Tips voor de financiering van een nieuwe auto 

Er rijden steeds meer auto’s rond in ons land. Toch is autorijden niet goedkoop. Verzekeringen, benzine, belastingen… het geeft autorijden een flink prijskaartje. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de aankoop van een nieuwe auto. Je bent al gauw rond de tienduizend euro kwijt voor een goede, nieuwe auto. Wil je een iets luxere of grotere auto? Dan betaal je al snel tienduizenden euro’s. Kortom, niet een bedrag wat iedereen zomaar op de spaarrekening heeft staan. 

Daarom is het goed om over de financiering van jouw (toekomstige) nieuwe auto na te denken. Want wat doe je als je huidige auto het plotseling begeeft? Of wanneer je door veranderingen in je gezinsleven toe bent aan een andere auto? Is jouw spaarrekening dan wel toereikend genoeg? 

Geld lenen 

Geld lenen voor auto wordt steeds gebruikelijker. Toch moet hierbij wel opgepast worden. Het is geen geheim dat een auto snel zijn waarde verliest. Eigenlijk al vanaf het moment dat je bij de garage wegrijdt. Daarom moet de lening wel aan goede algemene voorwaarden voldoen. Zo mag de looptijd bijvoorbeeld niet te lang zijn. Je wilt de auto niet nog steeds afbetalen wanneer je alweer toe bent aan een nieuwe. Als je kiest voor een lening met de meest gunstige voorwaarden, dan kan dit echter een prima alternatief zijn wanneer je spaarrekening niet toereikend genoeg is. 

Let op: de slogan ‘geld lenen kost geld’ wordt niet voor niets gebruikt. Houd er rekening mee dat je – ondanks de historisch lage rentes – altijd meer moet betalen dan je in werkelijkheid hebt geleend. Daarom is geld lenen enkel een goede keuze wanneer er écht geen andere mogelijkheid is. Bijvoorbeeld omdat je auto kapot is gegaan en je net een aantal grote uitgaven achter de rug hebt, waardoor je nu geen auto van je eigen geld kunt kopen. 

Denk vooruit 

Het is slim om al vanaf de eerste auto die je koopt goed vooruit te denken. Hoe duur was de auto die je nu kocht? Hoe lang blijft deze auto goed zonder al te veel mankementen? De meeste auto’s zullen de eerste 6 tot 8 jaar weinig mankeren. Bereken vervolgens hoeveel je maandelijks moet sparen om in die tijd een auto bij elkaar te sparen. Wanneer je vanaf de eerste aankoop iedere maand iets weglegt voor een nieuwe auto, dan kom je nooit voor onnodige verrassingen te staan en ben je altijd in staat om zelf een nieuwe auto te kopen. 

Het heeft nog een groot voordeel als je je auto nog op relatief jonge leeftijd inruilt voor een nieuwe. In dat geval wil de garage namelijk nog wel eens een aardig bedrag neerleggen voor de auto. Dit kan je weer gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe auto. 

Private lease 

Lukt het je nu niet om in één keer een bedrag neer te tellen voor een nieuwe auto, maar wil je liever ook geen geld lenen? Dan is private lease ook nog een goed alternatief. Bij private lease behoort de auto nooit echt tot jouw eigendom, maar blijft deze officieel in het beheer van de autodealer. Jij rijdt deze een x aantal jaar. Je bepaalt vervolgens een maandbedrag voor alle lasten van de auto. Hier zit alles bij inbegrepen, behalve de benzinekosten. 

Personnel