Voor en tegens voor het maken van een digitaal fotoboek en een scrapbook 

Het maken van een fotoboek is echt een bezigheid voor in de winter. Maar ga je nu digitaal je fotoboek maken of doe je het toch ouderwets op papier? Wij geven de voor en tegens voor beide manieren. 

Wat voor soort fotoboek wil je gaan maken? Wil je zelf een leeg fotoboek kopen en dan alle verhalen op een rij zetten en daar de mooiste foto’s bij zoeken, ofwel een srapbook maken? Of ga je misschien liever voor een digitaal fotoboek waarbij je gewoon foto’s kan uploaden en vervolgens ze op de juiste plekken kan zetten en wat tekst kan typen? Wat je ook gaat doen, weet zeker dat je het wil gaan doen. Want een onafgemaakt fotoboek is voor niemand leuk. 

Voordelen van een digitaal fotoboek 

Het maken van een digitaal fotoboek heeft een aantal voordelen. Zo kan je in de bewerking van je fotoboek alle kanten op. Denk hierbij aan wat mooie vormgevingselementen. Bepaalde slingers of kleuren die je als thema wil laten terugkomen op iedere pagina. Maar ook een mooie foto op de voorkant van jouw fotoboek. Bij een fotoboek dat je op papier gaat maken zal je zelf een foto op de voorkant moeten plakken. Dit ziet er toch altijd een beetje knullig uit. Daarnaast kan je bijvoorbeeld ieder jaar hetzelfde thema kiezen waardoor je een mooie reeks van fotoboeken hebt na een aantal jaar. Ben je op vakantie en heb je geen internet? Niet getreurd, je kan gewoon verder werken wanneer je het bewerkingsprogramma hebt gedownload.

Nadelen van een digitaal fotoboek 

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan een fotoboek maken, wanneer je dit digitaal doet. Ben jij niet goed met elektrische apparaten zoals de computer of je telefoon? Dan kunnen het installeren van en de stappen op een app, nog net iets te ingewikkeld zijn zonder hulp. Misschien ben je juist wel goed in het gebruik van zulk soort apps, maar spendeer je al (te) veel tijd achter schermen. De keuze voor een scrapbook zou dan wat aantrekkelijker voor je kunnen zijn. Zo ben je namelijk op een andere manier met je handen bezig.

Voordelen van een scrapbook 

Het grootste voordeel van een scrapbook maken is natuurlijk dat je alles in eigen handen hebt. Dit betekent dat je zelf kiest wat je erin zet en ook wanneer je ermee bezig gaat. Daarbij heb je vaak een beter overzicht over de foto’s want je kan alles gewoon naast elkaar neerleggen. Dat vinden de meeste mensen toch wel zo leuk. Vaak kost het iets meer tijd omdat je nog lijm en een fotoboek moet halen + je moet alle foto’s laten afdrukken. Maar dat is ook wel weer de lol van het maken van een scrapbook 

Nadelen van een scrapbook

Veel mensen doen het tegenwoordig toch liever digitaal. Zo hebben ze minder troep in huis of constant een tafel die bezaait ligt met knipsels en foto’s. Daarbij is het vaak lang zoeken naar de foto’s en soms moet je ook lang wachten totdat de foto’s zijn afgedrukt. 

Op papier of digitaal een fotoboek maken

Al met al maak je natuurlijk zelf uit of je jouw fotoboek als scrapbook of digitaal gaat maken. Wij vinden vooral dat je minimaal ieder jaar een fotoboek moet maken. Dat hoort er gewoon bij. Er kan geen jaar voorbij gaan zonder dat je een mooi fotoboek in elkaar hebt gedraaid.