De geschiedenis van rozen

Bij rozen denk je waarschijnlijk snel aan liefde en romantiek. Dit is ook helemaal niet gek, aangezien dat zo in onze cultuur gevestigd is. Maar wist je dat rozen niet altijd deze betekenis gedragen hebben? Wij nemen je graag mee door de geschiedenis van deze bloem.

De originele kleur van rozen is zachtroze. Er wordt beweerd dat deze soort al meer dan 70 miljoen jaar oud is. Rozen werden vooral eerst gekweekt en gebruikt in speciale bloementuinen in China. In de 13e eeuw kwamen Europeanen hierachter en namen zij de bloem mee om ze ook in Europa te laten groeien – wat ook wel bekend staat als domesticeren! Doordat de Europeanen met rozen gingen experimenteren, is het hen zo ook gelukt om verschillende soorten en kleuren rozen te kweken. De populariteit van de roos groeide ook ontzettend. Zo werd de roos gebruikt in verschillende mythologieën in zowel de Griekse verhalen als in het hindoestaanse geloof.

Ook in het romeinse rijk waren ze gewild: zo werden boeren opgeroepen om rozen te kweken in plaats van voedsel, omdat er anders een tekort dreigde aan rozen. Rijke romeinen en keizers gebruikte rozen namelijk bij bijna allerlei gebeurtenissen. Zo werden rozen gebruikt als confetti bij vieringen, als medicijnen en ook als grondstof voor parfums. Ook hielden zij ervan om hun zwembaden en fonteinen vol te hebben liggen met rozenblaadjes en rozenwater.

Nadat het Romeinse Rijk uitéénviel, raakten ook rozen een tijdje in onbruik. Ze bleven nog wel groeien op verschillende Europeaanse en Aziatische plekken. Na een tijdje werden ze wel weer meegenomen op kruistochten voor schoonheid en geluk, maar de echte comeback van rozen is te omschrijven als ‘de rozenoorlogen’. Dit was een periode van 1455-185 na Christus, toen er in Engeland gevechten uitbraken. De strijd ging tussen Lancaster en York, twee adellijke families die het koningschap van Engeland wilden behalen. Beide partijen gebruikten een roos als symbool: Lancaster de Rode, en York de witte. Welke van de twee heeft gewonnen, vraag je je misschien af? Geen van beiden. Hendrik VII verenigde de twee families door middel van de fictieve tudorroos, die aan de binnenkant 5 witte bloemblaadjes heeft en aan de buitenkant 5 rode bloemblaadjes. Deze Hendrik werd toen ook koning van Engeland.

Gelukkig wordt er tegenwoordig geen oorlog meer gevoerd met rozen, maar wordt er met het rozen bestellen juist liefde aan elkaar getoond.

Personnel