Spontaane blauwe plekken? Dit zijn de oorzaken

Spontaan blauwe plekken? Dit zijn de oorzaken

In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken waardoor je ineens spontaan blauwe plekken krijgt. Sommige mensen hebben er veel last van, bij anderen is komt het af en toe voor.

Wat is een blauwe plek? Een blauwe plek, ook wel bekend als een blauwe plek of hematoom, ontstaat wanneer kleine bloedvaten onder de huid beschadigd raken en bloed lekt in het omliggende weefsel.
Wat zijn de oorzaken van spontane blauwe plekken? Enkele oorzaken van spontane blauwe plekken zijn;

  • een tekort aan vitamine,
  • medicijngebruik
  • ouderdom
  • intense sporten zoals krachttraining en gewichtheffen.
  • Er zijn nog meer mogelijke oorzaken, lees snel verder.

 

Tekort aan vitamine

Een eerste oorzaak van spontane blauwe plekken is een tekort aan bepaalde vitaminen. Het is een erg medisch verhaal, maar het komt erop neer dat Vitamine B12 samen met foliumzuur een belangrijke functie heeft bij de aanmaak van rode bloedcellen. Wanneer je een tekort hebt aan deze vitamine, kun je sneller blauwe plekken krijgen dan normaal. Wanneer je met jouw arm ergens zachtjes tegenaan tikt, wat je soms niet eens opmerkt, zal je al een blauwe plek krijgen.

Daarnaast kan een tekort aan Vitamine K ook zorgen voor spontane blauwe plekken. Deze vitamine heeft een belangrijke functie bij de bloedstolling. Een tekort hieraan kan ervoor zorgen dat bloedvaten gaan lekken. Hierdoor kunnen er spontane blauwe plekken ontstaan.

Als laatste zorgt een tekort aan Vitamine C ook voor spontante blauwe plekken. Vitamine C heeft namelijk een belangrijke functie bij het maken van de huid en de bloedvaten. Een tekort aan Vitamine C zorgt voor verzwakte bloedvaten, waardoor ze sneller breken. Hierdoor ontstaan, net als bij een tekort aan Vitamine B12 sneller blauwe plekken, wanneer je bijvoorbeeld jouw arm al zachtjes stoot.

 

Gebruik van medicijnen

Als tweede kan medicijngebruik een oorzaak zijn voor spontante blauwe plekken. Er zijn verschillende medicijnen die er bijvoorbeeld voor zorgen dat bloed minder snel kan stollen. Dit kunnen antistollingsmedicijnen, bloedplaatjesremmers en aspirines zijn. Doordat, door de medicijnen, bloed minder snel stolt, kunnen bloedingen langer aan houden en er kunnen grotere blauwe plekken ontstaan dan normaal.

Voor behandeling van aandoeningen als eczeem, allergieën en astma kan een arts topische en systemische corticosteroïden voorschrijven. Door deze medicijnen wordt de huid dunner. Ook hierdoor kunnen er makkelijk blauwe plekken ontstaan, wanneer je al licht ergens tegenaan stoot.

 

Ouder worden

Wanneer je ouder wordt, verandert jouw huid. De buitenste huidlaag verandert. Deze huidlaag wordt dunner, bleker en meer doorschijnend. Het verliest de beschermende vetlaag, waardoor bloedvaten in de huid minder goed beschermd zijn tegen beschadiging. Hierdoor krijg je al sneller een blauwe plek, als je je alleen maar licht hebt gestoten.

Ook de diepere huidlaag verandert naarmate je ouder wordt. Door deze veranderingen kunnen er ook sneller blauwe plekken ontstaan, die dan lijken op spontane blauwe plekken.

 

Sporten en stress

Wanneer je intensief aan gewichtheffen of krachttraining doet, kunnen er ook spontane blauwe plekken ontstaan. Bij erge belasting van de spieren, kunnen bloedvaten namelijk breken of scheuren. Vervolgens veroorzaakt dit blauwe plekken. Dit kan ook voorkomen wanneer je erg gestrest bent.

