Pijn in lever: Pijn de in de rechterzij of onder de ribben is leverpijn?

Pijn in lever: Pijn in de rechterzij of onder de ribben is leverpijn?

Het is erg belangrijk om je lever gezond te houden, bijvoorbeeld aan de hand van gezonde voeding. Alleen is het zo dat we het de lever niet altijd even gemakkelijk maken om gezond te blijven. Wie houdt er niet van een heerlijke alcoholische versnapering (of twee)? Maar denk ook aan het feit dat we roken, medicijnen slikken, slechte voeding eten of veel stress ervaren. Allemaal zaken die effect hebben op de gezondheid van je lever. Helaas kan het zo zijn dat je pijn in je lever ervaart. Dat kan gelukkig ook heel onschuldig zijn, maar in het minder leuke geval kan het ook minder onschuldig zijn. Belangrijk dus om te weten hoe leverpijn voelt en wat de oorzaken kunnen zijn!

 

Functie van de lever De lever ontgift je lichaam. Het houdt je lichaam veilig en gezond. De lever is ook betrokken bij de koolhydraatstofwisseling, de eiwitstofwisseling en vetstofwisseling.
Pijn in de rechterzij. Is dat leverpijn? leverpijn voel je in het rechterdeel van je buik, maar dan net onder je ribbenkast. Het wordt vaak verward met andere pijntjes. Lees dus snel verder.

De functies van de lever

Om leverpijn en de lever zelf te kunnen begrijpen is het goed om te weten waar de lever eigenlijk goed voor is. Wat veel mensen niet weten is dat de lever het grootste afzonderlijke orgaan in het lichaam is en dat het een orgaan is waarin ongelooflijk veel chemische reacties plaatsvinden. De lever heeft als taak om uit de darm opgenomen voedingsstoffen om te zetten. Dat doet de lever met behulp van zo’n 2500 chemische reacties.

Voedingsstoffen waarbij de lever helpt om deze te verwerken zijn bijvoorbeeld eiwitten en vetten in bouw- en brandstoffen en koolhydraten. Doordat de lever werkt aan de omzetting van deze voedingsstoffen is de lever betrokken bij de koolhydraatstofwisseling, de eiwitstofwisseling en vetstofwisseling.

Wat misschien wel de állerbelangrijkste functie van de lever is, is zijn ontgiftende werking. Hij helpt voor het lichaam giftige stoffen verwerken zodat je lichaam veilig en gezond blijft. Je kunt dan dus denken aan alcohol, wat een bekend voorbeeld is. De lever kan het behoorlijk te verduren krijgen bij overmatig alcoholgebruik omdat de lever het orgaan is dat hier iets mee moet. Verder speelt de lever ook nog eens een grote rol bij de hoeveelheid bloed die in je lichaam circuleert. De lever bevat namelijk wel een kwart van het totale volume aan bloed in je lichaam.

Waar voel je leverpijn precies?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: leverpijn voel je in het rechterdeel van je buik, maar dan net onder je ribbenkast. Maar dit is waar je het over het algemeen voelt. Het lastige is juist de plek waar je leverpijn voelt, want de aard en de locatie van de pijn kan variëren, net als de klachten en symptomen die daarbij komen kijken. Daarnaast is het ook nog eens zo dat hierdoor leverpijn dikwijls verward wordt met pijn in de rug, buikpijn of pijn aan de nier. Best ingewikkeld dus! We proberen je een omschrijving te geven van de manieren waarop je leverpijn kunt voelen in je lichaam:

  • Een scherpe, stekende pijn in het rechterdeel van de buik, net onder de ribbenkast
  • Een vage, doffe pijn in het rechterdeel van de buik, net onder de ribbenkast
  • Pijn in de rechterkant van de buik die erger wordt bij inademen of hoesten
  • Pijn waarbij je ook nog eens ademhalingsmoeilijkheden ervaart
  • Buikpijn waarbij je ook pijn hebt in je schouder en/of rug

Wat veroorzaakt leverpijn?

Wanneer je een pijnlijke lever hebt kan het goed zijn dat je een vervette lever hebt. Een zogeheten vetlever betekent dat er een opeenhoping van vet in de levercellen plaatsvindt. Het mooie aan deze oorzaak is dat hij om te keren is. Je kunt er dus iets aan doen. Als je de oorzaak achterhaalt en deze wegneemt kan je lever als het ware ontvetten. Een andere oorzaak is een echte leverbeschadiging. Dat kan door van alles komen, maar wat wereldwijd veel voorkomt is leverbeschadiging door alcohol en paracetamol. Veel mensen onderschatten het gebruik van paracetamol namelijk. Het lijkt een onschuldig geneesmiddel, maar bij verkeerd gebruik kan dit gevolgen hebben, onder andere voor je lever.

