Is de zorg echt meer op mannen ingericht dan voor vrouwen?

Al jarenlang dealen vrouwen en mannen met een ongelijke behandeling tussen de seksen. Vrijwel altijd in het nadeel van vrouwen. Gelukkig wordt dit, sinds de vierde golf feminisme in 2013, steeds meer aan het licht gekomen en kan dit probleem steeds meer aangepakt worden. Een van de dingen waarin vrouwen echter nog steeds oneerlijk behandeld worden, is de zorg. E dat komt niet omdat doktoren hun werk niet goed doen, maar omdat het al begint met kennis over de vrouwelijke anatomie. Of de zorg écht meer ingericht is op vrouwen dan op mannen, bespreken we in dit artikel. Goed om te weten wanneer je bezig bent met zorgverzekering vergelijken.

Freud en het vrouwelijk genitaal

We noemden het al even, maar er is een stuk minder kennis over de vrouwelijke anatomie dan over die van mannen. Zo ook over de vulva. De kennis van nu, waarin we de vagina zoals we hem vroeger kenden vulva noemen, heeft veel veranderd voor seksuologie. Waar veel mensen eerst dachten dat de clitoris slechts een klein puntje is, is er na recent onderzoek gebleken dat de clitoris een orgaan van ongeveer 14 centimeter is. Deze knowledge gap tussen het mannelijke en vrouwelijke genitaal was dus enorm groot, maar is dankzij onderzoek steeds kleiner geworden.

De pil

Een andere vorm van ongelijke behandeling vinden we in de wereld van anticonceptie. Jarenlang is er verwacht van vrouwen dat zij ‘de pil’ slikken, terwijl deze vol met hormonen zit en gebleken is dat die harmonie zeer negatieve bijwerkingen kunnen hebben. Ook hier zijn veel feministen tegen: de vrouw moet al deze ‘shit’ maar slikken, terwijl een man zijn gang kan gaan en zich nergens zorgen over hoeft te maken. Niet eerlijk, dus.

aardbol, aarde, artsen

Onderzoek

De zorg begint natuurlijk altijd bij wetenschappelijk en empirisch onderzoek. Pas na deze kennis kan er geanticipeerd worden op de menselijke biologie. Omdat het mannelijk lichaam al jarenlang als maatstaf is genomen in biologisch onderzoek, ontvangen vrouwen hier veel nadelen van. Er is dus een stuk meer kennis over het mannelijk lichaam, waardoor verschillende medicijnen ook alleen getest zijn op mannen. Deze kunnen voor vrouwen soms hele andere, nare bijeffecten hebben. Daarnaast worden sommige zaken die alleen vrouwen nodig hebben, zoals een spiraal, niet altijd vergoed. Iets om op te letten bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering!

Werken in de zorg

Of de zorg is ingericht op vrouwen of op mannen begint natuurlijk ook bij wie er in de zorg werken. Zo is er ook anno 2020 nog sprake van veel mannen die na hun opleiding geneeskunde kiezen voor een baan als chirurg, terwijl er relatief meer vrouwen deelnemen aan de opleiding geneeskunde. Toch blijven er ook in de verpleegkundige hoek meer vrouwen werkzaam dan mannelijke verpleegkundigen. Ook hierin is er dus sprake van ongelijkheid tussen de seksen.

Al met al is er dus zeker sprake van een ongelijke verdeling in de zorg. Deze is grotendeels ingericht op mannen en de mannelijke autonomie. Het zou mooi zijn als er in de toekomst ook in wetenschappelijk onderzoek meer aandacht wordt gegeven aan vrouwen en het vrouwelijk lichaam, zodat er meer gelijkheid gecreëerd kan worden.