vet in je lichaam. Nee, niet omdat je een tijdje niet hebt gesport, maar omdat er dan iets aan de hand is binnen je organen. Gele ontlasting kan namelijk wijzen op glutenintolerantie of een afwijking in de dunne darm. Gele ontlasting gaat vaak gepaard met diarree en stinkt een stuk meer dan normale poep. Ook hier kan de gele kleur ontstaan door het gebruik van koffie of alcohol, of verschijnen na een verandering in het voedingspatroon, maar kan ook het gevolg zijn van galstenen of een leveraandoening. Als je naast gele ontlasting ook last hebt van vermoeidheid, kramp en verlies je ook gewicht, raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts.

Zwart

Wanneer je ontlasting zwart en/of plakkerig is, is dit vaak veroorzaakt door verstopping. Veel vrouwen kennen het probleem dat ze niet kunnen poepen wanneer ze weg zijn van huis of er mensen of hun partner in de buurt is. Heb je echt problemen hiermee, kun je een natuurlijk laxeerproduct gebruiken om de boel een beetje op weg te helpen (kijk hiermee wel uit, gebruik het niet voor afvallen. Dat helpt niet en is ongezond). Ook heel hard de kraan aanzetten kan helpen, dan hoort in ieder geval niemand je! Ontlasting kan ook heel donker worden wanneer je medicijnen gebruikt die ijzer bevatten. Ook kan een zwarte kleur veroorzaakt worden door inwendig bloedverlies en dan is er wat meer aan de hand. In dat geval moet je zo snel mogelijk een arts raadplegen.

Grijs

Een grijze kleur kan optreden wanneer er een verminderde vetopname in je lichaam is. Weet je nog dat ik eerder noemde dat een gele kleur in je ontlasting verschijnt doordat je lever gal afgeeft? In het geval van grijze ontlasting mist dat gal dus – wat kan komen door een blokkade van de galwegen of een aandoening van de alvleesklier. In het geval van wit tot grijze ontlasting is het verstandig om altijd direct een arts op te bellen.

Rood

Rode ontlasting, of duidelijk aanwezig bloed in je ontlasting is eigenlijk niet vaak goed nieuws: een arts kan je vaak meer vertellen over de oorzaak. Helderrood ‘vers’ bloed komt door een bloeding van het rectum: vaak veroorzaakt door aambeien. Met donkerder bloed in je ontlasting kan het een serieuzere oorzaak hebben, zoals darmkanker of andere ernstige zaken. Raadpleeg in ieder geval voor de zekerheid je huisarts. Rode ontlasting hoeft gelukkig niet altijd ernstig te zijn: bietjes of rode kool kunnen ook een rode kleurstof afgeven waardoor je ontlasting een rode kleur aanneemt.

 

Ook als je ontlasting geen gekke kleur heeft, maar je het gewoon even niet vertrouwt: vraag altijd je huisarts om hulp. Daar zijn ze immers voor!