Dit zijn de voordelen en nadelen van voedingssupplementen

We nemen er allemaal weleens één; een voedingssupplement. Misschien omdat je je even niet lekker voelt, omdat je denkt dat je iets te kort komt of omdat de verpakking gezond haar en mooie nagels belooft. Je kan voedingssupplementen in alle prijscategorieën vinden en zelfs in de supermarkt staan deze potjes voor jou klaar. Maar zijn ze eigenlijk wel zo goed voor je? En zo ja, wat zijn die voordelen?

Allereerst is het goed om te vertellen dat voedingssupplementen een goede manier zijn om je lichaam sterker en gezonder te maken, maar ook om je lichaam beter te beschermen tegen ziektes bijvoorbeeld doormiddel van magnesium bisglycinaat. In een voedingssupplement zit meestal vitaminen en mineralen en deze heb je nodig om een weerstand op te bouwen tegen vervelende ziektekiemen en bacteriën. Veel voedingssupplementen werken bij aan je energie, of helpen wanneer je verstopt bent. Denk aan probiotica capsules. Klinkt als een wonderpil toch?

Minder gezond dan vroeger

Toch is dat ook weer niet helemaal waar. We leven vandaag de dag een stuk minder gezond dan een halve eeuw geleden. Natuurlijk, tijden zijn veranderd. Maar obesitas, chronische vermoeidheid en niet bewegen zijn de problemen van de moderne mens. Een simpele pil, zoals een voedingssupplement gaat je daar niet bij helpen. Toch hangen veel mensen aan deze pillen. Daar schuilt een paradox in. Want aan de ene kant worden voedingssupplementen meer verkocht dan ooit, maar aan de andere kant eten we massaal slecht voedsel met geraffineerde suikers en slechte vetten.

Ook krijgen veel mensen op deze manier te veel vitamines binnen. Ja, dat kan ook. Bijvoorbeeld doordat ze verschillende voedingssupplementen slikken. Een teveel aan ijzer kan op lange termijn zorgen voor ijzeroverschot. En een teveel aan vitamine C zorgt voor problemen aan de blaas. Je lichaam kan simpelweg te veel vitamines niet verwerken en maar slecht afvoeren.

Prijs en kwaliteit

En dan hebben we nog een ander nadelig effect van voedingssupplementen. Sommige voedingssupplementen zijn erg prijzig. En andere zijn goedkoop, maar geven weer erg weinig vitamines of mineralen af. Goede en betaalbare voedingssupplementen vinden kan dus een uitdaging zijn.

Voordelen van voedingssupplementen:

  1. Het vergroot je weerstand en beschermt je tegen ziektes
  2. Vermoeidheid en gebrek aan energie kan ermee opgelost worden
  3. Kleine gezondheidskwalen en ongemakken kunnen ermee verholpen worden, zoals verstopping of maagzuur.

Nadelen van voedingssupplementen:

  1. Slecht dieet aanvullen met voedingssupplementen werkt niet
  2. Overdosis aan vitamines kan het lichaam schaden
  3. Prijs ligt vaak te hoog voor de kwaliteit die je krijgt

Wil je veilig gebruikmaken van voedingssupplementen?

Begin dan bij de basis. Een gezond eetpatroon en regelmatig bewegen zorgt ervoor dat je meer energie hebt en dat je de meeste vitamines en mineralen gewoon via je voedsel binnenkrijgt. Om erachter te komen of je ergens een tekort van hebt, kun je terecht bij de huisarts. Door bloed te prikken kunnen ze controleren of je ergens van moet bij slikken. Als dit het gevoel is, betekent het niet dat je de rest van je leven dit hoeft te doen. Zie het als een potje dat weer vol moet komen te zitten. Zodra ‘ie vol is, kun je er weer even tegenaan!