5 beste oefeningen met een resistance band

Wil je wél trainen maar heb je geen zin of tijd om naar de sportschool te gaan? Tegenwoordig kun je met een weerstandsband, oftewel resistance band, overal en altijd trainen. Het voegt extra weerstand aan je oefeningen toe, zonder dat je met gewichten of apparaten hoeft te werken. Bovendien ontlast het je gewrichten, het is dus voor vrijwel iedereen mogelijk om te trainen met een resistance band. Voor degenen die het meeste uit hun oefeningen willen halen, volgt hier een top 5 met de beste oefeningen met de resistance band. En heb je nu nog geen weerstandband en ben je nu al geïnspireerd om aan de slag te gaan, dan kun je ook online een resistance band kopen.

1. Lateral pulldown tegen de muur

Met deze oefening train je je bovenrug en schouders. Ga met je rug tegen de muur staan en plaats de weestandsband tussen je duimen of om je polsen en steek je armen omhoog. Vervolgens laat je je armen zakken tot je ellebogen ter hoogte van je schouders zijn en je onderarmen in een hoek van 90 graden naar boven wijzen. Om dit te doen trek je de band uit elkaar en je schouderbladen naar elkaar, dankzij de weerstand voel je je spieren werken. Dit is een goede oefening als je last van schouders en/of nek hebt, door de spieren te gebruiken maak je ze losser en sterker!

2. Plank in combinatie met liften van de benen

Dit is een vrij complete workout voor zowel de buikspieren als de bovenbenen en hamstrings. Plaats de resistance band om je enkels en ga in een hoge plank positie staan. Dat betekent op handen en tenen, armen recht. Zorg dat je handen en ellebogen recht onder je schouders staan én hou die positie vast. Ook je lichaam moet recht zijn (vandaar de naam plank) en blijven. Planken op zich is al een (goede) oefening maar door het liften van je benen (een set per been) maak je hem intensiever.

3. Jump Squat

Dit is eigenlijk een halve jumpin’ jack en goed voor je bovenbenen en dijen. Bovendien is het een oefening die ook lekker is voor de conditie! Ga in de squat positie staan: benen uit elkaar ter hoogte van je schouders, tenen naar voren. De resistance band zit boven je knieën, vervolgens maak je een squat (door de knieën tot een hoek van 90 graden) en zet je je af in een flinke sprong omhoog.

4. Biceps curl

Een oefening waar je bij mag zitten! Maar vergis je niet, het trainen van je biceps kan toch intensief zijn. Ga op een stoel of bank zitten en doe de resistance band om je bovenbeen. Pak met dezelfde hand de band en maakt een gewichthefbeweging. De oefening heeft het effect van gewichtheffen maar dan zonder de belasting.

5. Triceps extension

Tenslotte nog een oefening voor de armen, maar dan de triceps. Hiervoor hou je de weerstandsband in twee handen, de oefening kun je staand of zittend doen. Hou één arm gebogen met je elleboog langs je zij en je hand ter hoogte van je schouder. Met de andere hand hou je de band gebogen over je hoofd vast, en deze arm strek je vervolgens.

Setjes en herhaling

Dit soort oefeningen die je steeds in sets, die je steeds langer kunt maken. Deze sets herhaal je een aantal keer, ideaal is een keer of 3. Bij oefeningen zoals nummer 2, 4 en 5 wissel je arm of been af zodat je zowel links als rechts traint. Je kunt er nog voor kiezen om op een gymbal te gaan zitten om het extra inspannend en effectief te maken. Maar ook met weinig tijd en ervaring kun je zo toch lekker trainen, ook gewoon thuis. En je kunt, als je al traint, je bestaande oefeningen zwaarder maken met een resistance band, te kopen bij bijvoorbeeld Workoutgear.