Populaire beplanting en de toepassing ervan

De laatste jaren is het steeds populairder geworden om siergrassen te gebruiken in de tuin. Ze geven een natuurlijk en speels beeld en zorgen voor prachtige kleurcombinaties.

Zowel het blad als de (typische) bloeiwijze kunnen een flinke sierwaarde vertegenwoordigen. Daarbij komt dat het siergras relatief laat bloeit waardoor de tuin ook later in het seizoen spannend kan blijven.

Andere pluspunten aan het siergras zijn dat ze weinig onderhoud nodig hebben, tot ver in de winter decoratief blijven en voor verschillende doeleinden toegepast kunnen worden.

Afhankelijk van de soort, lenen siergrassen zich voor verschillende doeleinden, namelijk als bodembedekker, vakbeplanting, solitair of in potten. Hierbij zijn er siergrassen voor in de schaduw maar ook voor in de zon. Kortom, voor iedere tuin kan altijd wel een passend gras worden gevonden.

Bodembedekkende siergrassen

Veelgebruikte siergrassen die als bodembedekker worden ingezet zijn onder andere de Festuca gauteri (Zwenkgras) en Carex foliosissima ‘Irish Green’ (Zegge). Deze groen- en laagblijvende siergrassen zijn door de groeiwijze geschikt om onkruid te onderdrukken.

Het Zwenkgras groeit polvormend waardoor de planten na verloop van tijd sierlijk tegen elkaar aan zijn gegroeid waardoor onkruid geen kans meer krijgt. In rotstuinen wordt de Festuca gauteri ook vaak gebruikt door de mooie combinatie tussen plant en rots.

De Carex foliosissima ‘Irish Green’ is een bosachtig siergras met frisgroene bladeren en maakt door middel van korte uitlopers nieuwe zijscheuten.

Grassen in vakbeplanting

Als vakbeplanting zijn de Pennisetum alopecuroides ‘Hameln en ‘Little Bunny’ (Lampenpoetsersgras), Carex morrowii ‘Ice Dance’ (Zegge) en Carex oshimensis ‘Evergold’ (Zegge) erg populair. Ook de Liriope muscari ‘Moneymaker’ (Leliegras) die officieel onder de vaste planten valt maar een grasachtig voorkomen heeft, wordt de laatste jaren veel toegepast. Het Lampenpoetsersgras (niet wintergroen) heeft zijn populariteit te danken aan de sierlijke groeiwijze met de smalle, overhangende en frisgroene bladeren. Vanaf juli bloeit dit siergras met bruine tot beige achtige bloempluimen.

De sierwaarde van de Carex (groenblijvend) is met name de geelbonte bladkleur en de groeiwijze. De bloei is vrijwel onopvallend.

De grote sierwaarde van de Liriope muscari ‘Moneymaker’ zijn de prachtige paarse, langwerpige bloemen in de nazomer in combinatie met het frisgroene blad. Belangrijk is wel dat het Leliegras rijkelijk wordt bemest om bladverkleuring te voorkomen. Wanneer bovengenoemde siergrassen als vakbeplanting (dus in groepen) bij elkaar worden gezet zorgt dit voor rust en sierlijkheid in een border.

Solitaire eyecatchers!

Siergrassen die als solitaire plant worden ingezet kenmerken zich vaak door zijn imposante verschijning, te danken aan de groeiwijze, hoogte of bloeiwijze. De echte nummer één solitaire siergras is de Cortaderia selloana ‘Pumila’ (Pampasgras). De groeiwijze en de overweldigende bloeiwijze (grote witte bloemwijze) maken dit siergras tot een echte eyecatcher!

Daarnaast zijn de Miscanthus sinensis ‘Yakushima Dwarf’ (Prachtriet) en Molinia arundinacea ‘Transparent’ (Pijpestrootje) zeer goed toepasbaar als solitaire gras. Ze hebben body, een mooie bloeiwijze in combinatie met het blad en zorgen voor hoogte in de tuin. Daarnaast kunnen deze siergrassen als achterbeplanting worden gebruikt in een hoek van een border en dus als ‘achtergrond’ dienen voor bijvoorbeeld (bloeiende) vaste planten en sierheesters.

Siergras in pot

Naast het gebruik van siergrassen in de volle grond, kunnen sommige grassen ook als potplant worden gebruikt. Grassen die zich hier goed voor lenen zijn de Hakonechloa macra (‘Aureola’), ook wel Hakonegras genoemd, Carex buchananii (Zegge) en Stipa tenuissima (‘Ponytails’), welke de Nederlande naam Vedergras kent.

Het Hakonegras wordt slechts 40 cm hoog en heeft een prachtige groene of gele bladkleur (overhangend). De groeiwijze is erg mooi waardoor de plant gegarandeerd je terras of balkon kan opvrolijken. De Carex buchananii (Zegge) is een siergras in het straatje van “you love it or hate it”. Het siergras heeft namelijk een bruine bladkleur. Op het eerste gezicht zou je zeggen dat het siergras is uitgedroogd en volledig is verdord, maar van nature groeit de plant met smalle, bruine bladeren. Door het gras in een pot te planten met bijvoorbeeld de Sedum ‘Purple Emperor’ kan een prachtige combinatie worden gemaakt die in de herfst en winter ook erg mooi is.

Een andere populaire en schitterende siergras voor in een pot is de Stipa tenuissima (‘Ponytails’). Dit siergrasje heeft zeer fijn en bijna haar-achtig blad wat in de wind sierlijk heen en weer waait.

Personnel