Beleggen: de verschillen tussen vrouwen en mannen

Vrouwen worden steeds geëmancipeerder maar wanneer we kijken naar beleggen hebben ze nog een flinke stap te zetten. In 2018 was slechts 1 op de 7 beleggers vrouw en er is weinig reden om aan te nemen dat dat de afgelopen jaren heel erg veranderd is. En dat is zonde, want uit onderzoek blijkt dat vrouwen in 2016 0,3% meer rendement uit hun beleggingen halen dan mannen. Oftewel: ze zijn er niet per definitie slecht in, sterker nog, vrouwen die beleggen doen dat vaak niet onverdienstelijk. Waar komt dat door? Oftewel: wat zijn de verschillen tussen beleggende mannen en vrouwen?

Vrouwen zijn voorzichtiger en nemen minder risico

Vrouwen zijn in het algemeen voorzichtiger en nemen minder risico in het leven, en dat geldt ook voor beleggen. Ze beleggen vaak niet met hun hele vermogen en houden meer spaargeld achter de hand dan mannen. Bovendien kiezen ze vaker voor minder risicovolle producten dan mannen. Zo kiezen mannen eerder voor beleggen in derivaten, turbo’s en producten met een hefboomwerking. Dit levert potentieel meer rendement op maar de risico’s zijn ook groter, waardoor je ook snel meer geld kunt verliezen.

Vrouwen beleggen minder vaak zelf

Van alle online beleggers was in 2020 gemiddeld 5% vrouw. Vrouwen kiezen eerder dan mannen voor beleggen via de bank, want vertrouwd, of een beleggingsadviseur. Ze vertrouwen op hun expertise en nemen daarbij voor lief dat dat meer kost dan het zelf te doen. Mannen lezen zichzelf vaak beter en meer in en beleggen dus veel vaker zelf.

En dat is jammer, want wanneer je je een beetje verdiept in de mogelijkheden dan kun je ook prima zelf beleggen. Wanneer je kiest voor een van de beste aandelen brokers 2021 weet je zeker dat je op een betrouwbaar online platform handelt, tegen gunstige tarieven. Steeds meer platformen zijn uitgerust met tools voor marktanalyse en als je toch liever hulp van een expert wil, dan zijn er verschillende opties voor copy-trade waarbij je de strategie van een ervaren belegger volgt.

Spreiden en aanhouden

Een derde verschil tussen mannen en vrouwen die beleggen is dat vrouwen hun beleggingen meer spreiden (en dus ook de risico’s) en de beleggingen langer aanhouden. Mannen handelen meer en sneller. Het voordeel wat vrouwen met hun buy & hold tactiek hebben is dat ze minder transactiekosten betalen en dat komt het totale rendement natuurlijk ook ten goede. Bovendien is het een tactiek die ook Warren Buffet, één van de rijkste mannen ter wereld, aanhoudt. En zijn vermogen liegt er niet om.

Bekend versus onbekend

Mannen beleggen eerder in grote, bekende bedrijven. Bedrijven waar je veel over hoort en die regelmatig de krant halen. Vrouwen kiezen eerder voor onbekendere namen, beleggen in meer traditionele en dus stabielere bedrijven. Dat past ook bij de buy & hold tactiek: de koersen gaan niet zo hard op en neer dat je het continu in de gaten moet houden.

Al met al kunnen mannen best wat van vrouwen leren, vooral meer geduld hebben en kiezen voor de langere termijn. Aan de andere kant mogen vrouwen meer zelfvertrouwen hebben in hun kennis en kunde als het gaat om beleggen, dat kan ze aardig in de kosten schelen (zowel transactie- als onderhoudskosten).