5 Tips om beter te slapen

Maar liefst een kwart van de Nederlanders slaapt regelmatig niet goed. En bij 4 op de 10 slechte slapers belemmert hun dat regelmatig in hun dagelijks leven. Dat zijn serieuze getallen! Toch is er voor veel mensen iets te doen aan het slechte slapen. Deze 5 tips helpen je op weg.

Verzwaringsdeken

Voor veel mensen is het dé uitkomst bij slecht slapen: een verzwaringsdeken. Dit zijn dekens met een hoger gewicht dan een normaal dekbed, waardoor er een zachte druk ontstaat. Deze druk zou het zenuwstelsel helpen ontspannen waardoor je beter slaapt. Voor iedereen met een partner geldt: een verzwaringsdeken is heel persoonlijk, of je het wil gebruiken en zo ja, met welk gewicht. Een verzwaringsdeken is er dus vaak alleen in een eenpersoonsuitvoering. Om ervoor te zorgen dat je slaapkamer er nog wel een beetje leuk uitziet, kun er een dekbedovertrek 140×200 omheen doen. 

Ontspanningsoefeningen

In je slaap verwerk je wat er allemaal gebeurd is terwijl je wakker was, maar wanneer je (te) druk in je hoofd bent, lukt dat vaak niet. Het klinkt dus zweverig, maar door voor het slapengaan ontspanningsoefeningen, yoga of ademhalingsoefeningen te doen, kun je proberen je hoofd leger te maken zodat je beter slaapt. Pieker je alsnog? Schrijf dan op waar je over aan het malen bent. Dit kan helpen om minder te piekeren.

Douchen voor het slapengaan

Je valt gemakkelijker in slaap als je lichaam warmte kwijt kan. Want om te slapen moet je lichaam wat afkoelen. Door voor het slapengaan warm te douchen, of in bad te gaan, verwijden je bloedvaten zich waardoor je lichaam erna gemakkelijker warmte af kan staan aan de omgeving. Bovendien kan een douche of bad ook een rustmoment zijn om nog even je hoofd leeg te maken of letterlijk je zorgen van je af te spoelen, een win-win situatie dus voor een betere nachtrust.

Pak een boek

We weten het allemaal: het blauwe licht dat van onze telefoons, tablets maar ook de tv komt, is niet zo goed als je lekker wil slapen. Dat komt omdat het de aanmaak van melatonine, het stofje dat je lijf aanmaakt voor het slapengaan, remt. Nu hebben de meeste apparaten tegenwoordig wel een ‘avondfunctie’ met minder blauw licht, maar het blijft een feit dat al deze apparaten niet bijdragen aan een goede nachtrust. Probeer dus eens een uur voordat je gaat slapen je telefoon en tablet weg te leggen en de tv uit te zetten, en een boek te lezen.

Houd je aan het ritme

Wanneer we overdag moe zijn, kan een dutje aanlokkelijk zijn. Er wordt zelfs gezegd dat een powernap goed voor je is. En zo af en toe is daar zeker niets mis mee, maar het komt je nachtrust vaak niet ten goede. Je lichaam doet het het beste op een vast ritme, vooral als het gaat om slapen. Dus elke dag rond dezelfde tijd naar bed en gaan slapen, en elke dag rond dezelfde tijd opstaan, kan helpen wanneer je slecht(er) slaapt. En middagdutjes overslaan is dan ook aan te raden.