Buxus snoeien? De beste tips hoe en wanneer

Buxus snoeien? De beste tips hoe en wanneer

Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft onderzoek gedaan naar tuinen en tuinieren in Nederland. Daaruit blijkt dat er steeds minder tuinen zijn met planten erin. Zonde, want tuinen hebben bijzondere voordelen die je misschien niet meteen had bedacht. Zo is er niet voor niets een discussie over klimaatbestendige inrichting van tuinen. Dat betekent vooral niet een tuin met enkel steen waardoor het grondwater bij heftige regenval nergens naartoe kan en de kans op overstroming toeneemt. Groen is dan dus erg belangrijk. Maar het is ook gezond om te tuinieren. Zeker voor de oudere Nederlander is tuinieren een manier om langer actief te blijven. Kortom: kijk nog eens kritisch naar je tuin en wat er in je tuin staat! Grote kans dat hij er al staat en anders is het een aanrader: de Buxus is een fantastische plant om in je tuin te hebben staan omdat het een van de weinige planten is die het hele jaar groen blijft. Wel moet je hem onderhouden door te snoeien. Hoe je dat precies moet doen lees je hier!

De Buxus

Voordat we meteen gaat uitweiden over het snoeien van de Buxus willen we je toch eerst nog wat meer vertellen over de plant zelf. Zoals we al noemden is het een van de weinige planten die het hele jaar groen blijft. Dat is natuurlijk een prachtig kenmerk van de plant. Het zou trouwens goed kunnen dat je de Buxus ook kent onder de naam ‘Buksboom’ of ‘Palmboompje’ en soms wordt zelfs de naam ‘Palm’ gebruikt. Niet erg handig, want de Buxus heeft letterlijk niets met palmbomen te maken. Er worden helaas regelmatig fouten gemaakt bij het omgaan met de Buxus. Dit omdat er een hardnekkig fabeltje rondgaat over het feit dat de plant een mediterrane oorsprong zou hebben. Dat is dus niet zo. Hierdoor denken mensen ten onrechte dat de plant van zonnige en droge plekken houdt.

De meeste soorten van de Buxus die we in Europa en dus ook in Nederland gebruiken houden zeker niet van hitte. De plant houdt van kalk en dus van een kalkrijke bodem, maar vooral van een luchtige bodem. Dit zijn zaken waar je op zou moeten letten bij het planten van de Buxus mocht je hem nog niet in je tuin hebben staan.

Het snoeien van de Buxus

Heb je hem al wel in je tuin staan? Allereerst: goed bezig! Een prachtige plant om te gebruiken in je tuin. Wel is het belangrijk dat je weet hoe je de Buxus verzorgt. Snoeien is hierbij uitermate belangrijk. Niet alleen voor de gezondheid van de plant, maar ook voor zijn uiterlijk. Door op de juiste manier te snoeien zorg je er namelijk voor dat de plant zijn strakke, dichte vorm behoudt. Het leuke aan de Buxus is dat hij op veel verschillende manieren te snoeien is. Misschien ken je ze wel: de bijzondere tuinen waarin een Buxus staat die in een bijzondere vorm is gesnoeid en geschoren. Dat kan een spiraalvorm zijn, vierkanten, bollen of zelfs een figuur. Maar de meest gebruikte vorm is de Buxus als haag. Verder vind je de Buxus die in een ronde vorm is gebracht ook veel terug.

Het juiste gereedschap

Wanneer je de Buxus gaat snoeien is het heel belangrijk dat je zorgt voor goed gereedschap. Dat is in dit geval echt al het halve werk. Gebruik altijd alleen maar een snoeischaar die ook daadwerkelijk scherp is. Om er voor te zorgen dat deze ook tijdens het gebruik scherp blijft is het aan te raden om een emmer water naast je te zetten tijdens het snoeien van de Buxus. Wat namelijk altijd gebeurt bij het snoeien is dat de sappen van de plant aan de schaar blijven plakken. Als je dit niet per direct van je snoeischaar wast wordt de schaar sneller bot.

Wanneer moet je de Buxus snoeien?

Het is belangrijk om de Buxus op het juiste moment te snoeien, maar het maakt ook hoe vaak je de plant snoeit. Je moet de plant in ieder geval twee keer per jaar snoeien. De eerste keer rond eind mei en de tweede keer begin september. Dat zijn de belangrijkste momenten om te onthouden en aan te houden voor het daadwerkelijk snoeien. Maar het is aan te raden om daartussen ook nog een paar keer je Buxus te snoeien. Het mooiste resultaat krijg je wanneer je de plant vier keer per jaar snoeit. Je kunt namelijk de volgende vuistregel in je achterhoofd houden: hoe vaker je de Buxus snoeit, hoe voller hij wordt.

Belangrijk is dat je snoeit op een bewolkte dag. Doe je het in de zon, dan heb je kans dat de blaadjes van de plant verbranden en dan gaat je Buxus dood. Kun je nou echt geen ander moment vinden dan op een prachtige zonnige dag? Besprenkel de plant dan voor je gaat snoeien eerst met water. Vervolgens kun je gewoon je gang gaan en als je klaar bent dek je de plant af met een doek die de zon ook echt tegenhoudt. Zo voorkom je het probleem van verbrande blaadjes. Uiteraard is de kans groot dat je meer planten in je tuin hebt staan die je ook regelmatig zal moeten snoeien. Heb je moeite om alles bij te houden? Dan is er een handige snoeikalender die je kunt raadplegen!

De Buxus in een bijzondere vorm snoeien

Hiervoor hadden we het al even over de bijzondere vormen die sommige Buxus’ soms hebben. Dit modelsnoeien kun je zelf ook doen als je het leuk vindt en aandurft. Een van de makkelijkere en populairdere vormen is de bolvorm. Je hoeft eigenlijk alleen maar bovenaan te beginnen en de snoeischaar op zijn kop te houden terwijl je boven de plant staat tijdens het snoeien. Zo kun je namelijk de beste rondingen maken. Neem af en toe even afstand om te kijken of de plant nog in verhouding is en dan kom je een heel eind! Uiteraard kun je ook kiezen voor andere vormen, maar bij elke vorm die je gaat snoeien geldt: het is een kwestie van oefenen.

Onthoud: tuinaanleg is besmettelijk!

Om dit alles af te sluiten gaan we nog even terug naar het onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Want wat blijkt daaruit? Tuinaanleg werkt besmettelijk! Mensen kijken altijd om zich heen naar de tuinen van hun buren en andere buurtbewoners. Dat niet alleen, ze nemen wat ze zien ook mee bij de aanleg van hun eigen tuin. Het laat maar weer eens zien dat het niet erg is om de eerste te zijn die begint met de aanleg van een mooi beplante tuin. En of je die nu al hebt of dat je hem nog moet aanleggen, de Buxus kun je eigenlijk niet weglaten.

Je weet nu toch precies hoe je hem moet snoeien!