Gerstekorrel verwijderen? Zo kom je van je gerstekorrels af!

Gerstekorrel verwijderen? Zo kom je van je gerstekorrels af!

Ik vond ze vroeger ontzettend vervelend. Ik heb als jong meisje of puber nooit last gehad van puistjes, acne of iets in die richting, maar wel hele kleine, bijna onzichtbare bultjes rondom mijn ogen. Van veraf zag je ze -gelukkig- niet, maar dichterbij vond ik het altijd maar een raar gezicht. Van mijn moeder leerde ik dat dat gerstekorrels waren, dat meer mensen in mijn familie daar last van hadden en dat het heel normaal was. Het ontstaat namelijk uit vochttekort in de huid. Dat weerhield mijn moeder er niet van om me toch zo nu en dan mee te nemen naar de schoonheidsspecialiste, die ze makkelijk kon verwijderen.

Gerstekorrels kunnen de beste dus overkomen. Het zijn kleine witte of gelige bultjes die dus ontstaan vanuit vochttekort. Wat er precies in zo’n bultje zit, wat de beste (of minst pijnlijke!) manier is en hoe je ze voorkomt, lees je in dit artikel.

Wat is een gerstekorrel? Een gerstekorrel wordt ook wel een milia genoemd en ziet eruit als een mini bolletje wat op de gezichtshuid ligt.
Hoe kun je een gerstekorrel verwijderen? Je kunt een gerstekorrel vaak, door hard te drukken met twee vingers (nagels), er wel uit drukken. Als het lastiger gaat, dan kun je een naaldje gebruiken en de korrel er daarna uitdrukken.
Hoe ontstaat een gerstekorrel? Een gerstekorrel ontstaat meestal door afsluiting van de uitgang van een haarzakje of zweetkliertje.

Wat is een gerstekorrel?

Een gerstekorrel wordt ook wel een milia genoemd en ziet eruit als een mini bolletje wat op de gezichtshuid ligt. De gerstekorrels zijn zo’n 1 tot 2 millimeter grote cystes gevuld met hoornmateriaal, keratine. Wanneer je gerstekorrels een tijdje laat zitten bestaat er een grote kans dat ze groter worden. Milia’s kunnen willekeurig ineens op poppen, maar ook in groepen je gezicht terroriseren. Ze bevinden zich met name op de ogen, maar soms ook jukbeenderen of voorhoofd.

 Ontstaan van gerstekorrels

Een milia ontstaat meestal door afsluiting van de uitgang van een haarzakje of zweetkliertje. Onder de afsluiting ontstaat een kleine, bolronde cyste gevuld met witte hoornschilfers. Ook kunnen gerstekorrels ontstaan na een oppervlakkige beschadiging van de huid, dan zijn meestal de zweetkliertjes verstopt. Huidbeschadigingen waarna gerstekorrels kunnen voorkomen, zijn brandwonden, blaren of schaafwonden. (huidenzorg) Ik moet toegeven dat ik ook van deze uitleg niet veel wijzer ben. Een cyste? Uit zweetkliertjes? Met witte hoornschilfers?

Even in Jip en Janneketaal. De minuscule haartjes die overal op je huid voorkomen, zitten vast door een haarzakje. Misschien dat je dat ooit gezien hebt wanneer je bijvoorbeeld je wenkbrauwen probeerde te epileren. In dit haarzakje wordt talg aangemaakt (hetzelfde product wat ervoor zorgt dat je haar vet wordt wanneer je het niet wast). Talgklieren komen voornamelijk voor op plekken waar ook haar groeit en zijn functie is om de opperhuid en haar wat vettig, en daarmee waterafstotend, te maken.

Een cyste, wat een gerstekorrel dus is, is een holte in je lichaam gevuld met bijvoorbeeld lucht of vocht. Een gerstekorrel is dus een miniversie hiervan. De hoornlaag is de buitenste, opperlaag van de huid en bestaat uit meerdere ‘dode’, verhoornde, platte keratinocyten. Aha. Dus een gerstekorrel is eigenlijk een mini holte in je lichaam, gevuld met opgehoopte schilfers van je bovenste huidlaag. Goed, dan weten we waar het precies uit bestaat: maar wat doe je eraan?

Gerstekorrels zelf verwijderen

Als de gerstekorrel niet te diep onder je huid zit, dan kun je de gerstekorrel vaak zelf verwijderen. Je kunt eerst proberen om de korrel uit je huid te drukken door met twee vingers onder de korrel te drukken. Hierdoor komt de gerstekorrel er vaak vanzelf uit.

