5 Tips voor online beleggen en gokken voor beginners

Online beleggen en gokken: het is nog echt een mannending. Zonde, want vrouwen blijken beter te zijn in beleggen en ook in het gokspel hebben ze vaak een voordeel. Daar moeten we iets mee doen, toch? Maar waar moeten we beginnen? Met het lezen van deze 5 tips voor online beleggen en gokken voor beginners!

Alleen met geld dat je kunt missen

Met beleggen en gokken kun je geld verdienen. Maar je kunt net zo goed geld verliezen. Of de beurs nu tegenzit of je dikke pech hebt in het spel, je kunt een slechte ronde (of meerdere) treffen waarbij je eindigt met minder geld dan je begon. Daarom is de eerste tip ook meteen de allerbelangrijkste: doe het alleen met geld dat je kunt missen. Zo kom je niet in de problemen als het onverhoopt niet zo lekker gaat maar verdien je wel een extra zakcentje wanneer het wel meezit.

Begin klein

Ook met geld dat je kunt missen kun je beter niet meteen alles inzetten. Probeer eens wat uit, bij online gokken bijvoorbeeld door in te zetten op verschillende spellen. Begin met een kleine inzet om de spellen te leren kennen. Ook voor beleggen geldt: begin klein en kijk wat jouw inleg doet. Het is minder spannend als je €100 inzet en de koers flink op en neer ziet gaan, dan wanneer je €1000 ingezet hebt. Heb je de smaak te pakken en ben je klaar voor de volgende stap, dan kun je groter in gaan zetten.

Eyes on the price

Geef niet meteen op bij de eerste tegenslag. Een koers op de beurs kan grillig zijn, vooral als je op volatiele producten zoals cryptocurrencies inzet. En bij online gokken geldt ook dat het ene spel volatieler is dan het andere. Je kunt dus best snel de min in gaan, maar dat trekt vaak wel weer bij. Belangrijk is wel dat je niet gek gaat doen om verliezen goed te maken, door ineens veel meer in te zetten bijvoorbeeld. Gestaag doorspelen op dezelfde inzet geeft vaak betere resultaten.

Bepaal je limiet en houd je hieraan

Stel voor jezelf vast hoeveel je in een bepaalde periode wil verliezen of winnen. Bijvoorbeeld in een avond. Dit heeft natuurlijk te maken met hoeveel je kunt missen, maar je kunt prima €500 missen en toch bepalen dat je maximaal €100 wil verliezen die avond. Of dat je blij bent met €100 winst en dus stopt als je op €600 staat. Houd je ook aan die grenzen en probeer niet je verlies meteen goed te maken als het oploopt. Andersom, als je je maximale winst hebt behaald, ga dan niet door in de hoop er nog meer van te maken. De kans dat je je winst weer verspeelt is namelijk groot.

Doe kennis op

Beleggen zonder kennis is eigenlijk net gokken en zal je vaker geld kosten dan opleveren. En hoewel gokken eigenlijk altijd geld kost, kun je dat wel beperken door te weten welk spel je speelt, wat de voorwaarden zijn (zoals het huisvoordeel) en wat de beste strategie is om zo min mogelijk te verliezen. Lees je dus van te voren in voor een zo groot mogelijk rendement of zolang mogelijk kunnen spelen met je geld.