De natuur in met je kind? Zo doe je dat

Meer tijd met je kinderen doorbrengen is zo belangrijk. De laatste jaren zijn er steeds meer onderzoeken naar gedaan. Kinderen die vaker buiten zijn ondervinden minder stress en ontwikkelen minder faalangst. Leren over natuur met je kinderen is misschien wel het mooiste wat er is. Bij Ik Wil Hiken kan je meer leren over de natuur en dat allemaal binnen Nederland. Hieronder lees je een paar tips hoe jij zelf met je kinderen de natuur in kan gaan:

#1 Een kindvriendelijke locatie 

Tegenwoordig zijn er steeds meer boslocaties die zijn ingericht voor kinderen. Natuurlijk kan je gewoon een wandeling gaan maken, maar om je kinderen enthousiast te maken moet je net iets meer doen. Vissen, fietsen of kanoën zijn ontzettend leuke activiteiten. 

#2 Maak een plan 

Wat wil je gaan doen? Je wil een aantal keuzes aan je kind kunnen voorleggen. Wil jij jouw kind vuur leren maken? Wil je samen gaan wandelen of spoorzoeken? Of wil je gewoon slapen in een tentje samen en koken boven het vuur? Je kind kan vervoglens een keuze maken uit de opties. Tijdens het Ouder en kind weekendop de Veluwe doe je het allemaal samen met je kind. 

#3 Interessant en leerzaam 

Niets is vervelender dan dat je iets moois hebt voorbereid en je kinderen beginnen te jengelen en zeuren onderweg. Maak het daarom interessant en leerzaam. Zorg voor goede stops onderweg en maak de kinderen enthousiast doormiddel van sport en spel.

#4 Eten en drinken 

Wie kan je niet blij maken met lekker eten? Zorg ook tijdens een dagje in de natuur met je kind voor lekker eten en drinken. Zorg voor iets dat je niet dagelijks krijgen. Hierdoor worden ze alleen maar enthousiaster om mee te blijven doen. 

#5 Leren over de natuur

Je kan wel de natuur in gaan, maar als je kind vervolgens niks leert is het ook niet echt interessant. Zorg dat je spelenderwijs wat samen kan gaan leren. Zo heb je boeken over diersporen of over verschillende planten. Ga kijken of je samen de diersporen kan vinden en de planten kan identificeren. Op deze manier wordt het leuk en leerzaam.

#6 Kampvuur maken 

Ben je in het bos, dan hoort daar natuurlijk ook een kampvuur bij. Voor kinderen is een kampvuur ontzettend leuk. Vooral wanneer ze aan het einde van de dag nog marsmellows mogen maken boven het vuur. Tussendoor is het natuurlijk goed om de kinderen wat te leren over vuurveiligheid en verantwoordelijkheid rondom een kampvuur. 

#7 Geen telefoons mee 

Laat je telefoons en laptops thuis. Zorg ervoor dat het een echt quality moment wordt met jou en je kind. Even ontsnappen aan de moderne wereld en samen helemaal terugtrekken in het bos is af en toe erg belangrijk. 

#8 Herinneringen voor het leven 

Wij vinden het natuurlijk het mooist wanneer je de natuur in gaat met je kind. Maar eigenlijk zijn alle 1-op-1 momenten met je kind belangrijk. Zorg daarom vaker voor die tijd samen. Maar herinneringen voor het leven!

Volg jij de bovenstaande tips, dan wordt het een ervaring om nooit te vergeten. Ga erop uit en leer meer over de natuur. Het zorgt volgens onderzoeken voor een betere mentale gezondheid. Maar zal ook helpen in de band tussen jou en je kind.