Hoe vaak douche jij per week? 

In Nederland heeft iedereen de beschikking tot een douche, soms koud maar toch meestal warm. Hier maken we dan ook gretig gebruik van, maar hoeveel douchen wij eigenlijk per week en wat is goed voor je? Wij zochten het voor je uit. 

Wij douchen gemiddeld even vaak als landen als Amerika en Duitsland, maar hoe zit het met andere Europese landen? Hoeveel water verbruik ik tijdens het douchen?  Voor een gemiddelde douchebeurt van 9 minuten gebruik je zo’n 70 liter water. Reken maar uit als jij 365 dagen 9 minuten doucht dan verbruik je hiervoor 25550 liter water. 

Hoeveel douchten wij vroeger? 

De wereld is natuurlijk compleet veranderd. Waar we vroeger onszelf moesten wassen in een emmer kunnen we nu genieten van een badkamer compleet ingericht zoals je wil. Bij sanitairwinkel.nl weten ze precies wat jij nodig hebt. Maar wist je dat we vroeger helemaal niet zo veel douchten? Zo’n 40 jaar geleden gebruikten we maar 1 keer per week de douche of gingen we in bad. Maar in de loop van de jaren is het verbruik dus flink omhooggegaan. 

Hoe vaak douchen ze in andere landen? 

Douchen wij gemiddeld vaker dan een Amerikaan en wat doen onze buurlanden eigenlijk als het aankomt op douchen? De afgelopen 30 tot 40 jaar is douchen heel gewoon geworden. De douche gemiddelden in Nederland, Duitsland en Amerika zijn ongeveer gelijk. Wel kan je een heel duidelijk verschil zien tussen warmere en koudere landen. Zo houden ze er in warme landen toch wel van om zich vaker af te spoelen. Gemiddeld wordt er één keer meer per week gedoucht dan in koude landen. Er zijn ook landen waar douchen helemaal niet tot de gewoontes behoord, daar wassen mensen zich nog vaak in rivieren. 

Douchen mannen vaker dan vrouwen?

We gaan ervanuit dat we mannen en vrouwen uit Amerika met de Nederlandse man en vrouw mogen vergelijken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat Amerikaanse mannen zo’n 70% per dag onder de douche springen. Dit terwijl de vrouwen in Amerika het minder doen. Zij douchen slechts 57% per dag, dat betekent dat er dus 43% van de vrouwen eens in de twee of meer dagen zich doucht. Wij denken dat dit in Nederland wel redelijk gelijkwaardig is aan dit onderzoek. 

Hoe vaak douchen is eigenlijk gezond? 

Je wil zo fris mogelijk blijven, maar hoe fris is douchen eigenlijk? Wij hebben gekeken naar de resultaten over douchen van veel verschillende onderzoeken. Het blijkt dat te vaak en te lang douchen eigenlijk helemaal niet goed voor je is. Zo krijg je van te warm douchen en te vaak een droge huid. Hierdoor loop je sneller infecties op. Je huid maakt daarnaast natuurlijke oliën aan die weer goed zijn voor je. Bijvoorbeeld je hoofdhuid maakt olie aan dat goed is voor je haar. Door steeds shampoo te gebruiken zal je haar in slechtere conditie raken. 

Dermatologen adviseren om niet meer dan 2 keer per week te douchen. Wassen van oksels en plekken waar onaangename geurtjes ontstaan kan natuurlijk wel gewoon. 

Personnel