Welke betaalmethoden zijn er en wat zijn hun voordelen?

Hoewel het een paar jaar geleden nog de normaalste zaak van de wereld was om te betalen met contant geld, gebeurt dat tegenwoordig steeds minder. Vrijwel iedereen betaalt met een betaalpas, en ook vinden online betalingen steeds vaker online plaats. Daarvoor zijn veel verschillende betaalmethoden nodig. Ben je benieuwd welke betaalmethoden in Nederland op het moment het meest gebruikt worden, en waarom een paysafe kaart kopen een goed idee kan zijn? Wij maakten een overzicht.

iDeal

iDeal is veruit het meest populairste online betalingsmiddel. Het is makkelijk in gebruik, werkt snel en je betaalt via de veilige omgeving van je eigen bank. Dat maakt deze betaalmethode betrouwbaar en toegankelijk voor veel mensen. iDeal is de laatste jaren ontzettend gegroeid en zal dat naar verwachting blijven doen. Wereldwijd zijn er meer dan 130.000 organisaties die iDeal accepteren. Het gemiddelde bedrag per iDeal betaling bedraagt 90 euro en 19 cent. In 2019 betaalde 66% van de mensen het liefst met iDeal, de overige 44% verkiest liever een andere betaalmethode.

 Paysafecards

Wist je dat je tegenwoordig ook kunt betalen met een online betaalmethode waarvoor je geen bank- of creditcardgegevens hoeft te delen? Je kunt in veel verschillende branches zoals games, muziek, film en entertainment, met een paysafecard betalen. Een paysafecard is een heel geschikt cadeau voor gameliefhebbers. Je kunt ze bijvoorbeeld aanschaffen met een waarde variërend tussen de 10 en 100,- euro. Een paysafe card online kopen is gemakkelijk en heb je snel in huis.

woman holding Android smartphone

 Paypal

Ook Paypal is de laatste jaren een ontzettend geliefd betalingsmiddel. Het is veilig, makkelijk en betrouwbaar. Paypal heeft als groot voordeel dat je niet je bank- of creditcardgegevens hoeft door te geven, omdat Paypal als het ware als een tussenstation werkt. Je maakt een account aan bij Paypal, en vervolgens regelt Paypal de rest met je bank. Heel gemakkelijk, omdat je met betalen via Paypal dus nooit een ‘betaling’ hoeft te doen, maar alleen in te loggen op jouw Paypal account. Daarnaast heeft Paypal kopersbescherming heeft. Komt een aankoop niet (goed) aan, dan betaalt Paypal je 100% terug.

Creditcard

Ongeveer driekwart van de consumenten die wel eens een aankoop via internet heeft gedaan, heeft aangegeven ook wel eens een betaling te hebben gedaan met een creditcard. Als je een creditcard gebruikt, sluit je een lening af bij een creditcardmaatschappij en krijg je hier vervolgens geld voor terug. Echter betaal je soms ook een lichte vorm van rente en betaal je ook transactiekosten voor het afsluiten van de creditcard. Daardoor kost het hebben van een creditcard vaak ook geld. 

Cryptocurrencies

Ook cryptocurrencies kunnen niet ontbreken op deze lijst. Nu cryptocurrencies inmiddels veel groter zijn geworden en steeds meer mensen investeren in cryptocurrencies, zijn ook de plekken waarmee je hiermee kunt betalen toegenomen. Zo kun je ook bij restaurants met crypto’s betalen, maar zijn er ook al winkels of webshops die cryptocurrencies accepteren. De meest bekende cryptocurrency die er is is Bitcoin, gevolgd met Ethereum, Binancy Coin, Cardano en Chainlink.