Als het harde bultje wat moeilijker te verwijderen is, dan kun je met een naaldje een klein prikje toebrengen en daarna de korrel eruit drukken met je vingers. Het kan natuurlijk zo zijn dat je dat liever niet zelf doet. Het kan namelijk even pijn doen. Vraag dan aan je partner of familielid om het prikje met de naald te zetten.

De behandeling van gerstekorrels

Er is een grote kans dat gerstekorrels vanzelf weer verdwijnen. Is dat niet zo, en worden de gerstekorrels steeds groter, dan kan de schoonheidsspecialiste ze ook relatief eenvoudig voor je verwijderen.

En hoewel die handeling eenvoudig is, met een naaldje prikken ze een gaatje in de huid en met hun vingertoppen duwen ze de ‘korrel’ er vervolgens uit, vond ik het vroeger altijd maar een pijnlijk en heftig tafereel, met name door die naald. Als je echt een angst hebt voor naalden is verwijdering van gerstekorrels ook mogelijk met behulp van elektro coagulatie.

Bij elektro coagulatie wordt met een klein heet naaldje het talg week gemaakt en kan het lichaam zelf de restanten afvoeren. Dat betekent dat ze niet zo snel weg zijn als bij de reguliere behandeling met naald, maar de behandeling is waarschijnlijk wel minder pijnlijk (hoewel ieders pijngrens natuurlijk verschillend is). Bij de reguliere behandeling maakt een huidtherapeut een kleine opening in de huid door een naald in de gerstekorrel te plaatsen. Vervolgens wordt voorzichtig de inmiddels hard geworden talg uit de holte gedrukt. Sprekend uit eigen ervaring vond ik de behandeling nooit pijnlijk. Het uitdrukken van het talg was hoogstens irritant, maar van de naald voel je vrijwel niets. Het is eerder de angst voor naalden waar je je overheen moet zetten.

Gerstekorrels kunnen ook voorkomen in de vagina. In dat geval zul je een afspraak moeten maken bij de gynaecoloog om ze te laten verwijderen. Of dat de moeite waard is (ze zijn immers niet schadelijk) en of de verwijderingsprocedure daadwerkelijk succesvol is…. Dat is niet zeker.

 Prijzen

De prijzen van gerstekorrel verwijdering variëren van huidtherapeut tot huidtherapeut. Bij enkelen is het een aparte behandeling, bij anderen zul je een gezichtsbehandeling ondergaan, wordt de huid gereinigd en worden gerstekorrels, puistjes en mee-eters direct verwijderd. Bij een volledige gezichtsbehandeling variëren de prijzen tussen 45 en 65 euro, en vrijwel nergens wordt gerstekorrel verwijdering als aparte behandeling aangeboden. Je zou wel kunnen informeren bij een huidtherapeut of schoonheidsspecialiste of een aparte behandeling, tegen gereduceerd tarief, mogelijk is.

Jezelf behandelen

Geen zin om geld uit te geven aan het verwijderen van gerstekorrels, of vind je het geen fijn idee dat iemand anders met een naald in je gezicht prikt, dan zou je het eventueel ook zelf kunnen doen. Dat doe je door eerst je huid wat los te weken door er een schone, hete washand op te leggen, daarna de gerstekorrel goed schoon te maken met reinigingsmelk- of water. Om vervolgens met een schone, steriele naald een klein gaatje in de gerstekorrel te maken. Het is uitdrukken van het talg is vervolgens vrij makkelijk en kun je gewoon met je vingers doen. Zorg wel dat je pure alcohol in huis hebt (dit kun je bij elke drogisterij vinden), zodat je de naald ook kan blijven schoonmaken.

Gerstekorrels voorkomen

Een gerstekorrel kan ook ontstaan doordat je huid vervuild is, bijvoorbeeld wanneer je make-up niet goed van je gezicht afhaalt. Zeker omdat je vaak de meeste make-up op je ogen draagt, is het belangrijk om die goed te reinigingen zodat er geen vuildeeltjes achterblijven. Enkele tips om de kans op gerstekorrels zo klein mogelijk houden zijn bijvoorbeeld het regelmatig scrubben van het gezicht (zodat je talgklieren minder snel verstopt raken) en een gehydrateerde oogcrème te gebruiken (zodat de huid rondom je ogen gedrydateerd blijft en de vochtbalans op peil blijft). Dan komt het helemaal goed met die egale huid.