Welke slechte eigenschappen kun je het beste noemen tijdens je sollicitatie?

Welke slechte eigenschappen kun je het beste noemen tijdens je sollicitatie?

Er valt steeds meer te solliciteren, want er komen steeds meer banen bij. Wat dat betreft zitten we dus in een goede tijd! Uit cijfers van het CBS blijkt namelijk dat we weer kunnen spreken van een gespannen arbeidsmarkt, en dat voor het eerst in negen jaar! Dat wil zeggen dat de vraag naar personeel bovengemiddeld is terwijl het aanbod van mensen dat het werk kan doen laag is. Op zich positief voor wanneer je op zoek bent naar werk, want de vraag is simpelweg groter dan het aanbod. Goed, genoeg te solliciteren dus! Maar wanneer je gaat solliciteren moet je nog wel steeds zorgen dat je goed overkomt op je toekomstige werkgever zodat hij of zij jou ook daadwerkelijk wil aannemen. Dat is nog niet altijd even gemakkelijk. Een bekende techniek binnen het solliciteren is dat werkgevers vragen naar welke slechte eigenschappen je hebt. Nogal lastig om te noemen natuurlijk, want je wilt jezelf niet in de vingers snijden. Tegelijkertijd weet je ook wel dat je niet perfect bent. Maar welke slechte eigenschappen zou je dan moeten noemen? Wees niet bang, daar helpen we je graag bij!

Omdenken

Om te bedenken welke slechte eigenschappen je kunt noemen tijdens een sollicitatie raden we je aan om eens te gaan omdenken. Dat wil eigenlijk gewoon zeggen dat je niet voor de standaard denkroute kiest, maar eens op een nieuwe manier naar iets kijkt. We helpen je een handje op weg: wat nou als je positieve eigenschappen gaat noemen als negatieve eigenschappen? Huh, wat? Ja, dat bedoelen we toch echt. Er zijn namelijk genoeg positieve eigenschappen waarin je kunt doorslaan zodat ze eigenlijk een negatief tintje krijgen. Op zich is dat geen ramp, want als je het zo weet aan te pakken dat je ietwat mindert op het vlak van deze eigenschap heb je een hele mooie positieve eigenschap te pakken. We zullen je voorbeelden geven van eigenschappen die positief zijn maar die je als negatief naar voren kunt brengen in je sollicitatiegesprek. Dat levert echt een grotere kans op die droombaan op!

Perfectionistisch

Deze eigenschap wordt heel veel genoemd tijdens een sollicitatiegesprek wanneer mensen gevraagd wordt naar hun slechte eigenschappen. Want iemand die perfectionistisch is zal er altijd van overtuigd zijn dat wanneer hij of zij het niet zelf doet, het ook niet goed genoeg is. Dat zorgt dan natuurlijk over het algemeen voor het feit dat de lat enorm hoog wordt gelegd en aan het eind van het liedje zorgt dat voor een positief resultaat. Alleen deze eigenschap noemen als slechte eigenschap brengt wel een risico met zich mee. Je wekt hierdoor namelijk ook de indruk dat je niet bepaald een teamplayer bent. Wanneer we nog wat verder nadenken over deze eigenschap komt er een andere eigenschap naar voren die je zou kunnen noemen als slechte eigenschap die misschien wel helemaal niet zo slecht is.

Veeleisend

Die eigenschap is veeleisend zijn. Je zou dit als een verbeterde variant van perfectionistisch zijn kunnen zien. Ga maar na: wanneer je veeleisend bent vraag je namelijk niet alleen het beste van jezelf, maar ook van anderen. Je laat dus zie dat je streeft naar het beste resultaat als persoon, maar ook als team terwijl je werkt in teamverband. Noemen dat je veeleisend bent is dus meer aan te raden dan jezelf perfectionistisch noemen. Daarbij komt ook nog eens uit onderzoek onder professionals die regelmatig sollicitatiegesprekken voeren om mensen aan te nemen, dat perfectionistisch zijn het meeste genoemd wordt door sollicitanten wanneer er gevraagd wordt om een slechte eigenschap te noemen. Die weg is dus al genoeg bewandeld!

Betweterig

Deze eigenschap klinkt misschien als moeilijk om te buigen naar stiekem ook wel iets positiefs. Maar voor bepaalde sectoren kan dit een hele relevante eigenschap zijn. Goed, al deze eigenschappen zijn als negatief bedoeld, maar wel zo dat er ook iets positiefs voor de sollicitatie in schuilt. Jezelf een betweter of wijsneus (wat jij liever hebt) noemen klinkt niet als een slimme zet. Maar wat dacht je van een sollicitatie voor een baan binnen het moderne bedrijfsleven zoals bij een bank, advocatenkantoor of consultancy? Dit zijn branches die uiterst competitief zijn. Dan vinden werkgevers het vaak belangrijker dat je alles doet voor optimaal resultaat en dat je uit durft te gaan van je eigen kennis en ervaring. Dat je betweterig bent is dan misschien wel helemaal niet zo’n slechte eigenschap.

Zelfingenomen

Arrogant of zelfingenomen zijn is niet gemakkelijk voor de mensen waar je mee moet werken. Maar wanneer je tevreden bent over en met jezelf kan dat op klanten behoorlijk aantrekkelijk overkomen. Stel dat je solliciteert voor een baan waarbij je een product of dienst moet verkopen en dus potentiële afnemers moet overtuigen, dan is dit helemaal niet zo’n verkeerde eigenschap. Deze slechte eigenschap vertaalt zich immers wel door in de uitstraling dat je zeker bent van je zaak.

Altijd gefocust op de details

Jezelf omschrijven als iemand die zich vaak volledig verliest in alle details kan uiteraard worden opgevat als slechte eigenschap. Zeker door collega’s die constant moeten aanhoren dat je punten hebt waarop je ontevreden bent over hun werk. Maar voor werkgevers, zeker binnen bepaalde sectoren, kan het een uiterst positief punt zijn. Als advocaat, of iemand die juridisch of financieel advies geeft zijn details juist waar het om draait. Oog hebben voor details kan lastig zijn voor jezelf en collega’s, maar voor sommige banen is het onmisbaar. Dit zou een goede vervanger kunnen zijn voor de eigenschappen veeleisend en perfectionistisch.

Neiging tot overstructureren

Structuur. Sommige mensen kunnen er geen genoeg van krijgen. Vaak houd je alles in de gaten tijdens een project waarbij deadlines en targets gehaald moeten worden omdat je er vanuit gaat dat niet iedereen even gedisciplineerd is. Je wilt geen fouten maken en tegelijkertijd snel werken. Als team moet je altijd alle projecten op tijd af krijgen en daarvoor is structuur nodig. Als onderdeel van het team ga je als persoon die dol is op structureren vaak iedereen constant achter de broek aan zitten om er voor te zorgen dat alles op tijd af komt. Daarnaast controleer je het liefst ook nog al het werk. Heel fijn voor het halen voor deadlines, maar wel nadelig voor creatieve ideeën en de band met collega’s. Een negatieve eigenschap dus, maar met zeker genoeg positieve punten in zich.

Uiteraard is het lastig om negatieve eigenschappen over jezelf te moeten noemen. Toch wordt het nog steeds vaak gevraagd tijdens sollicitatiegesprekken. Belangrijk is dat je bedenkt binnen welke sector je solliciteert en voor welke functie precies. Wat heb je hiervoor precies voor eigenschappen nodig? Denk dan vooral eens aan de negatieve eigenschappen die we hier voor je hebben beschreven!