Zo blijft je dier gezond tijdens de coronacrisis

Er wordt ook steeds meer bekend over dierenwelzijn en het coronavirus. En hoewel er op dit moment flink wordt gevaccineerd voor mensen, is er nog geen vaccins voor dieren beschikbaar. Die kunnen last krijgen van luchtweginfecties en van maag-darm-infecties. Waar mensen in deze tijd gebaad zijn bij een blakende gezondheid en een fit lichaam, geldt dit precies hetzelfde voor dieren. En daarom geven wij jou in deze blog een aantal tips voor het gezond houden van je huisdieren.

Je maakt je huisdier minder vatbaar voor virussen in het algemeen wanneer je op een aantal belangrijke zaken let. En dat niet alleen, je krijgt er een gezonder diertje voor terug. Waardoor ook veel gezondheidskwaaltjes minder worden of voorkomen kunnen worden. Reden genoeg dus!

  1. Let op de voeding

Net zoals dat wij mensen opboxen tegen de corona-kilootjes, is dat ook voor dieren het geval. Nu we allemaal meer thuis zijn, wordt er ook sneller iets aan de hond of de kat gegeven. Waardoor zij ook sneller te zwaar worden. Er ligt ook meer eten op het aanrecht of er valt meer op de grond. Al die kleine hapjes vervangen natuurlijk niet het echte kattenvoer of hondenvoer. Let er daarom op dat huisdier niet te veel snackt en smult. Is je huisdier toch te zwaar geworden? Dan kun je ook tijdelijk overgaan op dieetvoer voor je hond of kat.

  1. Belang van een gezond gebit

Net zoals bij mensen is het belangrijk dat het gebied van je huisdier goed is. Een gezond gebit staat voor een gezond lichaam en een betere weerstand. Begint je huisdier uit zijn bek te ruiken? Of is het juist een vreemde geur? Maar ook als je dier minder goed eet of niet meer zijn speeltje op pakt. Dan is het belangrijk dat je naar de dierenarts gaat. Het kan erop duiden dat je hond of kat pijn heeft aan het gebit. Of dat ‘ie iets anders onder de leden heeft.

  1. Wandel ook niet té veel met de hond

Nu we meer thuis zijn, wandelen we meer met de hond. Je trouwe viervoeter vindt het waarschijnlijk te gek. Maar houd er ook rekening mee dat te veel ook niet goed is. Bijvoorbeeld omdat je hond het niet gewend is. Langzaam opbouwen aan meer meters per dag, kan slim zijn. Maar ook kan er eerder slijtage op de voetzolen ontstaan. Dit ontstaat door wandelen over asfalt en kan voor vervelende wondjes zorgen.

  1. Desinfecteer niet de poten van je kat of hond

Desinfectiegel lijkt wel hét redmiddel van de mensheid deze periode. Maar voor dieren geldt dat absoluut niet. De poten van je huisdier ontsmetten kan ervoor zorgen dat er irritatie en infecties ontstaan. Ook krijgt je dier hiermee giftige stoffen binnen. Je kan de poten wel afnemen met een vochtige doek zonder zeep of schoonmaakmiddel. En maak contactoppervlaktes wat vaker schoon, zoals de voederbak of de plastic speeltjes. En net zoals bij mensen wordt het corona-virus ook van dier tot dier over gegeven. Let daarom erop dat de dieren niet te veel contact met elkaar krijgen. Bijvoorbeeld tijdens het spelen buiten.