Wat gebeurt er bij een te gespannen bekkenbodem

Wat gebeurt er bij een te gespannen bekkenbodem?

Heb je problemen met je bekkenbodem? Het is algemeen bekend dat de bekkenbodemspieren zwak kunnen worden. Vooral tijdens de zwangerschap, postpartum en de menopauze. En dit leidt tot symptomen zoals blaaslekken of postpartumverzakking. Daarbij kan een bekkenbodem ook ‘hypertonisch’ of te strak kan zijn. We gaan in op de te gespannen bekkenbodem symptomen.

Wat is een hypertone bekkenbodem?

De bekkenbodem is opgebouwd uit lagen spieren en bindweefsel van het bekken. Op regelmatige basis moeten deze spieren zeer dynamisch zijn. Met de juiste kracht, flexibiliteit en coördinatie die nodig is. Dit om jouw darm-, blaas- en seksuele functies tijdens jouw dagelijkse routine onder controle te houden.

Wanneer de bekkenbodemspieren strak of overactief worden, blijven ze feitelijk steken in een samentrekking. Daardoor kunnen ze de flexibiliteit en kracht verliezen die nodig is om hun werk goed te doen. Dit leidt tot allerlei soorten darm-, blaas- en seksuele symptomen. Strakke, overactieve spieren hebben vaak ook een slechte doorbloeding en geïrriteerde zenuwen. Hierdoor wordt  beweging of aanraking van deze spieren gevoelig en pijnlijk.

Een te gespannen bekkenbodem kan om een aantal redenen optreden:

Als reactie op een blessure:

Een val op je billen, spierblessure door een vaginale bevalling of aanranding, of bijvoorbeeld een operatie in de omgeving. Na een blessure kunnen jouw spieren gespannen zijn als reactie op pijn en letsel. Als ze niet goed worden gerehabiliteerd, kan de spanning aanhouden.

Door overmatig gebruik van spieren:

Overmatige versterking van de andere spieren in de kern en de kan ook leiden tot verkramping van de bekkenbodemspieren.

Gedragsgewoonten:

Als je altijd jouw billen samenknijpt, jouw maag naar binnen zuigt, jouw kaken als een gewoonte op elkaar klemt. Dan heb je de gewoonte om spanning in jouw lichaam vast te houden, wat vaak gecorreleerd is aan de bekkenbodemdichtheid.

Medische aandoeningen:

Pijn kan zich vaak ontwikkelen na een bekkeninfectie of een andere medische aandoening die organen in het gebied aantast. Neem dus altijd contact op met jouw arts.

Symptomen van een hypertone bekkenbodem

Het lijkt erop dat je veel plast. De frequentie van urineren is een veel voorkomend symptoom van een overactieve bekkenbodem. Je moet persen om te plassen. Ook wel bekend als aarzeling bij het urineren. Symptomen zijn:

  • Je moet persen tijdens het plassen
  • Je merkt een verzwakte urinestroom op
  • Onregelmatige stroom die begint en stopt

Dit kan betekenen dat jouw bekkenbodemspieren te strak zijn om zich volledig te kunnen ontspannen. Zodat ze niet in staat zijn om jouw blaas te ondersteunen.

Ook de grote boodschap doet pijn

Voor een normale lediging van de darmen moeten jouw bekkenbodemspieren ontspannen en langer worden. Dit om het openen van de anus mogelijk te maken en de ontlasting gemakkelijker te kunnen afvoeren. Constipatie komt vaak voor bij mensen met een strakke bekkenbodem. Omdat de spieren moeite hebben om zich te verlengen en te openen.

Als gevolg hiervan moet je je inspannen om jouw darmen te legen. Dit kan tot pijn leiden. Vooral als constipatie leidt tot grote, gestoten ontlasting, aambeien of kloven in het kwetsbare anale weefsel.

Het voelt alsof je een urineweginfectie hebt, maar dat is niet zo

Net als bij een urineweginfectie kunnen strakke bekkenbodemspieren leiden tot symptomen zoals vulvaire en urethrale pijn. Dit kan ook het gevoel geven dat je om de paar minuten naar de badkamer moet sprinten. Als een infectie echter is uitgesloten en deze symptomen aanhouden, kan dit aan jouw bekkenbodem liggen.

Je orgasmes zijn zwak of afwezig

Hoewel er veel verschillende redenen zijn voor seksuele disfunctie, kunnen te strakke bekkenbodemspieren daar een van zijn. Je bekkenbodemspieren zijn van vitaal belang voor een orgasme en seksuele functie. Ze zorgen voor een goede bloedtoevoer naar bekkenzenuwen. Samen met je hormonen faciliteren ze hydratatie en natuurlijke smering van je weefsels. Daarbij stimuleren ze de sensaties die nodig zijn voor opwinding en een orgasme. Als jouw spieren echter te strak zijn, kun je problemen ondervinden bij het ervaren van een orgasme.

Seks doet pijn

Over seksueel functioneren gesproken: strakke bekkenbodemspieren kunnen ook bijdragen aan pijnlijke seks. Ook wel bekend als dyspareunie, zijn strakke bekkenbodemspieren vaak pijnlijk bij aanraking. Of ze zijn uitgerekt tijdens penetrerende seks. Zelfs als de seks comfortabel is, kunnen strakke bekkenbodemspieren zorgen voor pijn.

Urinaire urgentie

Urinaire urgentie is een ander veel voorkomend symptoom wanneer jouw bekkenbodemspieren te strak zijn.

Als je een van de bovenstaande symptomen opmerkt, negeer deze dan niet. Elk van deze symptomen kan erop wijzen dat je een bekkenbodemdisfunctie hebt. Het zal waarschijnlijk erger worden als je deze niet behandelt.

 

Lees verder:

Personnel