anonymous woman loading clothes in washing machine

Welke vlekken gaan uit kleding?

Als we een mooie blouse of shirt aantrekken, willen we natuurlijk niet dat deze vlekken heeft. Maar soms gebeurt het onverwachts, en hebben we ineens een vlek op onze kleding. Wat kunnen we doen om deze vlekken te verwijderen? En welke vlekken gaan eigenlijk uit onze kleding? In deze blog gaan we dieper in op dit onderwerp en geven we handige tips om verschillende soorten vlekken uit kleding te verwijderen.

Inleiding

Niemand vindt het leuk om vlekken op zijn of haar kleding te hebben. Het kan ons zelfvertrouwen aantasten en ervoor zorgen dat we ons niet op ons gemak voelen. Gelukkig zijn er veel manieren om verschillende soorten vlekken uit kleding te verwijderen. Het is belangrijk om te weten welke soorten vlekken we kunnen verwachten, en welke methoden het beste werken voor verschillende soorten vlekken.

Soorten vlekken

Er zijn veel verschillende soorten vlekken die in onze kleding kunnen belanden. Hieronder noemen we de meest voorkomende soorten vlekken en geven we tips om deze te verwijderen:

Vlekken van dranken en voedingsmiddelen

De meest voorkomende vlekken in kleding zijn vlekken van dranken en voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan koffievlekken, wijnvlekken en vlekken van sauzen. Het beste is om deze vlekken zo snel mogelijk te behandelen, voordat ze in de stof trekken. Dep de vlek voorzichtig met een vochtige doek en gebruik daarna een vlekverwijderaar. Was het kledingstuk daarna op de hoogst mogelijke temperatuur die het aankan.

Vlekken van olie en vet

Vlekken van olie en vet zijn ook veelvoorkomend. Denk bijvoorbeeld aan vlekken van mayonaise, boter en motorolie. Dep de vlek voorzichtig met een vochtige doek en gebruik daarna een ontvettend middel, zoals afwasmiddel of groene zeep. Laat het middel even intrekken en was het kledingstuk daarna op de hoogst mogelijke temperatuur die het aankan.

Vlekken van inkt

Vlekken van inkt zijn ook lastig te verwijderen, vooral als het om balpeninkt gaat. Gebruik een mengsel van melk en azijn om de vlek voorzichtig te deppen. Laat het mengsel even intrekken en was het kledingstuk daarna op de hoogst mogelijke temperatuur die het aankan.

Vlekken van bloed

Vlekken van bloed zijn vaak wat lastiger te verwijderen. Het is belangrijk om de vlek zo snel mogelijk te behandelen, voordat deze in de stof trekt. Gebruik koud water om de vlek voorzichtig uit te spoelen. Gebruik daarna een enzymatische vlekverwijderaar en was het kledingstuk op de hoogst mogelijke temperatuur die het aankan.

Vlekken van gras

Vlekken van gras komen vooral voor bij kinderen die buiten spelen. Het beste is om deze vlekken zo snel mogelijk te behandelen, voordat ze in de stof trekken. Gebruik een mengsel van azijn en water om de vlek voorzichtig te deppen. Gebruik daarna een vlekverwijdermiddel en was het kledingstuk op de hoogst mogelijke temperatuur die het aankan.

Vlekken van make-up

Vlekken van make-up kunnen lastig zijn om te verwijderen, vooral als het om foundation gaat. Gebruik een make-up remover om de vlek voorzichtig te deppen. Gebruik daarna een vlek verwijderaar en was het kledingstuk op de hoogst mogelijke temperatuur die het aankan.

Tips voor het verwijderen van vlekken

Hieronder geven we nog wat handige tips om vlekken uit kleding te verwijderen:

  • Behandel vlekken zo snel mogelijk, voordat ze in de stof trekken.
  • Gebruik altijd de juiste methode voor de soort vlek.
  • Test een vlekverwijderaar altijd eerst op een onopvallende plek van het kledingstuk.
  • Was het kledingstuk op de hoogst mogelijke temperatuur die het aankan, tenzij de stof dit niet toelaat.
  • Laat het kledingstuk na het wassen altijd goed drogen voordat je het weer aantrekt.