Een sportfiets kopen: hoe werkt dat?

Fietsen is een geweldige manier om fit te blijven en een momentje voor jezelf te nemen. Door te fietsen werk je aan je conditie, terwijl je je lichaam minimaal belast. Voor mensen met knieklachten is fietsen dus een goede manier om toch in beweging te blijven zonder al te veel druk op je knieën te zetten. In Nederland zijn er veel prachtige plekken waar je kunt fietsen, zoals op de Utrechtse Heuvelrug of op de Veluwe.

Voor het sportfietsen heb je natuurlijk een goede fiets nodig, maar waar koop je die en welke soort fiets kies je? Je leest het in dit artikel.

Waar koop ik een goede fiets?

Sportfietsen zijn een investering en daarom is het essentieel dat je een aantal dingen overweegt voordat je een fiets gaat aanschaffen. Als eerste kies je de plaats waar je de fiets gaat kopen. Je kunt naar een dealer gaan, die je helpt met het opmeten van je maten, zodat je een fiets met het juiste framemaat kunt aanschaffen. Het nadeel hiervan is dat je de volle pond voor je fiets moet betalen. Dit in zonde, want er zijn genoeg aanbieders van tweedehands fietsen, die net zo goed zijn als gloednieuwe fietsen.

Eén van die aanbieders is buycycle. Op dit platform kun je een racefiets kopen voor een fractie van de prijs. Deze fietsen zijn gecontroleerd en getest door echte kenners. Fietsen die het nodig hebben, worden opgeknapt en elke fiets krijgt een certificaat. Het platform biedt ook garantie aan op hun tweedehands fietsen. Je vindt in de webwinkel fietsen die in heel Europa te koop staan, waardoor je dus kunt genieten van een super groot aanbod goede racefietsen, voor een lagere prijs dan in de winkel.

Wat voor soort fiets heb ik nodig?

Fietsen is super gezond en helpt je om je conditie te verbeteren of op peil te houden. Door te fietsen kun je vet verbranden en werken aan de spieren in je benen. Er zijn dus genoeg redenen om te gaan fietsen, maar hoe zorg je ervoor dat je niet geblesseerd raakt? Als je een beginnend fietser bent, wil je misschien de allerbeste en allersnelste fiets aanschaffen. Dit is echter geen goed idee, als je nog niet veel ervaring hebt met het fietsen op hoge snelheid. Je raakt namelijk makkelijker geblesseerd wanneer je een fiets koopt die niet past bij je ervaring en vaardigheden. Kies in ieder geval een fiets die past bij de sport die je gaat beoefenen en de ondergrond waarop je dit gaat doen.

De gravelfiets

De gravelfiets is een fiets waarop je meer ontspannen kunt zitten dan op een racefiets. Een gravelfiets is gemaakt voor het afleggen van langere afstanden op een hoge snelheid dan bijvoorbeeld een mountainbike. Dit komt doordat de gravelfiets veel dunnere banden heeft dan een mountainbike.

De mountainbike

Mountainbikes worden vaak gebruikt om offroad mee te rijden. Om deze reden hebben mountainbikes dikke banden met een goed profiel, die goede grip geven. Een mountainbike heeft veel versnellingen, die het klimmen makkelijker maken. De goede veringen van deze soort fiets vangen schokken goed op.

De racefiets

De racefiets is gemaakt voor het fietsen op hoge snelheden. Door het rechte frame zit je in een minder ontspannen houding dan als op een gravelfiets, maar je bent hierdoor wel aerodynamisch gepositioneerd op de fiets. Racefietsen hebben smalle banden die minder weerstand geven op asfalt. Het frame is vaak gemaakt van een licht materiaal, zoals aluminium of carbon. Racefietsen hebben veel versnellingen, soms tot wel 22, die verdeeld zijn over het voorwiel en het achterwiel. Het voordeel hiervan is dat je makkelijker bergen en heuvels kunt beklimmen, zoals wanneer je gaat fietsen op de Utrechtse Heuvelrug.

Personnel