5 redenen om te kiezen voor houten speelgoed

Als je een cadeau aan kinderen moet geven, dan denk je toch al snel aan speelgoed. Zo kan je kinderen van alles aan speelgoed geven. Van grote poppenhuizen tot soldaatjes of misschien een knikkerbaan. Maar in de afgelopen jaren is er op basis van speelgoed enorm veel veranderd. Zo willen we steeds meer af van plastic speelgoed en zie je steeds vaker houten speelgoed voor kinderen. Dit is vooral door de ecologische waarde, maar er is natuurlijk meer.

Waarom kiezen voor houten speelgoed?

Omdat er veel verschillende redenen zijn waarom je zou moeten kiezen voor houten speelgoed hebben wij ze hieronder duidelijk op een rij gezet. Zo kan jij de beste en meest bewuste keuze maken voor je kinderen.

1.    Ecologische voetafdruk

Wist je dat hard kunststof en plastic over het algemeen onder andere gemaakt is van olie. Dit is niet echt een product dat heel duurzaam is. We proberen steeds vaker duurzame keuzes te maken. En het zou natuurlijk gek zijn wanneer wij goede duurzame keuzes maken, maar we deze niet voor onze kinderen maken. Zo kan je veel beter kiezen voor houten speelgoed dan voor plastic.

Houten speelgoed komt bijvoorbeeld van duurzame rubberbomen. Een rubberboom produceert rubber, maar na 15 jaar houd dit proces op. Wat is er nu beter dan de boom om te hakken een nieuwe boom te planten en van de oude boom bijvoorbeeld houten speelgoed te maken. Je moet natuurlijk wel altijd opletten dat het hout op een ecologische manier geworven is voordat je het koopt.

2.    Duurzame keuze

We hadden het al even over de duurzame keuze. Zo gaat plastic speelgoed in sommige gevallen maar heel kort mee. Wanneer er iets afbreekt kan je soms het totale item niet meer gebruiken. Bij hout is dit niet het geval. Het is vaak een stuk robuuster en je kan het veel makkelijker lijmen of weer maken. Daarnaast kan het in sommige gevallen zelfs zo zijn dat het van generatie op generatie doorgeef baar is door zijn duurzaamheid.

3.    Veiliger speelgoed

Houten speelgoed is vaak gemaakt vanuit één stuk. Dit betekent dat het niet gemaakt is van allerlei verschillende losse onderdelen. Deze losse onderdelen zien er voor ons volwassen niet zo gevaarlijk uit. Maar voor kinderen kan al dit losse speelgoed toch behoorlijk schadelijk zijn. Zo stoppen kinderen van alles in hun neus en mond.

Als we het toch over veiligheid hebben. Heb jij weleens nagedacht over het plastic, verf en lijm dat wordt gebruikt bij kunststof speelgoed. Kinderen doen dit in hun mond, maar het meeste is in China gemaakt in een fabriek. Je weet dus vaak niet hoe schadelijk dit kan zijn voor op de lange termijn. Beter niet dus als je het ons vraagt.

4.    Tijdloos speelgoed

Ken jij Jenga of ken jij de gewone blokkendoos? Deze staat nog steeds in ieder kinderdagverblijf. In veel gevallen zijn deze al jaren en jaren oud. Dit komt omdat houten speelgoed volledig tijdloos is. Het kan van generatie op generatie worden doorgegeven. Wij hebben het nu gehad over het kleinere speelgoed, maar we hebben het ook over het schommelpaard of dat houten fietsje of dat keukentje van hout gemaakt. Als jij zelf een beetje creatief bent kan je natuurlijk zelf ook dingen van hout in elkaar knutselen.

5.    Houten speelgoed stimuleert de verbeelding

Wist je dat hout jouw eigen lichaamstemperatuur aanneemt. Dit komt omdat het een natuurlijk product is. Hierdoor zullen kinderen het ook sneller pakken en vasthouden, het voelt namelijk niet koud aan. Doordat hout ook een fijne geur heeft stimuleert het kinderen om hun zintuigen verder te ontwikkelen. Doordat houten speelgoed vaak niet helemaal is afgewerkt met kleuren blijft er ruimte voor eigen verbeelding. Dit stimuleert jouw kinderen om na te denken en zelf met leuke alternatieven te komen. Zo zullen ze soms een blokje hout gebruiken om iemand mee uit te beelden. Zo werkt het brein van onze kinderen.

Houten speelgoed is goed

We hebben je allemaal uiteenlopende redenen gegeven om voor houten speelgoed te kiezen. Maar we zullen ze nog even op een rij zetten. Het is ecologisch beter voor onze aarde. Daarnaast is hout een duurzaam materiaal omdat het altijd terug geroeid. Ook is houten speelgoed tijdloos en het laat kinderen zelf stimuleren om na te denken en creatief te zijn. Genoeg redenen om dus te kiezen voor houten speelgoed.