In principe is dit niet schadelijk, maar wanneer een blauwe plek heel groot of pijnlijk is of erg lang aanhoudt, is het verstandig om langs de huisarts te gaan.

 

Diabetes

Iemand met diabetes heeft zijn bloedsuiker uit evenwicht. Het bloedsuikergehalte kan erg hoog zijn, wat betekent dat hij een hyperglykemie heeft. Het gehalte kan ook erg laag zijn, wat een hypoglykemie is. Deze aandoening kan er ook voor zorgen dat je sneller blauwe plekken krijgt. Wanneer je vaak een hyperglykemie hebt, kunnen de bloedvaten beschadigd raken. Zoals bij de bovenstaande oorzaken al beschreven is, zorgt dat ervoor dat je bloedvaten sneller breken en je dus snel blauwe plekken krijgt.

 

Familiair bepaald

Het kan ook familiair bepaald zijn dat je bij de kleinste stootjes, die je niet eens opmerkt, al blauwe plekken krijgt. Heeft je vader, moeder, broer of zus dit ook? Dan is het erg waarschijnlijk dat dat de oorzaak is. De gezinsleden hebben kwetsbare bloedvaten, waardoor er sneller bloedvaten beschadigen. Dit zorgt sneller voor blauwe plekken, die spontaan kunnen lijken, doordat je niet door hebt gehad dat je je hebt gestoten.

 

Niet goed werkende organen

Zoals hierboven beschreven, kunnen medicijnen ervoor zorgen dat je bloed minder snel stolt, maar je lichaam kan ook zelf een afwijking hebben in de bloedstolling. Zoals boven beschreven is, zorgt dit voor spontane blauwe plekken.

Ook een traag werkende schilklier kan zorgen voor spontane blauwe plekken. De schildklier maakt dan te weinig van het schildklierhormoon aan. Een symptoom hiervan is dat je snel blauwe plekken krijgt.

Een afwijking in het bindweefsel kan ook zorgen voor spontane blauwe plekken. Bindweefsel zorgt namelijk voor de bescherming van organen. Het is een soort schokdemper. Wanneer het bindweefsel niet goed werkt, raakt de huid sneller beschadigd. Wonden kunnen hierdoor minder snel genezen en er ontstaan vaker spontane blauwe plekken.

 

Behandelen van blauwe plekken

In de meeste gevallen gaan blauwe plekken na een paar dagen uit zichzelf weg. Het bloed dat de blauwe plek veroorzaakt, wordt opgenomen door het lichaam. Hierdoor zal de kleur wegtrekken of veranderen van kleur.

Wanneer je wilt dat de blauwe plek sneller geneest, kun je in eerste instantie een koud kompres erop leggen. Dit helpt vooral wanneer er ook een zwelling bij de blauwe plek zit. Wanneer de blauwe plek op jouw arm of been zit, kun je de blauwe plek sneller laten genezen, door het ledemaat omhoog te houden en er gedurende 15 minuten een koud kompres op te houden. Vergeet niet een hand- of theedoek tussen het kompres en de huid te leggen, om bevriezing te voorkomen.

 

Er zijn dus verschillende oorzaken van spontante blauwe plekken. Bij sommige oorzaken is het ook daadwerkelijk zo dat de blauwe plekken uit het niets ontstaan. Het vaakst ontstaan de blauwe plekken doordat je bijvoorbeeld jouw arm licht ergens tegenaan stoot, wat je niet opmerkt. Door de verschillende oorzaken ontstaat er in zo’n geval al een blauwe plek, waardoor het lijkt alsof het spontaan is ontstaan.

De meeste blauwe plekken zijn niet schadelijk, maar als je het niet vertrouwt, doordat de pijn en/of de blauwe plek bijvoorbeeld na een paar dagen nog niet minder is geworden, dan kun je altijd de huisarts raadplegen. Je zou het ook kunnen behandelen met een koud kompres, zoals hierboven beschreven staat.