Leverontsteking is een ander mogelijke oorzaak van leverpijn. Ook dit komt vaak door alcohol, maar in dat geval moet je wel spreken van een zogeheten toxische ontsteking. Er bestaat namelijk ook een virale ontsteking van de lever, waarbij de ontsteking ontstaat door een besmettelijk virus. Daarnaast kun je ook nog weer onderscheid maken in acute leverontsteking, die korter duurt dan zes maanden, en chronische leverontsteking, die langer duurt dan zes maanden.

Levercirrose is helaas een oorzaak die niet om te keren is. Een hele serieuze oorzaak van leverpijn dus. Levercirrose is een gevolg van een chronische leverziekte. Bij cirrose is de lever dermate beschadigd dat het weefsel zich niet meer kan herstellen. Daardoor is het een onomkeerbare oorzaak van leverpijn. Er zijn nog andere mogelijke oorzaken van leverpijn zoals kanker, een chronische ontsteking aan de galwegen of een abces.

Risicofactoren voor leverpijn en leverziekten

Wat je natuurlijk wilt weten is hoe je dergelijke narigheden kunt voorkomen. Dat kun je doen door te letten op bepaalde risicofactoren voor leverziekten. Want best een groot deel van de leverziekten wordt veroorzaakt door bepaalde leefstijlkeuzes. Niet voor niets is het zo dat alcohol vaak wordt genoemd als het gaat om leverziekten. Alcohol is namelijk de grootste veroorzaker van leverziekten die voorkomen kunnen worden. Het gaat dan om langdurig overmatig alcoholgebruik.

Maar een leverziekte kan ook ontstaan door een virale infectie. Hepatitis B is zo’n virale infectie en tevens een relatief grote veroorzaker van leverziekte. Dergelijke infecties worden verspreid via lichaamsvloeistoffen door bijvoorbeeld het delen van naalden of onbeschermde geslachtsgemeenschap. Helaas heb je er niet altijd even veel grip op. Er zijn namelijk ook erfelijke vormen van leverziekte. Die worden dus door ouders aan hun kinderen doorgegeven.

Probleemdrinker of alcoholist?

De grootste veroorzaker van problemen met de lever is nog altijd alcohol, al kun je dus ook door een infectie last van de lever krijgen. Wanneer ben je eigenlijk alcoholist en wanneer ben je een probleemdrinker? Dit is misschien interessant om te weten. We weten allemaal dat als je zo af en toe een biertje drinkt, je niet direct een alcoholist bent. Maar wanneer ben je dat wel?

Een probleemdrinker is iemand die langere tijd veel drinkt en hierdoor problemen heeft gekregen. Je moet dan denken aan gezondheidsproblemen, werk of problemen in relaties. Zo’n 10 procent van de Nederlandse bevolking valt in deze categorie van de probleemdrinker. Dit zijn mensen tussen de 16 en 69 jaar. Dit zijn maar liefst 1,1 miljoen mensen.

Een alcoholist is iemand die sterk verlangt naar alcohol en wel wil minderen, maar bij wie dit niet lukt.  Een alcoholist blijft alcohol gebruiken ondanks de schade die het gebruik oplevert. 0,7% van de bevolking tussen 18 en 64 jaar is alcoholist. Dit zijn 82.400 mensen.

Tips

Alcoholgebruik is de meest voorkomende oorzaak van leverziekte in Europa en Noord-Amerika. De grootste slag sla je dus al door te letten op je alcoholgebruik. Verder komt het vooral neer op een gezonde leefstijl. Hierbij kun je denken aan je gewicht onder controle houden, zorgen voor genoeg lichaamsbeweging en over het algemeen goed voor jezelf zorgen. Natuurlijk is het niet gezegd dat je dan nooit iets met je lever krijgt, maar het zijn wel zaken waar je zelf controle over hebt.

IkPas

Misschien heb jij wel een patroon ontwikkeld in het drinken van alcohol? Wil jij problemen met je lever voorkomen en gaan voor een algeheel betere gezondheid? Misschien ben ook wel nieuwsgierig wat er gebeurt als je een tijdje niet drinkt. IkPas is een campagne tegen alcoholgebruik en ter bevordering van een gezonde leefstijl. Twee keer keer per jaar kun je meedoen aan deze campagne en zelf een pauzeperiode inlassen om anders om te gaan met alcohol. De eerste keer dat je meekunt doen in een jaar, is op 1 januari. De eerste periode waarbij je kunt meedoen duurt 30 dagen en eindigt dus op 30 januari. De tweede periode is later in het jaar  en begint op aswoensdag en duurt tot de zondag voor Pasen. Dit is de 40 dagen challenge en hij duurt net zo lang als de traditionele vastenperiode tussen Carnaval en Pasen. Ga de uitdaging aan met jezelf en doorbreek je vastgeroeste patroon! Je alcoholgebruik even op pauze zetten kan je nieuwe perspectieven geven. Zo voelt 62 procent van de deelnemers zich fitter tijdens een alcoholpauze.

Natuurlijk is het altijd raadzaam om een arts in te schakelen wanneer je leverpijn ervaart. Maar wellicht dat je het nu makkelijker herkent na het lezen van dit artikel!

Lees ook: