Wie zitten meer op internet? Vrouwen vs mannen internetcijfers

Internet gebruiken we natuurlijk allemaal. Vaak zelfs elke dag. het is ondenkbaar uit ons dagelijks leven en zeker in tijden waarin we, zoals nu tijdens de corona-crisis, allemaal thuis moeten zitten, is vrijwel alles online. Het hebben van het snelste, beste en goedkoopste internet is belangrijker dan ooit. Werk, studie of school: allemaal op het internet. Maar als het gaat om cijfers, wie zitten er dan meer op het internet: mannen of vrouwen? In dit artikel bespreken wij de opvallendste cijfers over het verschil tussen internetgebruik bij mannen en vrouwen.

Sociale media

Nu.nl publiceerde afgelopen mei een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek, over het gebruik van social media onder jongeren. Hieruit kwamen interessante resultaten, zoals dat meisjes vaker sociale media gebruiken dan jongens. In 2018 maakte namelijk 91% van alle meisjes uit het onderzoek tussen de 12 en 25 jaar gebruik van een sociaal netwerk, tegenover 83% van de jongens en mannen uit dezelfde leeftijdscategorie. Het grootste verschil met vergelijkbaar onderzoek van een paar jaar geleden was dat voor veel jongeren de manier waarop geïnternet wordt veranderd is. Zo daalde het aantal jongeren wat een pc gebruikte van 84 naar 66 procent, en gebruikte in 2018 99% van de gevallen het liefst zijn of haar telefoon op sociale netwerken.

Onderzoek van Quicksprout

Ook Quicksprout deed onderzoek naar het gebruik van sociale media en de verschillen tussen mannen en vrouwen. Uit hun onderzoek kwam naar voren dat 72% van de mannen gebruik maakte van sociale media, tegenover 76 procent van de vrouwen (zie de afbeelding hieronder). De meest gebruikte apps door vrouwen waren Pinterest, waarop je inspiratiebeelden kunt verzamelen, en deze vast kunt pinnen op verschillende virtuele borden. Het meest gebruikte sociale kanaal onder mannen bleek Googleplus. Hoewel Googleplus in Nederland niet zo populair is, is dit het wel in Amerika (waar dit onderzoek is uitgevoerd). Ook interessant aan dit onderzoek was dat er voor het eerst een daling werd waargenomen bij het gebruik van Facebook, in de categorie van jongeren van 15 tot en met 19 jaar. Desondanks was Facebook een van de meest populaire sociale netwerken. Ook kijken mannen gemiddeld een uur per week naar Facebook.

(Bron: Quicksprout)

Mannen en vrouwen verschillen ook inhoudelijk veel van wat ze op het internet opzoeken. Zo zijn mannen bijvoorbeeld een stuk eerder geneigd om financiële informatie te vergaren, muziek of films te downloaden en nieuws- of weerberichten te bekijken. Vrouwen zijn volgens onderzoek eerder geïnteresseerd in gezondheid sites en zijn actiever op hun e-mail en communicatienetwerken.

Je eigen internetgebruik 

Omdat iedereen vaak en veel gebruik maakt van internet zou je er niet zo snel de gevaren van inzien.Toch is het belangrijk om je bewust te zijn van de nadelen van groots internetgebruik. Je moet namelijk wel uitkijken dat je niet verslaafd raakt. Ben je bang dat je een telefoon of internetverslaving hebt, kijk dan eens naar deze acht tips. Want hoe leuk internet ook is, je moet er niet zelf aan onderdoor gaan!