dentist checking on a patient s teeth

Extreme angst voor de tandarts: hoe los je dat op?

Circa 25 procent van de Nederlanders ervaart extreme angst voor de tandarts. In veel gevallen leidt dit tot het uitstellen van tandartsbezoeken. Soms wordt er zelfs helemaal niet meer gegaan. Een zorgelijke situatie, aldus experts. Goede mondzorg is van essentieel belang voor de algehele gezondheid en zelfvertrouwen. Bovendien worden kleine problemen met het gebit vaak niet opgemerkt. Pas wanneer er pijnklachten optreden wordt er opgetreden, maar dan is het vaak al te laat. Hierdoor zijn ingrijpende behandelingen nodig of zal een tand of kies het zelfs helemaal niet redden.

Maar hoe wordt deze extreme angst voor de tandarts veroorzaakt? En belangrijker nog: hoe los je dit op?

Traumatische gebeurtenissen in het verleden

Tandartsen zoals bij www.cdctandzorg.nl komen dagelijks mensen tegen die met extreme angsten kampen. Veelal zijn deze veroorzaakt door ervaringen uit het verleden. Bijvoorbeeld een tandarts die zij als kind hadden. Eentje die altijd erg nors was en vervelende behandelingen zonder verdovingen probeerde uit te voeren. Dit gevoel van controleverlies kan enorm schadelijk zijn. Dit kan je je hele leven meedragen. Ook zijn er mensen die door andere traumatische gebeurtenissen (denk bijvoorbeeld aan seksueel misbruik) problemen hebben met de tandarts. Het gevoel van controleverlies kan hierbij extra beangstigend zijn.

Van generatie op generatie doorgegeven

Tegenwoordig zien we ook steeds vaker dat deze extreme tandartsangst van generatie op generatie wordt doorgegeven. Grootouders die door de kille tandartspraktijken van hun tijd enorm getraumatiseerd zijn en daardoor deze angst met hun kinderen hebben doorgegeven. Dit zijn vaak mensen die zelf nooit bij de tandarts zijn geweest, maar dit vervolgens ook weer aan hún kinderen doorgeven. Zo is het cirkeltje al snel rond. Dit wordt pas doorbroken wanneer er iemand binnen de generatie opstaat en toch de stap naar de tandarts waagt.

Tips om de angst te verminderen

Goede mondzorg is van levensbelang. Daarom is het toch verstandig om de extreme angst voor de tandarts te verminderen. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je die angst kunt aanpakken.

Allereerst is het belangrijk om de juiste tandarts te vinden. Een tandarts gespecialiseerd in angsten kan wonderen doen. Deze zal extra lang de tijd nemen om je dingen uit te leggen, kennis met je te maken en je op een menselijke manier te behandelen. Veel minder klinisch dus. Meer zorg en meer aandacht. Bovendien wordt de controle bij deze tandartsen zeker niet opgegeven. Je kan altijd zeggen dat een behandeling vroegtijdig gestaakt moet worden en er wordt pas iets gedaan als jij toestemming geeft. Wil je die allereerste afspraak enkel praten? Dan is dat geen enkel probleem. Die mate van controle is juist voor mensen met extreme angsten erg belangrijk.

Neem altijd iemand mee naar je afspraak. Dit geeft een gevoel van vertrouwen. Bovendien kan je van tevoren met deze persoon afspreken wat je wel of juist niet wilt. Als jij door jouw angst overrompeld wordt en daardoor niet in staat bent om voor je eigen wensen op te komen, kan deze persoon erbij helpen om deze kenbaar te maken. 

Personnel