In augustus 2017 splitste de Bitcoin-blockchain zich af in twee afzonderlijke blockchains. Het resultaat was een nieuwe gedecentraliseerde cryptomunt genaamd Bitcoin Cash. De creatie werd voorafgegaan aan een felle discussie over de schaalbaarheidsproblemen van Bitcoin. De creatie van Bitcoin had als doel om een nieuw betalingsysteem te creëren zonder tussenkomst van centrale autoriteiten of financiële instellingen. Het beheren van transacties en het maken van nieuwe munten werd volledig door het systeem gestuurd zonder tussenkomt van tussenpersonen.
Wat is Bitcoin?
Vandaag wordt Bitcoin meer gezien als een digitale versie van goud en een opslag van waarde. Het kopen van Bitcoin is enorm populair, met Bitcoin betalen veel minder. Dit heeft te maken met de beperkte schaalbaarheid van Bitcoin om vele transacties snel en tegelijk te kunnen verwerken. Onder andere door deze beperking is Bitcoin Cash ontstaan.
Wat is Bitcoin Cash?
Net als zijn “oudere broer” is Bitcoin Cash een betalingssysteem en een gelijknamige cryptomunt met de aanduiding BCH. Bitcoin Cash werd gecreëerd op 1 augustus 2017, als een hard-fork van de Bitcoin-blockchain. De BCH-munt wordt actief verhandeld op verschillende bekroonde handelsplatformen en wordt gebruikt als maatstaf voor de waarde van veel goederen. In tegenstelling tot het netwerk van Bitcoin, heeft Bitcoin Cash een grote blokgrootte (32 MB). Bitcoin Cash werd gecreëerd door Bitcoin-miners en ontwikkelaars die zich zorgen maakten over de schaalbaarheid van Bitcoin in de toekomst.
Hoe is Bitcoin Cash ontstaan?
De splitsing van Bitcoin ontstond vooral door filosofische meningsverschillen in de Bitcoin-community; sommige ontwikkelaars zagen Bitcoin meer als een opslagplaats van waarde, terwijl anderen het gebruik als betaalmiddel wilden aanmoedigen. De beperkte blokgrootte van de Bitcoin blockchain zorgt voor het ontstaan van een “wachtrij” voor de bevestiging van transacties, die soms meerdere dagen kan duren. Bitcoin-gebruikers kunnen het proces versnellen door meer transactiekosten te betalen. Meer transactiekosten betalen staat wel haaks op de filosifie van cryptomunten als betaalmiddel omdat het kleine transactie onrendabel maakt.
Er werden twee belangrijke oplossingen voorgesteld om dit probleem op te lossen, waaronder de segregated witness-technologie (SegWit2x-protocol). Sommige ontwikkelaars weigerden echter de veranderingen in de structuur van de blockchain te accepteren en kondigden de creatie van een nieuwe Bitcoin hard-fork aan, die alle basisprincipes behoudt, maar een acht keer grotere blokgrootte heeft (8MB in plaats van 1MB). De nieuwe cryptomunt kreeg de naam Bitcoin Cash en het netwerk keurde de hard-fork procedure goed op 1 augustus 2017.
Bitcoin Cash wordt voor dezelfde doeleinden gebruikt en lost dezelfde behoeften op als Bitcoin: geld overmaken, betalen voor diensten en goederen, enz. Tegenwoordig geven veel mensen de voorkeur aan Bitcoin Cash voor betalingen vanwege de lagere transactiekosten, grotere blokgrootte en snellere transacties.
Is Bitcoin Cash beter dan Bitcoin?
Bitcoin Cash kan transacties sneller verwerken dan het Bitcoin-netwerk, wat betekent dat de wachttijden korter zijn en de transactieverwerkingskosten lager. Het Bitcoin Cash-netwerk kan veel meer transacties per seconde verwerken in vergelijking met het Bitcoin-netwerk. Als betalingsnetwerk is Bitcoin Cash duidelijk beter dan Bitcoin, maar vergeet niet dat Bitcoin de meest populaire cryptomunt is met het grootste marktaandeel. Als opslag van waarde en equivalent van digitaal goud is Bitcoin voorlopig onklopbaar.