Scheidingen zijn nooit leuk en dat weet iedereen. Het probleem met scheidingen is vaak dat er op een gegeven moment een soort wrok ontstaat. Hierdoor kunnen de emoties hoog oplopen en worden er wellicht keuzes gemaakt vanuit een bepaalde emotie. Soms kan dit zo erg uit de hand lopen dat er eigenlijk niets anders opzit dan een mediator in te schakelen. Maar waarom zou je dat doen dan? Dat is eigenlijk heel simpel. Dé ScheidingsMediator brengt namelijk enorm veel voordelen met zich mee. Tijdens een crisissituatie tussen twee mensen kunnen mediators namelijk goed helpen. Soms lukt het namelijk niet om er samen uit te komen. De mediator is er om de samenwerking zo goed mogelijk te laten verlopen en dat is dus ook de reden dat veel mensen een mediator inschakelen. Ben jij benieuwd wat nog meer redenen zijn om een mediator in te schakelen? Lees dan snel verder.
Er wordt naar alles gekeken
Een scheiding is op zichzelf al naar, maar als er kinderen bij komen kijken nog naarder. Vaak wordt de situatie een stuk lastiger als er kinderen in het spel zijn. Er moet worden gekeken naar zaken zoals ouderschap, maar ook naar zaken omtrent de woning. Dit kan lastig zijn, want je wilt natuurlijk het beste voor jezelf en je kind. Daarom is het handig om een mediator in te schakelen die kan helpen bij het maken van deze afspraken. Je moet het eigenlijk zien als een gesprek waarin er afspraken worden gemaakt en alles op tafel wordt gelegd. Alles wordt in details besproken met de mediator.
Mediation = de relatie verbeteren, niet repareren
Veel mensen denken bij een mediator gelijk dat diegene er is om de relatie te repareren. Dat is niet de functie van een mediator. De functie heeft juist te maken met bemiddeling tussen twee personen. Het is de bedoeling dat de relatie beter wordt, maar op een manier die past bij de situatie. Je hoeft dus niet te verwachten dat een mediator een soort relatietherapeut is. Dat is namelijk alles behalve wat een mediator doet. Emotionele conflicten kunnen op deze manier dus sneller worden opgelost. Het is dus goed voor de verwerking van de scheiding, maar ook voor het controleren van de emoties.
Het maken van duidelijke en goede afspraken
Het resultaat van een mediation is dus eigenlijk dat er aan het einde duidelijke afspraken zijn gemaakt. Vaak lukt dit ook, maar het is natuurlijk geen zekerheid. Het ligt namelijk ook heel erg aan de situatie en hoe beide partijen erin staan. Het is sowieso een vereiste dat beide partijen openstaan voor een mediation, want anders is het bij voorbaat al gedoemd om te mislukken. Het is dus niet mogelijk om een mediator uit te voeren met twee partijen, waarvan een partij niet vrijwillig mee wilt doen. In dit soort situaties is het belangrijk dat er wordt gekeken naar andere mogelijkheden. Vaak komen er dan advocaten aan te pas.