Hoe je als vrouw verandert door de jaren heen

Elke vrouw is natuurlijk anders. Geen mens is hetzelfde. Ondanks dat hebben de meeste vrouwen met elkaar gemeen hoe ze ontwikkelen van meisje naar een vrouw. Een vrouw ontwikkelt zichzelf op emotioneel en intellectueel niveau. Daarnaast zijn er natuurlijk de lichamelijke veranderingen en andere uiterlijke kenmerken wanneer een vrouwenlichaam zich ontplooit. Als vrouw maak je dan ook nog veranderingen mee in de loop der jaren. Een vrouwenlichaam doorloopt langzaam een fascinerende reis van biologische processen. Van de eerste ongesteldheid tot de overgang. Daarnaast kan het leven een wonderbaarlijke reis zijn, die soms pijn doet, soms geluk oplevert, maar altijd zorgt voor nieuwe uitdagingen en persoonlijke ontwikkeling. In dit artikel lees je: “hoe je als vrouw verandert door de jaren heen”.

De kind periode

Als kind van 3-5 jaar oud

Als meisje kan de wereld groot en intimiderend lijken. Jij kijkt ernaar met verwondering. Er is nog zoveel te ontdekken. Je gaat voor het eerst naar school, de eerste stap van het veilige thuisnestje de maatschappij in. Je leert maatschappelijke vaardigheden zoals delen en samen spelen. Je leert voor het eerst vriendinnetjes en vriendjes kennen. Je vormt een team of een groep. Je leert je eerste sociale vaardigheden en je krijgt zelfvertrouwen omdat je voor de eerste keer eigen keuzes maakt zonder dat je ouders erbij betrokken zijn.

Als kind van 6-12 jaar oud

Het leven van een meisje van 6-12 jaar oud wordt al langzaam wat gecompliceerder. De jaren vliegen voorbij. Als ouder herinner je de eerste keer nog dat je haar op school achterliet en nu zit je alweer naar de eindmusical te kijken. In die tussentijd ontwikkelt een meisje van 6-12 zich op allerlei vlakken. In deze periode krijg je empathie en inlevingsvermogen. Je ontwikkelt gevoelens. Je wordt bewuster van jezelf en je ontwikkelt een sociaal kompas. Omdat je bewuster wordt van de wereld om je heen en jouw eigen rol daarin, ontwikkel je ook voor de eerste keer onzekerheden en bijvoorbeeld faalangst in deze periode. Dit verschilt per meisje. De een heeft meer zelfvertrouwen dan de ander. Ook wordt je als meisje zelfstandiger (bij meisjes komt dit eerder dan jongetjes).

De pubertijd

Van meisje naar vrouw 12-18 jaar oud

In deze periode ontwikkelt het vrouwenlichaam zich meer en meer. Zowel emotionele, intellectuele en sociale ontwikkeling als uiterlijke kenmerken. Deze periode is ook erg uitdagend voor ouders. Het wordt ook wel de pubertijd genoemd.

Zelfbeeld
In deze periode wordt het beeld dat een vrouw over zichzelf heeft belangrijker. In deze periode ontwikkelt een vrouw haar eigen mening, zelfkennis, normen en waarden en zelfwaardering.
Pubers zijn erg gevoelig voor de mening van anderen. Conflicten met anderen kunnen echt enorme impact hebben op de emoties van een pubermeisje. Meisjes zoeken veiligheid op bij hun eigen groepje. Meisjes vergelijken zichzelf heel erg met anderen. Daarom zoeken ze een omgeving waar ze authentiek kunnen zijn.


Voor jezelf opkomen

Je hebt als pubermeisje een eigen mening, maar je weet soms nog niet zo goed hoe of wanneer het verstandig is om die te uiten. Als pubermeisje kun je jezelf enorm ontwikkelen door te leren voor jezelf op te komen. Als ouder kun je hier een grote impact op hebben. 

  • Oefen sociale situaties
  • Praat met haar
  • Stimuleer haar op momenten dat ze voor zichzelf opkomt
  • Laat haar een vechtsport beoefenen
  • Zorg voor gezonde normen en waarden

Lichamelijke en seksuele ontwikkeling
De pubertijd is niet voor niets. Het is een natuurlijk proces waarin er een afstand ontstaat tussen de ouder en het kind. Het welbekende verzetten tegen het ouderlijk gezag kan uitdagend zijn voor ouders. Je geduld zal meerdere keren op de proef gesteld worden tijdens deze periode.

