Wanneer kies je voor een rode of witte wijn?

Ken je dat? Sta je voor je wijnrek en je hebt geen idee welke wijn je open moet trekken. Soms heb je nu eenmaal zin in een glas wijn, maar weet je niet zo goed welke wijn. Gelukkig zijn er dan een aantal factoren waar je je keuze van af kunt laten hangen.

Gezelschap

Schenk je alleen voor jezelf een glas wijn in of ook voor anderen? Is het alleen voor jezelf, dan is de kans groot dat je niet de hele fles opdrinkt. Kies dan een wijn die ook nog wel even in de koelkast bewaard kan worden nadien. Een wijn met veel zuren, zoals een Sauvignon Blanc, leent zich daar uitstekend voor. Maar ook een Spaanse wijn van de druif Verdejo kan nog wel even bewaard worden. Een wijn waar je maar een paar glazen van drinkt, kun je natuurlijk ook altijd een dag of twee later gebruiken voor in een gerecht of als basis voor een sausje.

Ben je wel in gezelschap, zorg dan dat je altijd wat te kiezen hebt in huis. Ieders smaak is natuurlijk anders en zo hebben je gasten wat te kiezen. Wijnen die voor een breed publiek aantrekkelijk zijn, zijn Sauvignon Blanc, een niet al te zware Chardonnay, Pinot Grigio, Verdejo, Pinot Noir, Shiraz en Merlot

Hapjes

Je kunt je keuze van wijn ook af laten hangen van de hapjes. Ga je voor een tapasschotel met gekruid en gedroogd vlees, kies dan niet een al te lichte wijn. De sterke smaken zullen zo over de wijn heen walsen. Een cava, het Spaanse antwoord op Champagne, biedt vaak uitkomst bij een tapasplank. Deze mousserende wijn kan zowel sterke smaken aan als het vette van bijvoorbeeld gefrituurde inktvisringen of kroketjes.

Diner

Wijn en spijs combineren is nog best iets lastigs. Gelukkig biedt wijn bestellen online uitkomst. Daar staat vaak bij elke wijn een proefnotitie die ook nog voorzien is van een wijn en spijs suggestie. Niet alleen handig om te weten welke wijn je kunt verwachten, maar ook waar je de wijn bij kan serveren. Over het algemeen past wit vaak bij vis en rood bij vlees. Toch zijn er ook rode wijnen, zoals Pinot Noir, die bij een lekkere zalmtartaar geserveerd kunnen worden. Of een op hout gerijpte Chardonnay bij een lekker stuk gebraden kip. Belangrijk is om naar de smaak intensiteit te kijken. De wijn en het gerecht moeten wel een beetje tegen elkaar op kunnen boksen of elkaar juist complimenteren. Bij wat pittige gerechten, bijvoorbeeld uit de Aziatische keuzen, kunnen het beste off dry wijnen geserveerd worden. Bijvoorbeeld uit de Franse Elzas of een off dry Riesling uit Duitsland.

Personnel