Zet de beste koffie en hou je koffiemachine goed met deze tips

Lekker een bakkie koffie in de ochtend. Wij Nederlanders houden er over het algemeen wel van, maar hoe hou je jouw koffiezetapparaat nu goed? Wij geven je in dit artikel alle tips.

Voor niets gaat de zon op is een gezegde en zo werkt het ook bij een koffiemachine. Wil jij altijd lekkere koffie dan moet jij jouw koffiemachine wel goed onderhouden. Dit kan je doen op een aantal verschillende manieren. Denk aan ontkalken, maar ook het doorspoelen van een koffiemachine moet je regelmatig doen. En wanneer kan je jouw koffiemachine nu bij het grofvuil doen en wanneer kan je hem nog repareren? Wij zetten het in dit artikel allemaal voor je op een rij.

Hoe zet jij de lekkerste koffie?

Heb jij net een nieuwe koffiemachine? Ga dan niet gelijk de koffie zetten, maar spoel hem eerst goed door. Dit doe je door een paar keer op koffiezetten te drukken en een paar bakken koffie te zetten. Wist je dat ze bij een goede koffiezaak gebruik maken van mineraalwater in plaats van kraanwater. Dit kan je thuis ook doen het is namelijk bevorderlijk voor de smaak van je koffie. Een andere tip is: dat verse bonen altijd beter smaken. Kies dus voor verse bonen in plaats van poeder. Wist je dat sommige koffiemachines hun eigen ontkalkingsmiddelen hebben zoals delonghi ontkalker? Af en toe ontkalken kan ook de smaak van je bakkie pleur flink verbeteren.

Hoe ontkalk ik mijn koffiemachine?

Na verloop van tijd kan je koffie misschien wat bitter gaan smaken. Het wordt dan tijd om je koffiemachine te ontkalken. Hiervoor heb je maar één ding nodig, dit zijn ontkalkingstabletten. Zorg eerst dat je waterreservoir schoon wordt. Zo haal je het water wat er nog in zit eruit en maak je hem goed schoon met een spons. Nu staat er op de gebruiksaanwijzing van de tabletten hoeveel water je erbij moet gebruiken. Nu hoef je alleen een tablet toe te voegen en hem aan te zetten. Hierna is het slim om hem nog een keer door te laten lopen zodat hij volledig schoon is. Een fluitje van een cent en je tovert weer de lekkerste koffie op tafel.

Is mijn koffiemachine al aan vervanging toe?

Het ergste wat er natuurlijk kan gebeuren is dat je uit bed komt, je koffiemachine aanzet en hij het niet doet. Geen paniek. Soms kan je dit heel gemakkelijk zelf oplossen. Daarom adviseren wij altijd om de gebruiksaanwijzing dichtbij te houden. Kom je er zelf niet uit? Dan is er altijd nog een repaircafe, deze kunnen je helpen jouw koffiemachine te maken. Zij hebben er vaak meer verstand van en kunnen met een paar handigheden hem misschien nog redden. Ben je benieuwd of er een repaircafe bij jou in de buurt zit? Kijk dan hier.

Iedereen houdt van andere koffie

Niet alleen de koffiemachine bepaald natuurlijk de smaak van je koffie. Zo is het ook belangrijk dat je de juiste koffiebonen haalt. Voor een espresso maak je vaak gebruik van hele sterke bonen. Bij filterkoffie kan je een veel mildere variant gebruiken. Koffiebranden wordt soms in het land zelf gedaan, maar kan ook gewoon in Nederland gedaan worden. Vraag eens bij je plaatselijke koffiezaakje waar ze hun koffiebranden. Want hoe dichter bij huis hoe verser de koffie zal smaken.