ZZP-boekhouder geeft Zes belastingadviezen aan de zzp’er

ZZP-boekhouder geeft ook proactief advies. Wij zijn een online boekhouder die tegen een all-in-tarief van 80 euro exclusief btw per maand de complete boekhouding verzorgen. We dienen de aangiften btw en inkomstenbelasting in via onze site en social media delen we adviezen. U wilt toch ook op de hoogte zijn van regels waardoor u minder Inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Kosten die aftrekbaar zijn

Veel kosten worden als zakelijk gezien, een aantal is er strikt privé en een aantal andere kosten zijn alleen dan aftrekbaar als u zich aan de strikte regels houdt. Wij begrijpen dat als u naar een businessbijeenkomst gaat om te netwerken en een speech houdt uw pak zakelijk kan zijn. De fiscus ziet dat anders. In de regel moet er een logo van 70cm2 op uw pak, overhemd of t-shirt staan. Pas dan is het aftrekbaar. Ook kijkt de fiscus naar het privévoordeel van kleding. Ze noemt het pas werkkleding als het kleding is die u bijna uitsluitend kunt dragen in het kader van uw bedrijf. Een spijkerbroek of sportschoenen of een colbert voor een zakelijke afspraak zijn dat dus niet. Een uniform of overall met logo is dat wel. Wilt u kleding ook buiten werktijd dragen dan is het logo verplicht.

Fiscale oudedagsreserve

Zit u elk jaar in de hoogste schijf voor de Inkomstenbelasting, dan draagt u maar liefst 49.5 procent aan Inkomstenbelasting af. In zo’n geval is het slim om na te denken over andere maatregelen. Toevoeging aan de FOR kan slim zijn. Het betreft wel een soort uitstel van Inkomstenbelasting-betaling. Nu draagt u 49.5 procent minder af, maar in de toekomst, bv bij staking van uw zaak, dient  u wel af te rekenen over het bedrag dat u nu toevoegt aan FOR. Bij staking mag u de stand van de FOR ook omzetten in een lijfrente. Dit dient u wel te doen voor u de AOW-leeftijd bereikt. De stand van de FOR mag nooit hoger zijn dan de waarde van uw zakelijke vermogen aan het begin van het boekjaar. Zorg derhalve dat er op 31 december genoeg saldo staat op uw zakelijke bankrekening.

De zelfstandigenaftrek

De fiscus roomt deze aftrek jaarlijks iets af, maar het is nog steeds een belangrijke aftrekpost voor de zzp’er. Als u meer dan 1.225 uur in een boekjaar werkt, u bent geen AOW’er en u heeft in een boekjaar minimaal 1.225 uur voor uw zaak gewerkt, dan krijgt u de volledige zelfstandigenaftrek. Bent u wel ouder dan 67 jaar dan is de zelfstandigenaftrek de helft.
De fiscus heeft door de coronacrisis het aantal uren versoepeld.

Indien u deze aftrek niet in het geheel gebruikt dan heeft u tzt de kans om de niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek alsnog toe te passen. Dat kan negen jaar vooruit. Uw zzp-boekhouder past de aftrek toe in uw aangifte Inkomstenbelasting. Er is geen sprake van een teruggave. Het betreft een aftrekpost op uw inkomen.

Arbeids beloning fiscaal partner

U heeft een lieve partner die ook voor u de facturen maat, de afspraken maakt en de agenda bijhoudt. Dan bent u een bevoorrecht mens. Fiscaal kunt u hier ook uw voordeel mee doen. Wekt de partner 525 uur of meer voor uw bedrijf dan mag een arbeidsbeloning uitbetalen.

Bij een beloning van € 5.000 of hoger kunt u deze als bedrijfslast in mindering brengen op uw ondernemingswinst. Heeft uw partner geen inkomen dan kan dit zeer interessant zijn. Als u in de hoogste schijf valt heeft u een aftrek van 49.5 procent voor de Inkomstenbelasting. En de kans is groot dat uw partner daar geen IB over betaalt. Wellicht alleen een klein bedrag aan zorgverzekeringswet.

Meewerkaftrek

Opteert u ervoor om geen arbeidsbeloning uit te betalen, dat mag u de meerwerkaftrek toepassen. Die meerwerkaftrek bedraagt tenminste 1,25 procent en maximaal 4 procent van de winst. Daarbij is dan wel de voorwaarde dat uw partner meer dan 525 uur heeft meegewerkt in de zaak.

Online boekhouden, bespaar tijd en geld

Een andere tip is online uw boekhouding aan leveren. Gaat u nog elk kwartaal met een stapel papier naar uw boekhouder, dan moet u eens nadenken over een snellere en goedkopere wijze. Uw betaalt bij ons niks voor een softwarepakket. U mag alles scannen en mailen, u bespaart op uw reistijd naar de boekhouder. En bespaart tijd doordat u niet dient te printen en te ordenen.

Personnel