Betalen vrouwen meer voor hun autobelasting?

Wil jij je auto verzekeren? Het is belangrijk dat je ieder jaar de verschillende autoverzekeringen met elkaar vergelijkt. Het gebeurd namelijk regelmatig dat premies veranderen. Daarnaast hebben andere factoren ook invloed op het premiebedrag, zoals waar je woont en hoe oud je bent. Twijfel je nog welke autoverzekering jij het best kunt afsluiten? Je kunt via een externe website zoals Autoverzekering.nl verschillende verzekeringen met elkaar vergelijken. Het is belangrijk om prijzen te vergelijken, maar ook andere factoren spelen een rol als je optimaal verzekerd wilt zijn. Vraag jij je af wat je nodig hebt om een autoverzekering af te sluiten? En ben jij benieuwd of vrouwen minder of meer premie betalen dan mannen? Lees dan snel verder.

Schadevrij rijden

Als je een autoverzekering wilt afsluiten zijn er een aantal stappen noodzakelijk. Allereerst is het belangrijk om inzicht te krijgen in jouw aantal schadevrije jaren. Je kunt op je factuur of op je polis terugvinden hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Dit is van belang om te weten, omdat het voordelig voor je uitpakt als je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd. Heb je laatst schade gereden? Dan verlies je helaas vijf schadevrije jaren. Let er ook op dat je schadevrije jaren vervallen als je langer dan één jaar geen autoverzekering afsluit! 

Kilometers 

Als tweede stap is het belangrijk om inzicht te krijgen in het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Vind je het lastig om dit te bepalen? Maak dan een schatting. Je kunt bijvoorbeeld berekenen hoeveel dagen je naar werk gaat per week. Dit getal kun je vermenigvuldigen met de afstand van je huis naar je werk. Let er wel op dat je het aantal kilometers van huis naar je werk verdubbeld, omdat je natuurlijk heen en terug reist. Je kunt bovenop ook je vakantie en weekend activiteiten boven op je schatting tellen.

Overige informatie

Daarnaast is het van belang om inzicht te krijgen in de meldcode op het kentekenbewijs van je auto. Deze kun je vinden onder de motorkap van je auto of op het tenaamstellingsverslag. Bovendien is het van belang om je geboortedatum en adres door te geven aan je verzekeraar. Het premiebedrag wordt namelijk ook vastgesteld op basis van hoe oud je bent en waar je woont. Als laatst is het belangrijk om je kenteken door te geven aan de verzekeraar. 

Vanaf 2030

Wist je dat autobezitters niet meer betalen voor het autobezit vanaf 2030, maar voor het autogebruik? Het kabinet wil namelijk onze huidige autobelasting hervormen naar een belasting vorm dat afhankelijk is van het aantal kilometers dat men rijdt. In het nieuwe systeem betaal je dus belasting over je autogebruik in plaats van je autobezit. Het maakt niet uit waar en wanneer je rijdt, maar je zult dus vanaf 2030 betalen voor het aantal kilometers.

Vrouwen

Wist je dat vrouwen gemiddeld 15% minder premie betalen dan mannen? Dit komt omdat vrouwen gemiddeld minder schade veroorzaken. Hierdoor krijgen vrouwen hogere kortingen op hun premie vanwege de schadevrije jaren. Bovendien rijden vrouwen vaker in auto’s waardoor premies nog lager worden. Het is dus een fabel dat vrouwen minder goed kunnen rijden dan mannen!