Wat zijn fatburners?

Thermogenese is een nieuwe tak van wetenschappen die zich bezig houdt met het bestuderen van het metabolisme, van drugs die het metabolisme beïnvloeden​ en van allerlei oorzaken en effecten die een verandering in metabolisme teweegbrengen. Een van de belangrijkste studiegebieden van deze wetenschap is de studie van het verbranden van lipiden (vetten) door het lichaam. Vaak valt de term fatburners, maar wat zijn dat eigenlijk?

Vetten verbranden
De verbranding van lichaamsvetten is namelijk een proces dat gestuurd wordt door ons metabolisme. Caffeï​ne en effedrine zijn gangbare en veelvuldig gebruikte ingrediënten​ voor fatburners (vetverbrandende voedingssupplementen) omdat ze zouden inwerken op het metabolisme.

Wat is metabolisme?
De stofwisseling – ook metabolisme genoemd – heeft drie belangrijke functies: ten eerste voedsel omzetten naar energie, twee het omzetten van voedsel naar bouwstenen voor proteïne​s, vetten, koolhydraten en nucleïnezuren en drie het afvoeren van stikstoffen​. Alle drie processen kunnen door enzymen in gang worden gezet.

Er zijn twee soorten reacties die hierdoor ontstaan: katabole of anabole. Bij de katabole reactie wordt een verbinding afgebroken. Bij een anabole wordt een verbinding opgebouwd, zo kunnen bv. proteïne​s, vetten, koolhydraten of nucleïnezuren worden opgebouwd.

Wat is basaal metabolisme?
Het basaal metabolisme is het metabolisme dat bij iemand wordt gemeten als die persoon een hele dag zou zitten zonder veel activiteit te ontplooien. Dit basaal metabolisme is goed voor 60-75% van de verbranding van alle calorieën. Dit basaal metabolisme kan worden ingeschat volgens de Harris-Benedict vergelijking. Een keer je je basaal metabolisme kent, weet je ongeveer hoeveel calorieën je per dag nog mag nuttigen zonder te verdikken.

Vetverbrandende middelen of fatburners zijn gegeerd omdat het voor heel wat mensen – en zeker voor sporters – van uitermate hoog belang is om op makkelijke, verantwoorde wijze vet te kunnen verbranden zonder daarom buitenmatige inspanningen te moeten hoeven doen of drastisch te gaan vasten of minder te eten. ​

Wat zijn fatburners?
Fatburners zijn een populaire naam voor een groep van vetverbrandende voedinggsupplementen die het metabolisme beïnvloeden. De meeste fatburners bevatten een stevige dosis caffeï​ne en een aantal andere middelen waarvan over het algemeen wordt aangenomen dat ze het metabolisme gunstig beïnvloeden.

Waarom caffeï​ne?
De voornaamste metabolieten van caffeï​ne zijn paraxanthine (84%), theobromine (12%) en theophylline (4%) waarbij vooral paraxanthine lypolytisch actief zou zijn. Daarbij wordt triglyceride afgebroken tot glycerol en 3 vrije vetzuurmoleculen (m.a.w. vet wordt afgebroken).​ Bovendien is aangetoond dat caffeï​ne een psycho-actieve drug is die werkt op het centrale zenuwstelsel.  Caffeï​ne ziet er voor een zenuwcel net zoals adenosine uit en kan zich daarom aan de adenosine receptor binden, maar – in tegenstelling tot adenosine – vertraagt caffeï​ne de celwerking niet. Dus krijg je een scherper waarnemingsvermogen en kan je langer zonder slaap. Dit maakt dat je langer actief blijft en dus ook meer calorieën gaat verbranden.

Fatburners
Je zou al meer dan 150-200 mg per kg lichaamsgewicht of 5 tot 10 gram caffeï​ne in totaal moeten innemen voor een overdosis. Je kan dus zelf veilig experimenteren en combineren met de fatburners op body-supplies.nl en de effecten op jouw metabolisme berekenen. Heel veel fatburners hebben een veelvoud van helende, natuurlijke ingrediënten​ die een extra heilzaam effect hebben op jouw lichaam terwijl je ook op verantwoorde wijze slanker en fitter wordt.

Personnel