Een stralend witte glimlach: 5 tips voor een mooi gebit

Een stralend wit gebit, zodat je jouw tanden altijd bloot durft te lachen. Wie wil dat nou niet? Het ziet er verzorgd uit, het oogt fris en het is natuurlijk vooral ook gewoon heel erg mooi. Maar niemand heeft van zichzelf spierwitte tanden. Sterker nog: meestal zijn ze een beetje gelig en dat wordt alleen maar erger naarmate je ouder wordt. Met deze tips kun je dat zoveel mogelijk voorkomen.

Tip 1: Goed poetsen

Het klinkt misschien een beetje als een open deur, maar de nummer één tip is nog steeds: goed blijven poetsen. En daarbij is vooral je poetstechniek heel belangrijk. Je tanden optimaal schoonmaken, doe je door elke tand individueel te poetsen. Een ronde beweging van het tandvlees naar de tand is het beste. Dat is ook de reden dat een elektrische tandenborstel beter is dan een gewone tandenborstel. Omdat deze de ronde beweging automatisch maakt. Poets je niet alleen om je gebit te reinigen, maar ook om je tanden zo wit mogelijk te maken? Dan helpt het ook om een goede whitening tandpasta te gebruiken.

Tip 2: Let op met eten, drinken en roken

Let op wat je via je mond inneemt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het roken van sigaretten. De rook is een aanslag op je gebit. Het veroorzaakt gele of zelfs bruine tanden en ook eventuele in je tanden kunnen daardoor verkleuren. Hetzelfde geldt voor dranken als thee, koffie en wijn. Die bevatten tannine, wat het tandglazuur aantast en het gebit doet verkleuren. Ook zitten in sommige dranken en bijvoorbeeld in snoepgoed kleurstoffen die je tanden kunnen vergelen.

Tip 3: Breng regelmatig een bezoek aan de tandarts

Om ervoor te zorgen dat je tanden fit – en dus witter – blijven, doe je er goed aan om elke zes maanden naar de tandarts te gaan voor een controle. Mocht je dan te veel thee drinken, te veel snoepen of te veel roken, dan kan de tandarts dat ook aangeven en kun jij hier iets aan doen. Combineer je controle meteen met een afspraak bij de mondhygiënist. Om tandplak en tandsteen te laten verwijderen van de plekken waar je zelf slecht bij kunt.

Tip 4: Maak handig gebruik van kleurcombinaties

Je kunt er met een beetje creativiteit ook voor zorgen dat je tanden witter líjken. Door je make-up, kleding en haarkleur erop aan te passen. Je tanden lijken bijvoorbeeld een stuk witter als je huid bruiner is. Datzelfde geldt voor je haarkleur. Mensen met een donkere haarkleur lijken wittere tanden te hebben dan blondines. Maak daarom gebruik van een donkerdere teint foundation en verf je haar wat donkerder. En gebruik vooral geen lippenstift met een gele of oranje ondertoon! Daarmee accentueer je het gele alleen maar.

Tip 5: Bleek je tanden

Hebben al deze maatregelen nog steeds niet het gewenste effect? Dan kun je je tanden laten bleken. Er zijn online, op televisie en in de winkels allerlei producten beschikbaar die je wittere tanden beloven. Maar laat die alsjeblieft liggen. Deze producten kunnen je tandglazuur enorm aantasten en maken de tanden vaak niet eens zoveel witter. Ga in plaats daarvan naar de tandarts voor het bleken van je tanden. Een tandarts bleekt het tandbeen namelijk. Dat gebeurt op een professionele manier en heeft een blijvender effect dan alle huis-tuin-en-keuken-middelen die je zelf kunt krijgen.