close up of woman holding condom

Waarom vrouwen gebruik moeten maken van een condoom!

Het vrouwencondoom biedt een mogelijkheid voor vrouwen om zichzelf te beschermen, en dus niet afhankelijk te zijn van de man die wel of geen condoom draagt. Een vrouwencondoom past bijna altijd en hierdoor ben je dus niet afhankelijk van de penismaat van de man. Wat ook fijn is, is dat je met het vrouwencondoom ook bent beschermd tegen soa’s.

Wat is een vrouwencondoom?

Een condoom voor vrouwen is een plastic hoesje dat je voor het vrijen in je vagina inbrengt. Het ziet eruit als een soort plastic zakje, met twee ringen erin. De ringen zijn erg buigzaam. Het vrouwencondoom is erg dun, waardoor je het bijna niet voelt.

Hoe betrouwbaar is het vrouwencondoom?

Het vrouwencondoom is redelijk betrouwbaar wanneer je het echt goed gebruikt zoals het hoort. Het vrouwencondoom is wel iets minder betrouwbaar dan het mannencondoom. Je kunt natuurlijk naast het gebruik van het vrouwencondoom ook een ander voorbehoedsmiddel gebruiken, om een zwangerschap te voorkomen. Bijvoorbeeld de anticonceptiepil, het hormoonstaafje of het spiraaltje. Zo verminder je de kans om zwanger te worden.

De voor- en nadelen
Het vrouwencondoom heeft, net als alle voorbehoedsmiddelen, een aantal voor- en nadelen. We sommen ze even voor je op. De voordelen van het vrouwencondoom zijn dat het beschermt tegen zwangerschap én tegen soa’s. Je kunt het gemakkelijk zelf kopen bij de supermarkt, apotheek, drogist of online. Je kunt het vrouwencondoom al voor de seks indoen. Sommige mensen vinden het vrouwencondoom fijn om te gebruiken wanneer ze seks willen hebben tijdens de menstruatie.

Het vrouwencondoom kent ook enkele nadelen. De nadelen van het vrouwencondoom zijn dat je ze altijd bij je moet hebben. Als het vrouwencondoom niet goed wordt ingedaan, kan de penis naast het vrouwencondoom de vagina in gaan of kan er sperma uit het vrouwencondoom in de vagina lekken.

Ook kan je het vrouwencondoom zien zitten aan de buitenkant van de vagina, veel mensen vinden dit niet mooi.

Hoe gebruik je een vrouwencondoom?
Controleer altijd of het condoom niet over datum is. Gebruik alleen condooms met een CE-logo op de verpakking, zo weet je zeker dat het condoom goed getest is. Wanneer je glijmiddel wilt gebruiken, gebruik dan alleen glijmiddel op waterbasis, ander glijmiddel kan het vrouwencondoom kapot maken.
Elke keer dat je seks hebt gebruik je een nieuw vrouwencondoom, je kunt deze slechts 1x gebruiken. Voordat je seks gaat hebben doe je het condoom in. Scheur de verpakking open, pas hierbij op dat je het condoom niet kapot maakt. Knijp de binnenring samen en steek 1 vinger in het condoom. Duw de binnenring zo ver mogelijk in de vagina, de buitenring blijft buiten de vagina. Pas op dat het condoom niet draait. Wanneer je deze stappen hebt gedaan kunnen jullie seks hebben. Let erop dat de penis altijd in het condoom blijft tijdens de seks, hij mag er niet naast komen. Haal na de seks het condoom weer uit de vagina. Pak daarvoor de buitenring vast en draai er een beetje aan. Trek het condoom naar buiten. Let er wel op dat er geen sperma in de vagina komt!

Personnel