Wat is het verschil tussen alle verschillende autoverzekeringen?

Een auto kopen is één ding, maar alle zaken die erbij komen kijken…. Dat kost vaak nog een hele hoop extra moeite en gedoe om uit te zoeken. Hoewel deze zaken echt niet altijd heel moeilijk hoeven zijn, kan he wel een heleboel gedoe zijn om alles eerst uit te moeten zoeken. Daarom maken wij in dit artikel een overzicht van alle verschillende autoverzekeringen die er bestaan, en hoe jij het beste kunt kiezen welke bij je past.

De kosten van een autoverzekering

Hoe duur je autoverzekering gaat uitvallen, is afhankelijk van het soort autoverzekering wat je afsluit en van een aantal andere zaken. Benieuwd welke actoren bepalend zijn voor hoe duur of goedkoop jouw autoverzekering uiteindelijk uitvalt? Nou, de komende zaken zijn heel belangrijk om te weten: Allereerst: het kenteken. Weet je dit nog niet? Kies dan voor de optie ‘kenteken onbekend’. Vervolgens geef je het aantal schadevrije jaren aan. Als het je eerste autoverzekering is, dan heb je dus nog geen schadevrije jaren. Belangrijk om aan te geven! Vervolgens geef je het aantal gereden kilometers aan. Vervolgens geef je ook de meldcode aan, wat je kunt vinden op je kentekenbewijs. Ten slotte geef je de datum aan vanaf wanneer de verzekering moet ingaan en je eigen geboortedatum en postcode. Als laatste onderdeel moet je de gewenste dekking kiezen, en de keuze moet gemaakt worden tussen ‘WA, beperkt casco en volledig casco (hierover later meer). Aan de hand van deze gegevens wordt jouw premie berekend.

running black Porsche sedan

De soorten verzekeringen

Grof genomen zijn er drie soorten verzekeringen. Een WA (Wettelijke Aansprakelijkheid), All-Risks (Casco) en WA-extra. We bespreken ze hieronder.

WA

De WA verzekering is een afkorting voor ‘wettelijke aansprakelijkheid’, wat net zoveel betekent als het verplichte minimum. Deze vorm van verzekeren is de meest sec vorm, waarin je het minste premie betaalt. Hiermee ben je verzekerd voor de schade die je een ander toebrengt. Oftewel: wanneer je een ongeluk veroorzaakt en jouw auto maar ook die van een ander is beschadigd, dan wordt de schade van de auto van de ander vergoed, maar die aan jouw eigen auto niet. 

Casco

Een casco verzekering wordt ook wel all-risk genoemd. Dit type verzekering is eigenlijk een uitgebreide variant van de WA-verzekering, waarin meer wordt gedekt dan alleen de schade die je een ander toebrengt. Als je dus een ongeluk hebt gehad, dan wordt met een casco verzekering niet alleen de schade van de andere auto vergoed, maar ook de schade aan je eigen auto. Houd er echter wel rekening mee dat je ook bij autoverzekeringen te maken hebt met een eigen risico, waardoor je alsnog waarschijnlijk nog wel kosten zal moeten gaan maken.

Beperkt casco

Van de twee eerder besproken verzekeringen bestaat ook nog een tussenvorm: de WA-extra of beperkt casco. Als je dit type verzekering hebt en je raakt betrokken bij een botsing, dan wordt niet alleen de schade van zowel de andere auto als van jouw auto gedekt, maar wordt je auto door de verzekering ook nog eens extra beschermd. Bijvoorbeeld wanneer je auto schade heeft opgelopen door externe factoren zoals brand, schade voor storm of diefstal. Wel een punt van aandacht: Als je zelf verantwoordelijk bent voor een ongeluk zal de schade aan jouw auto niet vergoed worden, maar wel als de verantwoordelijkheid voor het ongeluk of de schade door externe factoren komt.