Moeder maffia uitgelegd hoe ontsnap je er aan

Moeder maffia uitgelegd: hoe ontsnap je er aan?

Je praat waarschijnlijk met je kinderen over het belang om niet toe te geven aan groepsdruk. Maar hoe zit het met jezelf? Bezwijk jij weleens onder de druk van de moeder maffia, die moeders die weten wat het beste voor jouw kind is? Of misschien maak jij je wel eens schuldig aan dit gedrag door de vinger te wijzen naar een andere moeder.

Over dit fenomeen werd onlangs ook een succesvolle serie gemaakt door Anjali Teneja.

In deze blog wordt de moeder maffia uitgelegd: de groepsdruk van moeders onderling.Zodat je in het gevolg geen slachtoffer of dader meer bent. Het antwoord zit hem in bewustwording en de leiding nemen. Soms is in de spiegel kijken pijnlijk, maar het is wel het meest probate middel. Je kinderen worden namelijk beïnvloed door het gedrag dat jij als ouder tentoonspreidt.

 

Een voorbeeld van de Moeder Maffia:

De moeder maffia is een fenomeen die vooral op social media de kop op steekt. BN’ers zoals Chantal Janzen werden al eens het mikpunt van de moeder maffia. Je plaats bijvoorbeeld een post op het Instagram of Facebook waarin je kind op de achtergrond op de tablet filmpjes aan het kijken is. Je hebt de hele dag met je zoon of dochter gespeeld en je had even een paar minuten nodig om de was te vouwen. Opeens krijg je een berg met reacties van andere moeders die je aanspreken over waarom je kind zoveel op de tablet zit. Wat moet je daar nou mee? We gaan er dieper op in.

 

Het is belangrijk dat je echte beslissingen neemt, die je aan jouw kinderen kunt uitleggen. Als je kritiek van anderen vreest, vraag jezelf dan af wie de verantwoordelijkheid voor jouw gezin draagt.  Door jezelf de juiste vragen te stellen, vergroot je de inzicht in je eigen gedrag. Door te onderzoeken wat van belang is ga je steviger in je schoenen staan.

De impact van ouderlijke groepsdruk

De volgende keer dat je je onder druk gezet voelt, stel jezelf dan deze belangrijke vragen:

Volg jij je hart?

Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:

  • Is jouw beslissing gebaseerd op jouw eigen ervaring of overtuigingen?
  • Of buig jij altijd voor die van een ander?
  • Is jouw beslissing over het ouderschap wat je echt denkt dat het beste is voor jouw kind en jouw gezin?
  • Of is het iets dat je doet om bij andere ouders in jouw sociale groep te passen?

Wanneer jij ergens een mening over hebt, bijvoorbeeld wel of geen frisdrank voor kinderen, bedenk dan wat er achter zit. Als bijvoorbeeld een andere ouder in jouw sociale kring zegt dat een frisdrankje per dag voor een kind prima is. Maar als jij denkt dat suikerhoudende frisdranken ongezond zijn voor kinderen, blijf dan bij jouw standpunt.

Jouw kind zal waarschijnlijk protesteren tegen het feit dat andere kinderen regelmatig frisdrank mogen drinken. Als jij echter kunt uitleggen dat dit volgens jou het beste is voor de gezondheid, dan neem je de leiding.

Heb je je eigen onderzoek gedaan?

Is jouw keuze het resultaat van jouw eigen onderzoek naar het onderwerp? Het kan gaan om hoeveel onafhankelijkheid je jouw kinderen moet geven. Of over wat en hoeveel toegang jouw kinderen zouden moeten hebben tot de technologie. Eigenlijk gaat het over ieder belangrijk onderwerp op het gebied van ouderschap die vaak tot discussie leiden.

Je moet dus onderzoek doen om je te helpen jouw eigen mening te vormen over een bepaald onderwerp.

Sommige vrienden of familieleden kunnen voorstander zijn van slaan. Als jij het er niet mee eens bent maak jouw keuze dan op basis van wat jij vindt, in plaats van wat andere ouders misschien geloven.

Jij geeft het voorbeeld

Bijvoorbeeld jouw kind heeft een hekel aan enge films, maar op een verjaardagsfeestje wordt een griezelige film vertoond. Laat je dan niet overtuigen om jouw kind te laten gaan. Het is belangrijk om de individuele behoeften van jouw kind te respecteren. Door de groepsdruk van de ouders te weerstaan, zal jouw kind leren constructief met groepsdruk om te gaan.

Word jij beïnvloed?

Worden jouw handelingen onbewust beïnvloed door wat de andere ouders om je heen doen? Soms doe je gewoon mee om met anderen om te gaan. Je realiseert je dan niet eens dat je dingen doet die je normaal niet zou doen. Alleen maar om erbij te horen.

Kan jouw beslissing schadelijk zijn voor jouw kind of voor jezelf?

Dit is een heel belangrijke vraag om jezelf te stellen. Als je bijvoorbeeld op een feestje bent waar veel wordt gedronken. En je merkt dat de ouders geen aandacht besteden aan de kinderen die in het zwembad spelen. Dan is dit een gevaarlijke situatie voor de kinderen.

Door nee te zeggen tegen alcohol en dicht bij het zwembad te blijven voorkom je mogelijk een tragisch ongeluk.

Heb je vertrouwen in jouw beslissing?

Stuurt groepsdruk je in de richting van gedrag waar je niet achter staat of waar je geen deel van wilt uitmaken? Als andere ouders zich op een giftige manier gedragen, is het aan jou om te beslissen of je erin meegaat.

Als je je houdt aan deze tips, dan heeft de moeder maffia nooit meer vat op je. Als je de leiding neemt, dan draag je iets uit dat geen woorden nodig heeft. Niemand is perfect, maar iedereen kan de leiding nemen.

 

Lees gerust verder:

 

Personnel