Wat zijn de meest gebruikelijke Mirena spiraal ervaringen?

Wat zijn de meest gebruikelijke Mirena spiraal ervaringen?

De Mirena-spiraal is een hormonaal spiraaltje dat volgens zeggen 99% effectieve anticonceptie biedt. Het spiraaltje moet na 5 jaar worden vervangen. Met uitzondering van vrouwen die het spiraaltje laten plaatsen op de leeftijd van 45 jaar. Die het spiraaltje dan kunnen behouden voor anticonceptiedoeleinden tot de leeftijd van 55 jaar. In deze blog bespreken we Mirena spiraal ervaringen door deze spiraal te vergelijken met de koperspiraal.

Mirena spiraal ervaringen vergeleken met koperspiraal

De koperspiraal (IUD) is een hormoonvrij anticonceptiemiddel gemaakt van plastic en koper dat tot 10 jaar kan werken. Sommige mensen melden lichtere menstruaties met de Mirena, terwijl sommigen zwaardere menstruaties ervaren met de koperspiraal. De door de gebruiker gerapporteerde bijwerkingen laten zien dat sommige mensen meer vaginale afscheiding hebben ervaren met de koperspiraal.

Eerst moet je kiezen welk anticonceptiemethode je wilt proberen. Daarna is het kiezen van het merk en type van dat specifieke anticonceptiemiddel een beslissing op zich. Om je te helpen de beste keuze te maken, volgt hier een overzicht van deze spiraalvormige anticonceptiva.

Mirena spiraal

De Mirena-spiraal is een merk wat staat voor intra-uterien systeem. Het is gemaakt van een wit T-vormig frame gemaakt van een plastic genaamd polyethyleen. En kan zoals genoemd tot vijf jaar meegaan voor anticonceptie.

De Mirena-spiraal geeft levonorgestrel vrij, een synthetische vorm van het hormoon progesteron. Dit is vergelijkbaar met de natuurlijke vorm die door jouw eierstokken wordt geproduceerd. Het verdikt het cervicaal slijm, waardoor het moeilijker wordt voor sperma om door de opening in de baarmoederhals te gaan. Bij sommige vrouwen kan het ook de ovulatie stoppen.

Het wordt in jouw baarmoeder ingebracht door een arts of verpleegkundige bij jouw plaatselijke gezondheidskliniek of sommige huisartsenpraktijken.

Het koperspiraaltje is een klein apparaatje van plastic en koper dat, net als de Mirena-spiraal, T-vormig is.Koperspiraal (niet-hormonaal)

Het koperspiraaltje is een klein apparaatje van plastic en koper dat, net als de Mirena-spiraal, T-vormig is.

Het koper verandert het baarmoederhalsslijm, waardoor het voor sperma moeilijker wordt om een eicel te bereiken en te overleven. Het kan ook voorkomen dat een bevruchte eicel zich in het baarmoederslijmvlies kan nestelen.

De koperen spoel kan vijf jaar tot maximaal 10 jaar meegaan, afhankelijk van het merk spoel dat jij hebt. In tegenstelling tot het Mirena-spiraaltje is het koperspiraaltje hormoonvrij.
 

Voordelen van beide spiraaltjes

  • Het koperspiraaltje beschermt je meteen tegen zwangerschap. Als het Mirena-spiraaltje in de eerste 7 dagen van jouw menstruatiecyclus wordt geplaatst, ben je direct beschermd tegen zwangerschap. Als het op een ander moment wordt aangebracht, ben je pas na 7 dagen veilig.
  • Als het eenmaal is geplaatst, kan het worden bewaard totdat je het wilt verwijderen of het moet worden vervangen
  • Beiden kunnen worden gebruikt tijdens het geven van borstvoeding
  • Beiden worden niet beïnvloed door andere geneesmiddelen
  • Het Mirena-spiraaltje is handig als je het hormoon oestrogeen niet kunt gebruiken. Dat zit in de combinatiepil, de anticonceptiepleister en de anticonceptie-vaginale ring. Ook het koperspiraaltje bevat geen hormonen en kan het ook een optie zijn als je geen oestrogeen kunt gebruiken. Of als je bijwerkingen krijgt van hormonale anticonceptie
  • Het is mogelijk om zwanger te worden zodra het spiraaltje is verwijderd

Bijwerkingen van beide spiraaltjes

  • Ondanks dat ze je beschermen tegen zwangerschap, voorkomt geen van beide spiraaltjes dat je seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) krijgt.
  • Ze kunnen jouw menstruatiecyclus beïnvloeden. Bij de Mirena-spiraal ervaren sommige vrouwen spotting, lichtere menstruaties of stopt hun menstruatie helemaal. Bij de koperspiraal ervaren sommige vrouwen echter zwaardere, langere en pijnlijkere menstruaties. Hoewel dit na een paar maanden kan verbeteren.
  • Met het Mirena-spiraaltje ervaren sommige vrouwen bijwerkingen zoals acne, hoofdpijn of gevoelige borsten, meestal in de eerste paar maanden. Sommige vrouwen ervaren ook veranderingen in stemming of libido. Er zijn geen hormonale bijwerkingen, zoals acne, hoofdpijn of gevoelige borsten met het koperspiraaltje.

Hoewel zeer zeldzaam, kunnen sommige vrouwen die spiraaltjes gebruiken, kleine met vloeistof gevulde cysten op hun eierstokken ontwikkelen. Deze verdwijnen meestal zonder behandeling.

Wat zeggen gebruikers?

  • Voor de Mirena-spiraal zegt meer dan de helft (57%) van de gebruikers dat het hun menstruatie volledig stopte. Voor de koperspiraal zegt de meerderheid (70%) dat hun menstruatie heviger wordt.
  • Bijna de helft (46%) van de gebruikers zegt dat de Mirena-spiraal hun humeur niet verbetert of verslechtert. En 63% zegt hetzelfde voor de koperen spiraal.
  • Iets minder dan de helft (49%) zegt dat het Mirena-spiraaltje geen verandering in hun zin in seks veroorzaakt. Waarbij 11% zegt dat het toeneemt en 27% zegt dat ze een verlies in hun zin in seks voelen. Voor de koperspiraal zegt 77 %  dat er geen verandering is in hun zin in seks. Voor 10% is er  een toename en voor 13% een afname.
  • Een van de meest voorkomende bijwerkingen direct na het plaatsen van het Mirena spiraaltje is vaginale afscheiding. Van de 47% vrouwen met vaginale afscheiding heeft  4% het veel, 14% nogal en 24% een beetje.

Ook wordt dezelfde bijwerking gerapporteerd als de meest voorkomende voor de koperen spoel direct na het inbrengen. Van de 47% heeft  9%  veel vaginale afscheiding, 14% nogal en 18% een beetje.

Personnel