Veel plassen: is het normaal om zo vaak te moeten plassen?

Ik vind het hebben van een kleine blaas hebben ontzettend irritant. De bioscoop vind ik leuk, maar vermijd ik soms omdat ik weet dat ik zonder pauze de rest van het publiek moet irriteren door heen en weer naar de wc te rennen (en ondertussen proberen om niemand te storen, wat altijd mislukt). Wanneer ik met iemand mee rijdt in een auto wordt de bestuurder altijd gek van het stoppen voor mijn toiletbezoekjes. Als kers op de taart wil ik mijn hele leven al geen ballonvlucht maken, omdat ik zeker weet dat ik dan op tientallen meters hoogte ineens super nodig moet plassen. Zeker als je van tevoren weet dat het een aantal uur onmogelijk is om naar de wc te gaan, dan moet je sowieso. Hetzelfde gebeurt wanneer ik zou zeggen dat je tijdens het lezen van een artikel niet aan een roze olifant mag denken.

 

Wedden dat je nu een roze olifant in je hoofd hebt?

Goed, ontzettend irritant dus zo’n kleine blaas, maar ik ben zeker niet de enige die hier last van heeft. Veel vrouwen dealen met een frequent wc-bezoek, omdat ze dan helaas vaker de wc bezoeken dan ze zouden willen. Mensen die vaak moeten plassen bezoeken gaan wel vaak naar de wc, maar plassen dan maar een klein beetje. Is dit normaal? En vooral, is het niet schadelijk of ongezond wanneer je vaak naar de wc gaat? Moet je op een gegeven moment je huisarts bellen voor advies? In dit artikel geef ik je daar antwoord op. Want je bent echt niet de enige die veel plast, heel veel vrouwen hebben er last van. Lees bijvoorbeeld dit forum maar eens.

Wanneer plas je te vaak?

Een medische term voor het aantal keer wat je op een dag plast is mictiefrequentie. ‘Normaal’ plasgedrag is wanneer je om de 3 of 4 uur de wc bezoekt. Dan ga je zo’n 6 tot 8 keer per dag naar de wc. Plas je meer dan acht keer op een dag? Dan kun je jezelf afvragen of jij denkt dat je overmatig veel plast. Die kans is volgens doktoren wel groot. Er is geen echte grens voor te vaak plassen, want het is bijvoorbeeld niet gek dat je na twee grote koppen thee meerdere keren naar het toilet loopt. Als je ongeveer één keer per twee uur naar de wc gaat is er nog niet zoveel aan de hand, zeker omdat je dan nog ‘regelmatig’ plast. Ervaar je echt last van je vele wc-bezoekjes en denk je dat het abnormaal is, bezoek dan zeker een dokter.

Wanneer plas je teveel?

Het kan ook zijn dat je meer plast dan goed voor je is. Niet per se in frequentie van wc-bezoekjes, maar de grootte van je plas. Bij meer dan drie liter urine per dag kan dat schadelijk zijn voor je gezondheid, zeker wanneer je niet eerst drie liter aan water hebt gedronken. Op zo’n moment raak je uitgedroogd en dorstig. Het kan zijn dat dit het gevolg is van diabetes, maar raadpleeg voor de zekerheid altijd je huisarts. De medische benaming voor te veel en vaak plassen is polyurie.

De oorzaken

Nu je weet waar je op moet letten bij je eigen plas-gedrag, is het ook belangrijk om te weten waar (te) vaak plassen vandaan komt en hoe het veroorzaakt wordt. Dat is meestal niet schadelijk, maar soms wel.

Zwakke blaas

Je spreekt van een zwakke blaas wanneer de spieren in je blaaswand niet sterk genoeg zijn om alle urine uit te plassen, daarmee blijft er vaak urine over in de blaas. Dat verklaart ook waarom je steeds kleine beetjes plast. Vaak gaat dit ook gepaard met pijn bij het plassen, spontaan urineverlies of niet doorhebben wanneer je aandrang voelt. Dit kan voorkomen bij mannen en vrouwen.

 Aandrangincontinentie

Bij aandrangincontinentie voel je vaak niet (ver genoeg) van tevoren aan wanneer je moet plassen. Dat betekent dat je ineens enorme aandrang krijgt om te plassen, en het vrijwel direct niet meer op kan houden. Dat is ontzettend vervelend, en kun je (helaas) zelf niet veel aan doen. Zowel mannen als vrouwen kunnen hier last van krijgen. Raadpleeg een arts om te kijken of er wat gedaan kan worden aan het slecht functioneren van de sluitspieren in je blaas.

Zwangerschap

Mocht je naast vaak plassen ook last hebben van andere symptomen van zwangerschap, zoals misselijkheid of duizeligheid, dan is het verstandig om een zwangerschapstest te doen. Het kan namelijk zijn dat je tijdens je zwangerschap een stuk vaker moet plassen, omdat er een baby in je buik groeit die op je blaas drukt. Dit komt trouwens alleen voor bij vrouwen. (;

Overactieve blaas

Bij het hebben van een overactieve blaas kan dit ontzettend irritant zijn, maar heb je -naar mijn idee- wel de meest gunstige vorm te pakken. Bij een overactieve blaas heb je vaak het gevoel dat je aandrang hebt, ook al kom je er achteraf achter dat je maar een klein beetje hoefde te plassen. Door toe te geven aan deze aandrang en naar de wc te blijven gaan, houden de klachten aan. Om te checken of je echt last hebt van een overactieve blaas, kun je een plasdagboek bijhouden. Dit kan een dokter of huisarts doornemen en vervolgens diagnosticeren of je wel dan wel niet een overactieve blaas hebt,

Wat doe je tegen een overactieve blaas?

Wanneer je een overactieve blaas hebt, kun je dat zelf (deels) verhelpen. Hoe je dat doet? Nou, door blaastraining. Dat klinkt misschien wat suf, maar kan ontzettend effectief zijn. In plaats van in je plasdagboek alleen bijhouden hoe vaak je naar de wc gaat, plan je je wc-bezoekjes van tevoren in. Als je in de tussentijd aandrang voelt, moet je proberen dat uit te stellen. Zo train je je sluitspieren en leer je je plasmomentje steeds langer uit te stellen. Probeer uiteindelijk de tijd tussen je wc-bezoekjes steeds vaker te verlengen, zodat je uiteindelijk weer -zoals normaal- zo’n 6 tot 8 keer per dag de wc ziet.