Sudocrem tegen kalknagels: zo werkt het

Het is zomer, yes! De temperaturen stijgen en de dagen zijn langer. Het perfecte moment om je teenslippers, sandalen of sleehakken weer van zolder af te halen en aan te trekken. Alleen er is nog een ding: je hebt kalknagels! Dit ziet er totaal niet mooi uit en misschien durf hierdoor geen open schoenen te dragen. Er zijn veel dure oplossingen, maar sudocrem werkt ook. Wij leggen je uit waarom.

Wat is een kalknagel?

Voordat we vertellen hoe sudocreme werkt tegen kalknagel, leggen we je eerst uit wat kalknagel precies is. Een kalknagel is eigenlijk een schimmelnagel. Het wordt ook wel onychomycose genoemd. Hierbij zijn schimmels en bacteriën de nagel binnen gekomen waardoor er een schimmelinfectie onder de nagels ontstaat. Het is niet iets heel ernstig, maar een kalknagel kan onprettig zijn.

Hoe herken je een kalknagel

Vaak begint een kalknagel als een vlekje aan de rand van je nagel. Hier ontstaat een kleurverschil en wordt het langzaam wit, geel, bruin of groenachtig. Zodra de schimmel verder de nagel binnendringt, kan de nagel dik worden, broos of brokkeling aanvoelen. Hierdoor is het lastig om de nagel te knippen en als de nagel heel erg wordt dan kan het zelfs in zijn geheel loslaten. Dit is dus het gedeelte waar een kalknagel heel onprettig kan zijn. Een kalknagel ziet er soms niet uit en hier kun je jezelf voor schamen. Je kunt de kalknagel bedekken met nagellak, maar dit is geen goede oplossing. Hierdoor kan de nagel niet ademen. Er bestaan wel ‘zuurstof doorlatende’ nagellakken, maar de vraag is of dit wel echt helpt.

Hoe ontstaat een kalknagel?

De schimmel op de nagel en rondom de huid is erg besmettelijk. Het is dus niet dat je een kalknagel krijgt doordat je jouw tenen niet goed schoon houdt of afdroogt. Het heeft alles te maken met besmettelijkheid van andere mensen die een kalknagel hebben. De kalknagel en de schimmel houdt van vochtige en warme plekken en komen vooral voor op plekken waar mensen op blote voeten lopen. Dit zijn dan ook snel vochtige en warme plekken: kleedkamers, openbare douches, zwembaden, sauna’s en sportscholen. Maar ook gewoon thuis in je eigen badkamer.

Wat doe je er tegen

Zorg er altijd voor dat je op openbare plekken badslippers draagt zodat je niet op je blote voeten een kalknagel kunt oplopen. Daarnaast is het belangrijk dat je jouw voeten goed wast zodat alle bacteriën eraf gaan. Goed afdrogen en schone sokken helpen ook goed tegen kalknagels.

Sudocrem

Er zijn heel veel dure middeltjes tegen kalknagels te vinden in drogisterijen. Toch is de kans groot dat je de oplossing tegen kalknagels al in je kast hebt liggen: sudocrem. De vettige witte crème is bij veel mensen bekend voor het tegen gaan van een extreem droge huid. Mensen die baby’s hebben gebruiken de crème vast wanneer de baby last heeft van luieruitslag. Hierdoor is sudocrem ook te vinden in het babyschap. Ouderen kunnen de crème ook gebruiken ter voorkoming of behandeling van incontinentie uitslag.

Bestanddelen

In de sudocrem zitten bestanddelen die ervoor zorgen dat er een beschermende laag wordt gevormd over de nagel waardoor de prikkelende stoffen niet meer met de huid in contact kunnen komen. Daarnaast kunnen de ingrediënten van sudocrem schimmeldodend werken. In de sudocrem zit ook lanoline. Dit is een hypoallergeen en is hetzelfde als wolvet. Wanneer wolvet uit de wol wordt gewassen en het is klaargemaakt voor lichaamsverzorging, wordt het lanoline genoemd. Wolvet lijkt enorm op onze eigen huidvetten en daardoor wordt het makkelijker opgenomen door onze huid. Het voedt de huid met vetten en zorgt voor het herstel van de vochtbalans in je huid. Laat het nu net zo zijn dat je huid heel erg wordt uitgedroogd wanneer het schimmels heeft dus dit is ook precies wat je nodig hebt!

Hoe gebruik je de sudocreme

Wanneer je de kalknagel met sudocrem wilt bestrijden, moet je dit uiteraard wel goed doen! Dit doe je als volgt. Smeer een lekkere royale laag op je kalknagel en laat dit kort drogen. Als tweede stap dek je de nagel af met een gaasje en doe je vervolgens een paar schone sokken aan. Je blijft dit elke dag herhalen totdat je verbetering ziet, de kalknagel bijna weg gaat en je weer een gezonde nagel hebt. De meeste mensen hebben binnen twee weken resultaat.

Andere oplossingen

Wanneer de sudocreme niet werkt zijn er nog heel veel andere huis tuin en keuken middeltjes. Vicks Vaporub, het middel dat je op je borst smeert bij verkoudheid, schijnt ook te helpen. Vicks Vaporub in combinatie met appelazijn schijnt een top combinatie te zijn. Vijl de nagel met schuurpapier om volgende besmetting te voorkomen. Gooi het papiertje gelijk weg en dep je teen in de azijn. Een voetenbad met zilver soda kan ook wonderen doen. Verder lezen wij dat lampenolie, een teentje knoflook en tea tree olie ook kan helpen. Als dit allemaal echt niet werkt, dan kun je toch beter over gaan naar de producten in de cosmetische winkels. Als eind optie kun je altijd je teennagels laten laseren.