Lichamelijke ontwikkeling

Bij een vrouw ontstaan 

Familie

Het is erg belangrijk dat een kind zich losmaakt van de ouders. De biologische reden hiervoor is dat een puber ook een seksuele ontwikkeling doormaakt. Het is essentieel dat er dus een psychische afstand ontstaat tot directe familieleden. Als je verafschuwd raakt door dat idee, weet je dat het heeft gewerkt! Een kind gaat zich schamen voor de ouders. Voor een vader die een grapje maakt of een broertje die in zijn neus peutert. Dat losmaken van familie merk je aan de volgende dingen:

  • Stemmingswisselingen;
  • Geïrriteerde reacties op wat hun ouders zeggen;
  • Een puber is vaak lui en moe;
  • Recalcitrant gedrag jegens familie;
  • Express taken niet uitvoeren;
  • Bewust te laat thuis komen;
  • Hun zin door drijven;
  • Snel emotioneel;
  • Ze isoleren zich of zonderen zich af van hun ouders, broers en zussen.

Zelfstandigheid

Als pubermeisje zet je de eerste stappen naar een leven als vrouw. Je begint je eigen identiteit te ontwikkelen. Dat bewustzijn van jezelf en dat reflectieve vermogen komt vanzelf. Iedere puber maakt dit mee. Er zijn een aantal invloeden in deze periode echt belangrijk tijdens deze periode van je ontwikkeling.

  • Mensen in je directe omgeving (familie & vrienden)
  • Religie
  • Voorbeelden (idolen)
  • Etniciteit

Uiterlijk

Ten slotte maak je ook een uiterlijke ontwikkeling door in de pubertijd. Zo krijg je als vrouw meer rondingen, neemt je gemiddelde vetpercentage een beetje toe, krijg je borsten en je groeit natuurlijk ook in de lengte met je leeftijd mee!

Adolescentie

De adolescentie is de opstap naar een volwassen leven. In deze periode rijpt je zelfstandigheid meer. Je creëert een identiteit en de relaties die je aangaat worden stukken intiemer. Je bent een adolescent als je tussen de 17 en 21 jaar oud bent.

Als vrouw leer je jezelf beter kennen. Ook kun je de onzekerheid die je in de puberteit nog wel eens had over jezelf betere relativeren en zelfs loslaten. Je bent goed in staat om zelf beslissingen te nemen. Op het gebied van liefde voel je dat je steeds meer klaar bent om het serieuzer aan te pakken.

Veel vrouwen gaan in deze periode veel op ontdekking uit. Ze maken een verre reis, gaan uit huis, gaan meer daten en meer experimenteren.

De jong volwassen vrouw

Jonge vrouwen, de wereld ligt aan jullie voeten! Waar je vroeger als vrouw al snel in een hoek werd gezet als huisvrouw waar verder niet zo veel van verwacht werd, wordt er in deze tijd van vrouwen verwacht dat ze minstens net zo goed kunnen werken als mannen. Als vrouw ben je onafhankelijk. Vrouwen hebben bewezen dat ze veel meer kunnen dan van ze verwacht werd 40 jaar geleden.

Als vrouw heb je nagedacht over je plannen in de toekomst. Je weet waar je naartoe wil werken en je kunt goed voor jezelf zorgen!

Ook ben je als volwassen vrouw klaar voor een serieuze relatie. Je weet wat je wil en wat je zoekt. Dat geld ook voor je liefdesleven. 

Als Jong volwassen vrouw, maak je stappen en bouw je het leven op dat je graag wil leven!

De vrouw op middelbare leeftijd

Een vrouw van middelbare leeftijd heeft in veel gevallen al een tijdje een serieuze partner en kinderen. Natuurlijk is dat niet voor iedereen weggelegd. Je kiest meestal zelf waar jij het gelukkigst van wordt.

Vaak veranderen in de loop van de jaren je behoeften en interesses. Je hecht misschien meer waarde aan een stabiele thuissituatie en minder aan het avontuurlijke stukje. 

Ook krijgen veel vrouwen van middelbare leeftijd meer interesse in kunst en/of literatuur.

Je staat als vrouw van middelbare leeftijd eigenlijk midden in je leven! Je hebt alles wat je wil hebben opgebouwd en je hebt een aantal dingen in je leven die heel waardevol voor je zijn.

De senioren periode

De tijd gaat snel. Je wordt een dagje ouder. Over het algemeen krijgen vrouwen eerder last van fysieke, lichamelijke klachten dan mannen. De oorzaak hiervan is nog niet helemaal bekend.

Op veel fysieke testen scoren vrouwen even goed als mannen tot hun 40e levensjaar. Mannen zijn dan wel sterker, groter en hebben een grotere longinhoud, conditioneel doen vrouwen niet voor mannen onder. In de groep van 55-65 jaar, zit er echter wel een aanzienlijk verschil tussen vrouwen en mannen. De conclusie van de VU Amsterdam is: “vrouwen zijn rond deze leeftijd slechter af dan mannen”.

Ook raken vrouwen op een bepaald moment in de overgang. De overgang is een periode van een aantal jaren na je laatste ongesteldheid.

  • Je kunt last krijgen van opvliegers (warmte aanvallen)
  • Je kunt droogheid en jeuk ervaren op intieme plekken
  • Je raakt minder vaan ongesteld, maar het bloedverlies neemt toe.

In deze periode kan mindfulness of meditatie een enorm goede manier zijn om met deze klachten om te gaan.

Personnel