Waar moet je op letten bij het kiezen van een fietsstoeltje?

Niets fijner dan samen lekker fietsen met je kind. Toch? Samen op één fiets onderweg naar het kinderdagverblijf of lekker een dagje naar de kinderboerderij. Waar jullie ook samen naartoe gaan. Je wilt wel dat je kind veilig zit. Daarom geven we jou informatie over het vinden van een veilig kinderstoeltje voor op de fiets.

Een fietsstoeltje kun je bevestigen aan je fiets waardoor jouw kind met je mee kan op je fiets en niet slechts achterop hoeft te zitten. Achterop zitten kan er namelijk voor zorgen dat er voetjes tussen de wielen komen of dat kinderen inslaap vallen en van de fiets vallen. Fietsstoeltjes zijn dus een veilige optie voor het vervoeren van je kind op de fiets.

Op een fiets ben je kwetsbaarder dan wanneer je in de auto zit. Ook om die reden is het belangrijk dat je kind veilig van A naar B kan. Om die reden wil je dus een kinderstoeltje dat veilig genoeg is. Maar hoe weet je of een fietsstoel veilig is?

1. Comfortabel voor ouder en kind

Een comfortabel fietsstoeltje zorgt ervoor dat een kind goed kan zitten. Daarnaast kun jij ook nog goed je benen bewegen on te fietsen. Beide partijen moeten dus comfortabel kunnen zitten.

2. Makkelijk te bevestigen

Een ander punt is de bevestiging van het fietsstoeltje. Het is belangrijk dat een fietsstoel veilig gemonteerd is. Sommige fietsstoeltjes kun je gemakkelijk overzetten van de ene fiets op de andere fiets. Hierbij is het belangrijk dat het systeem dat wordt gebruikt niet te ingewikkeld is, waardoor je er niet lang mee bezig bent. Moeten er te veel handelingen worden verricht? Dan kan je beter kiezen voor twee fietsstoeltjes. Zodat elke fiets een exemplaar heeft.

3. Materiaal van het fietsstoeltje

De meeste fietsstoeltjes zijn vandaag de dag gemaakt van kunststof. Simpelweg omdat dit het sterkste en lichtste materiaal is. Hierdoor kun je beter jouw evenwicht bewaren wanneer je opstapt of afstapt. Vroeger werden fietsstoeltjes gemaakt van een ijzerframe. En dat brengt ons ook direct naar het volgende punt.

4. Investeer in een nieuw fietsstoeltje

Hebben oma en opa nog wel iets liggen? Of vind je iets tweedehands? Duurzaamheid is natuurlijk heel belangrijk, maar de wereld van de fietsstoeltjes heeft niet stilgezeten. Met andere woorden: de fietsstoeltjes worden steeds veiliger. Daarom raden wij het af om een ouder fietsstoeltje aan te schaffen. Ook kan het zijn dat een fietsstoeltje is gevallen of dat er misschien een keer een ongeluk mee is gebeurd. Dit kan zorgen voor kleine haarscheurtjes in het materiaal.

Zoals je hebt kunnen lezen is het dus belangrijk dat je investeert in een goed fietsstoeltje. Hoeveel je daarvoor moet betalen is afwisselend. Je hebt fietsstoeltjes in verschillende soorten prijsklassen. Het verschil zit ‘m niet direct in kwaliteit, maar vooral in de luxe. Zo zijn er simpele fietsstoeltjes en stoeltjes die meer zijn uitgedost. Dit heeft niet direct te maken met meer veiligheid, maar dus meer met in hoeverre het kind comfortabel kan zitten. Sommige stoeltjes zijn ook uitgedost met speelgoed of een windscherm.