Tips om thuis meer en vaker ontspan momentjes te creëren

Het leven wordt steeds drukker. Vooral van vrouwen wordt veel verwacht. Hoewel zij volgens traditionele begrippen nog altijd voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor het huishouden en de eventuele opvoeding van de kinderen, zien we dat zij door de jaren heen ook steeds meer zijn gaan werken. Daardoor is het niet zo vreemd dat ook steeds meer vrouwen kampen met een burn-out of klachten die gerelateerd zijn aan een te hoge werkdruk.

Het is daarom van essentieel belang dat er één plek is waar je je altijd volledig kunt ontspannen en waar je indien nodig zelf ontspan momentjes kunt creëren. Bij voorkeur gewoon lekker thuis. In dit artikel geven we enkele tips hoe je dit eenvoudig zelf kunt realiseren.

Creëer een echte wellness tuin

Natuurlijk is het enorm prettig als je elke dag van extra ontspanning kunt genieten. Daarom kiezen steeds meer mensen er voor om een wellness tuin te creëren. Deze staat in het teken van rustgevende elementen en natuurlijk ook wellnessfaciliteiten. Ga op zoek naar kwalitatieve buiten jacuzzi’s en plaats een heerlijke jacuzzi in eigen tuin. Zo kan jij je na een lange werkdag of vervelende dag thuis even volledig ontladen in een warm bubbelbad. Drankje erbij, iets te snacken en gewoon even helemaal niets hoeven. Zo laad je je batterijtje binnen mum van tijd weer op.

Ruim op voordat de kinderen naar bed gaan

Elke moeder zal het wel herkennen. Ben je na een drukke avondroutine éindelijk klaar om op de bank te ploffen, ligt het huis nog bezaaid met rommel, moet de was nog gevouwen worden en staat de vaat op je te wachten. De kans is groot dat tegen de tijd dat je klaar bent, je alweer toe bent aan bed. Het gevolg is dat je elke dag in een vicieuze cirkel terechtkomt en er geen ruimte meer is voor jou. Dat kan heel ongelukkig maken.

Zorg er daarom voor dat je met een strikt schema aan de slag gaat. Ruim alles zo goed als mogelijk op nog voordat de kinderen naar bed gaan en geeft de rest binnen het gezin ook een taakje om te doen. Ook de allerkleinsten kunnen al met kleine dingetjes helpen. Op die manier verhoog je niet alleen het verantwoordelijkheidsgevoel, maar heb jij straks de hele avond ook echt voor jezelf. Tijd om op de bank te ploffen, een serie te kijken en wat lekkers te eten.

Schrijf van je af

Soms zit je hoofd zo vol dat het niet lukt om te ontspannen. Daarom is het goed om elke dag te beginnen en/of af te sluiten met een berichtje in een journal of dagboek. Schrijf op welke dingen er goed gingen vandaag of gisteren, waar je dankbaar voor bent en waar je graag aan wilt werken. Schrijf ook op waar je zorgen over maakt. Door dit allemaal van je af te schrijven, zie je alles meer in perspectief en lukt het beter om dit van je af te zetten. 

Personnel