Heb je een pigmentvlek die je heel graag wilt laten verdwijnen? Een grote ergernis is voor velen vaak oneffenheid in de huidtint. Maar waar komen die donkere pigmentvlekken nou vandaan? En wat kan je ertegen doen? Wij zetten de mogelijkheden voor het verwijderen van pigmentvlekken voor jou op een rij.
Wat zijn pigmentvlekken?
Pigmentvlekken zijn ophopingen van pigment in de huid. Deze vlekken kunnen overal op je lichaam voorkomen. Hoe donker deze vlekken zijn hangt erg af van hoe licht of donker je huid is. Hoe lichter jouw huidskleur, hoe donkerder de pigmentvlekken zijn. Andersom geldt ook dat hoe donkerder jouw huidskleur, hoe meer witte pigmentvlekken je kunt hebben. Meestal komen de pigmentvlekken voor op plaatsen die veel worden blootgesteld aan de zon, zoals je gezicht. Erg belangrijk dus, om je goed te beschermen tegen UV-straling! Smeer je altijd goed in voordat je in de zon gaat. Helaas komen pigmentvlekken vaker voor bij vrouwen die anticonceptiegebruiken of zwanger zijn. Ook irritatie van de huid door bijvoorbeeld wondjes, acne of littekens kan pigmentvlekken veroorzaken. Daarnaast zijn ook ouderdomsvlekken een bekende vorm van pigmentvlekken.
Pigmentvlekken verwijderen
Er zijn verschillende manieren waarop je pigmentvlekken kunt verwijderen. Het internet staat vol met boodschappenlijstjes om thuis je pigmentvlekken of sproeten te bleken. Bijvoorbeeld door het gebruiken van citroenen of bleaching cream. Beide zijn altijd een slecht idee! Dus: don’t try this at home! Beide kunnen namelijk erg nadelige gevolgen hebben voor je huid. Daarom is de meest gebruikte en aan te raden behandeling een laserbehandeling.
De laserbehandeling
Pigmentvlekken verwijderen kan dus met een laser. De laser selecteert zorgvuldig waar hij zijn warmte aan afgeeft. Hoe groter het contrast tussen de pigmentvlek en de huidskleur, hoe beter de laser het pigment ziet en kan behandelen. Daarom is het erg belangrijk om geen gebruinde huid te hebben voordat je dit gaat doen. Zorg ervoor dat je (minimaal) 4 weken voor de behandeling niet blootgesteld wordt aan de zon. Niet uitgebreid zonnebaden dus! Buiten lopen mag wel, maar smeer je goed in als de zon schijnt! De behandeling zelf kan een beetje gevoelig zijn, maar doet over het algemeen geen pijn. Gemiddeld zijn er 1-3 behandelingen nodig om resultaat te krijgen. Na de behandeling kan de huid wat rood en opgezwollen zijn. De roodheid trekt vaak na enkele uren weer weg. Ga na de behandeling ook minimaal een maand niet in de zon!
Wat kan je verwachten?
Over het algemeen kunnen de laserbehandelingen de kleur van de pigmentvlekken verminderen. Het resultaat is dus vaak een egale huid zonder pigmentvlekken. Pigment verwijderen met een laser is daarom zeker een effectieve behandeling. Fijn! Helaas kan het ontstaan van nieuwe pigmentvlekken niet worden voorkomen. Heb jij last van pigment vlekken? Kijk eens bij Huidkliniek de Vliet. Zij kunnen samen met jou een persoonlijk behandelplan maken. Zo weet jij precies wat je kan verwachten!
Niet elke huid is te behandelen met een laser
Helaas is niet elke huid en niet elke pigmentvlek met een laser te behandelen. Op een donkere huid is het onmogelijk om met een laser te werken, omdat er dan juist pigment wordt weggeschoten. Ook de pigmentsoort melasma, is helaas niet te behandelen met een laser. Dit pigment wordt namelijk aangestuurd van binnenuit en kan als je het gaat verwarmen juist gestimuleerd worden. Als laatste is het verwijderen van moedervlekken met een laser ook niet mogelijk. De enige methode om een moedervlek te verwijderen, is doormiddel van een chirurgische ingreep. Voor de andere moeilijke huidtypes zijn er gelukkig wel andere soorten behandelingen mogelijk. Bij een huidkliniek kunnen ze jou de verschillende opties laten zien.