Zo kom je van je chronische blaasontsteking af!

Zo kom je van je chronische blaasontsteking af!

Blaasontsteking is erg pijnlijk en daarom super vervelend. Chronische blaasontsteking des te meer, want dat houdt in dat je veel vaker last hebt van blaasontsteking. Acute blaasontsteking komt verreweg het meeste voor. Hierbij is het dan zo dat bacteriën in de blaas zorgen voor een ontsteking. Maar wanneer je last hebt van een chronische blaasontsteking is het een ander verhaal. De ontsteking wordt dan namelijk niet veroorzaakt door bacteriën, maar het slijmvlies in de blaas is dan beschadigd waardoor de blaas constant ontstoken is. Heb je vaak last van blaasontsteking, dan is het zelfs nog vaker een terugkerende acute blaasontsteking dan een chronische blaasontsteking. Het komt dus niet veel voor. Maar als je toch een chronische blaasontsteking hebt, hoe kom je er dan vanaf?

Wat is een blaasontsteking?

We beschreven het in de inleiding al kort. Meestal is er sprake van een infectie die tot een ontsteking van de blaaswand leidt. Een blaasontsteking, ook wel urineweginfectie genoemd, komt best vaak voor. 1 op de 50 mensen heeft wel eens een blaasontsteking gehad. Wel is het zo dat het vooral vrouwen zijn die last hebben van een dergelijke ontsteking in de blaas.

Hoe wordt een blaasontsteking chronisch?

Heb je wel minimaal één keer per jaar een blaasontsteking? Dan is er sprake van een chronische blaasontsteking. Vaak liggen er grofweg twee oorzaken aan ten grondslag. Allereerst is er bij mensen met een chronische blaasontsteking vaak sprake van een verzwakt immuunsysteem. Dat komt bijvoorbeeld door vitaminegebrek, teveel stress, slechte of verkeerde voeding, medicijnen of alcoholgebruik. Daarnaast is er als tweede oorzaak vaak sprake van een aantasting van de beschermende slijmlaag in de vagina, juist door eerder gebruik van antibiotica voor een acute vorm van blaasontsteking.

Het nadeel van antibiotica is namelijk dat het niet alleen de slechte bacteriën doodt, maar ook de goede. Dat kan dus ook nog weer nadelig uitpakken. Er is dan dus sprake van een acute blaasontsteking die uiteindelijk een chronische wordt. Maar dit laatste hoeft niet het geval te zijn. Je kunt ook de pech hebben om een chronische blaasontsteking op te lopen in plaats van een acute. Het verschil zit hem dus in een ontsteking door een bacterie of een ontsteking door beschadigd slijmvlies.

De behandeling van een blaasontsteking

Wanneer je vermoed dat je een blaasontsteking hebt moet je eigenlijk altijd een arts raadplegen. Hij of zij zal dan beoordelen of je daadwerkelijk last hebt van een blaasontsteking. Vaak gebeurt dit door je klachten te analyseren, maar vooral door het uitvoeren van urineonderzoek. De huisarts kijkt dan naar je ochtendurine en gaat op zoek naar bacteriën en tekenen die duiden op een daadwerkelijke ontsteking. Is dit vastgesteld, dan kan de behandeling beginnen. Ook wel nodig, want een verwaarloosde blaasontsteking kan omhoog trekken naar de nieren. Dit kan resulteren in een nierbekkenontsteking. Zoek dus op tijd hulp wanneer je een blaasontsteking vermoedt!

Meestal zal je medicatie voorgeschreven krijgen door de behandelend arts wanneer je een blaasontsteking hebt. Zoals we beschreven kan een blaasontsteking doortrekken naar andere organen, dus je wilt echt een arts raadplegen. Vaak kom je er met een antibiotica kuur weer snel vanaf. Slaat de kuur niet aan, dan kan het zijn dat de arts je een alternatieve antibiotica kuur voorschrijft. Heb je nou erg vaak last van blaasontsteking, en dus een chronische blaasontsteking? Dan kan de arts je doorverwijzen naar een specialist. Dit is een uroloog of gynaecoloog. Deze specialist zal dan gaan kijken of er sprake is van een afwijking in de urineweg is die de ontsteking in stand houdt.

Alternatieve manieren van behandeling

Sommige mensen lopen al erg lang met een chronische blaasontsteking rond. Ondanks antibiotica kuren en bezoeken aan specialisten. Helaas heeft een dokter soms ook moeite om de juiste oorzaak meteen vast te stellen. Zo zijn er mensen op basis van hun eigen ervaring met chronische blaasontsteking met tips komen om er vanaf te komen die je wellicht niet zo snel zal lezen op pagina’s waar artsen zelf achter zitten. Een van die tips is om je B12-niveau te checken. Een tekort aan vitamine B12 zorgt er namelijk voor dat de slijmvliezen in je lichaam veranderen. En dus ook de slijmvliezen in je blaas. Daardoor kan het een plek worden waar bacteriën ontstaan die vervolgens blaasontsteking veroorzaken. Wanneer je last hebt van chronische blaasontsteking kan het daarom aan te raden zijn om bloed te laten prikken. Vraag dan wel specifiek om een controle op vitamine B12 tekort, want een standaard bloedtest controleert dit niet.

Wat ook genoemd wordt als behandeling met een verlichtend effect is acupunctuur. Sommige mensen vinden dit wat zweverig of geloven er niet in. Maar toch kan het ook voor hen de moeite waard zijn om te proberen. Sommige mensen met blaasklachten geven namelijk aan dat behandeling bij een acupuncturist zorgt voor verlichting van de irritaties in het dagelijks leven. Nog een mogelijk goed werkende tip tegen chronische blaasontsteking is het nemen van melkzuurbacteriën. Die haal je niet uit gewone yoghurt, maar echt uit een geconcentreerde variant. Er is wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat melkzuurbacteriën effectief zijn tegen blaasontsteking. Daarnaast is het zo dat ze niet resistent kunnen worden. Iets dat natuurlijk perfect is voor wanneer je last hebt van een chronische blaasontsteking!

Wat kun je doen om een blaasontsteking te voorkomen?

Zelf kun je ook letten op bepaalde zaken in je dagelijkse leven waardoor je de kans op het krijgen van een blaasontsteking verkleint. Het liefst heb je natuurlijk überhaupt geen ontsteking meer. De volgende punten kunnen helpen een ontsteking te voorkomen:

  • Drink voldoende, zo’n anderhalf tot twee liter per dag
  • Zorg dat je warme kleding draagt, vooral ondergoed
  • Probeer zo min mogelijk nauwsluitende kleding te dragen zoals nylon ondergoed en panty’s of nauwsluitende spijkerbroeken
  • Plas regelmatig en houd je plas niet op, dat zorgt er voor dat de bacteriën weer naar buiten spoelen en zich niet kunnen hechten
  • Zorg voor een goede hygiëne, maak je onderlichaam goed schoon

Dit zijn simpele dingen die de kans op een blaasontsteking al enorm kunnen verkleinen. Heb je toch last van een blaasontsteking of zelfs een chronische blaasontsteking? Raadpleeg een arts, maar doe ook vooral je voordeel met de informatie uit dit artikel!