Zo stel je een capsule garderobe samen

Zo stel je een capsule garderobe samen

Een capsule garderobe is een compacte, goed doordachte selectie van kledingstukken die eenvoudig met elkaar te combineren zijn. Het idee is dat je met een beperkt aantal items toch veel verschillende outfits kunt samenstellen die passen bij jouw levensstijl en persoonlijkheid. Ideaal voor wie ‘s ochtends niet te lang voor de kledingkast wil staan dubben of op zoek is naar meer rust en eenvoud in je leven te creëren. Want het is bijvoorbeeld ook makkelijker op te ruimen en netjes te houden, alleen al door het feit dat je niet een hele verzameling kleren uit de kast trekt als je een outfit zoekt. Wil jij ook zo’n capsule garderobe? Volg dan deze stappen.

Stap 1: Bepaal je stijl en levensstijl

Denk eerst goed na over jouw persoonlijke stijl. Waar voel jij je prettig in? Ben jij meer een casual T-shirt type of kies je standaard voor een stijlvolle blouse? Wat past bij jouw figuur en uitstraling? En wat voor activiteiten doe je zoal, zowel privé als voor werk? Een capsule garderobe voor iemand met een representatieve kantoorbaan ziet er anders uit dan voor een student of freelancer die veel thuis werkt. Waarschijnlijk is jouw leven niet alleen maar kantoorbaan of privé. Door een goed doordachte capsule garderobe samen te stellen, ben je voor elke gelegenheid voorzien. Behalve als je een gala of bruiloft hebt, dan zal je waarschijnlijk toch nog een keer moeten shoppen. Maar buiten dat is het vooral van belang om te bepalen voor jou de belangrijkste categorieën kleding zijn.

Stap 2: Kies een kleurenschema

Essentieel voor een goed werkende capsule collectie is dat alle items makkelijk met elkaar te combineren zijn. Kies daarom een beperkt kleurenpalet van bij elkaar passende tinten die goed staan bij jouw kleurtype, je huidskleur en ogen. Denk aan basiskleuren als zwart, wit, grijs en navy, aangevuld met een paar accentkleuren. Zo creëer je eenheid en kun je eindeloos variëren.

Stap 3: Selecteer je basisitems

Dit zijn de kledingstukken die de basis vormen van je garderobe. Denk aan goed passende jeans, basic shirts en tops, een witte blouse, een zwarte broek, een blazer, een trenchcoat, een little black dress. Kies voor tijdloze ontwerpen in een goede kwaliteit die jarenlang meegaan. Vermijd trends en opvallende prints. Ga voor neutrale kleuren zodat je ze makkelijk kunt combineren.

Stap 4: Voeg een paar eyecatchers toe

Met alleen maar basic items wordt het al snel een beetje saai. Voeg daarom een paar wat meer opvallende kledingstukken toe die jouw persoonlijkheid weerspiegelen. Een kleurrijke jurk, een leren jasje, een blouse met print, een bijzondere jas. Deze items maken je garderobe uniek en persoonlijk. Zorg wel dat ze passen binnen je kleurenschema.

Stap 5: Denk aan laagjes

Met laagjes creëer je meer variatie in je looks en kun je je kledingstukken in verschillende seizoenen dragen. Denk aan basics als een spijkerjack, een vest en een blazer. Of een dunne coltrui om onder een jurk, blazer of blouse te dragen. Fijn voor de wat koudere dagen.

Stap 6: Kies de juiste schoenen en accessoires

Met de juiste schoenen en accessoires maak je je outfits af en geef je er een eigen draai aan. Kies een paar veelzijdige schoenen in neutrale kleuren zoals sneakers, enkellaarsjes en pumps. Qua accessoires kun je denken aan een riem, een sjaal, een statement ketting en een mooie tas. Deze items geven net even dat beetje extra.

Stap 7: Blijf kritisch

Een capsule garderobe vraagt om onderhoud. Ruim aan het eind van elk seizoen je kast uit en bekijk kritisch welke items je wel en niet gedragen hebt. Doe weg wat je niet meer draagt en vul aan waar nodig, altijd passend binnen je stijl en kleurenschema. Zo blijft je garderobe up-to-date en relevant.

Stap 8: Kies voor kwaliteit

Dit is een belangrijke tip voor het samenstellen van je capsule garderobe: kies altijd voor kwaliteit. Je kunt beter 1 item hebben van goede kwaliteit en de beste stoffen, dan een rij kledingstukken die na 1 keer wassen vervormen, snel gaan pillen of krimpen. Door te investeren in kleding, schoenen en accessoires van hoogwaardige kwaliteit, heeft jouw garderobe een betere pasvorm, behoudt het de kleur en vorm na het wassen en gaat het langer mee. Bovendien voel je je er ook een stuk aantrekkelijker in. Kortom, het is de investering echt waard!

Een goed doordachte capsule collectie bespaart je tijd, ruimte, geld, zorgen én is beter voor het milieu. Door te kiezen voor een compacte selectie veelzijdige kledingstukken die je eindeloos kunt combineren, heb je heel lang niet meer iets nieuws nodig en hoef je veel minder te kopen. Dat is pas duurzaam!

Personnel