Hier moet je aandenken als je kitten in huis krijgt

Yes! Er komt zo’n lief klein bolletje wol in huis. Ook wel een kitten genoemd. Je moet je beseffen dat een kitten een kleine baby is en dus 100% aandacht en focus nodig heeft de eerste paar dagen. 

Er zijn nu aan aantal dingen waaraan je moet denken. Allereerst moet je hoogstwaarschijnlijk de kitten gaan ophalen. Die doe je het veiligste in een kattenreismandje. Dit is niet alleen veilig voor de kat, maar ook voor jou als je autorijdt. Je weet namelijk niet hoe de kat zal reageren op deze autorit. Dus om ongelukken te voorkomen: stop je kitten, hoe klein dan ook, in een reismandje. Op deze manier zorg je ervoor dat het veilig is en blijft. Je kan altijd nog wat kattenspeeltjes of een kleedje neerleggen. Zo vermaakt de kitten zich wel. 

Eenmaal thuis is het belangrijk dat de kitten zich thuis kan gaan voelen. Zet het reismandje open, zo kan de kitten zelf bepalen of hij of zij naar buiten wil gaan of niet. Met naar buiten gaan bedoelen we natuurlijk de woonkamer. Een kitten gaat nog niet de tuin in. Dat kom later. Beperk juist de ruimte, zo kan de kitten steeds meer gaan ontdekken wanneer het zich veilig voelt. 

Kattenbenodigheden

Naast dat je een reismandje en kattenspeeltjes wilt hebben als je een kitten krijgt, wil je aan nog een paar dingen denken. Haal voederbakjes, speciale voeding voor kittens en ook een kattenbak. Als de ruimte erg klein is, zal de kitten het allemaal zelf wel vinden als je het neerzet. Maar het is verstandig om de kitten wel even in de kattenbak neer te zetten. Kies voor kattenbakvulling dat ook geschikt is voor kittens en zorg ervoor dat de bak van de kattenbak niet te hoog is, zodat de kitten er makkelijk in kan gaan. 

Creëer een eigen plekje

Katten zijn graag op zichzelf. Zo ook kittens. Creer daarom een plekje waar kittens zelf naartoe kunnen gaan. Op die manier kunnen ze zich ook beter thuis gaan voelen. Laat zien dat je in de buurt bent door regelmatig even te aaien of even aan je te laten snuffelen. Een plek waar de kitten kan slapen zoeken ze vaak ook zelf. Toch vinden ze het fijn om zelf op pad te gaan en te gaan kijken waar ze nu zijn beland. 

Kittenproof maken van de woning

De omgeving ontdekken gebeurt dus 100%. Of een kat veel of weinig gaat doen hangt ook wel heel erg af van het karakter van de kat. Maar vaak is een kat al binnen 24 uur gewend. In de nacht kan het gaan piepen omdat het eerder natuurlijk broertjes en zusjes had. Houd er daarom ook rekening mee dat. je alles wel kittenproof maakt.

Het laatste wat je wilt is dat een kitten wegloopt omdat er een raam open staat. Smalle doorgangen, gangetjes of bedrading en ga zo maar door kunnen gevaarlijk zijn voor kittens. Werk dit daarom zo goed mogelijk weg. Meer weten over kattengedrag? Bekijk deze video!